Naftemporiki

Συνελήφθη ο Λαγός στις Βρυξέλλες

-

Οδρόμος για την έκδοση του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα άνοιξε χθες με τη σύλληψή του από τις βελγικές αρχές στις Βρυξέλλες έξι μήνες μετά την καταδίκη του από την ελληνική δικαιοσύνη σε 13 χρόνια κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικ­ής οργάνωσης.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της μυστικής ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, που ήρε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία την ασυλία του Γιάννη Λαγού (658 υπέρ, έναντι 25 κατά και 10 απουσίες), η βελγική αστυνομία τον συνέλαβε στο διαμέρισμά του. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Λαγός διέφευγε επί μήνες της σύλληψης, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστ­ικής απόφασης έκανε χρήση της ασυλίας του ευρωβουλευ­τή και παρέμενε εκτός Ελλάδας.

Πλέον, όμως, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έκδοσή του στη χώρα και τη φυλάκισή του σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνη­ς που έκρινε ότι διηύθυνε την εγκληματικ­ή οργάνωση Χρυσή Αυγή μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκ­ο, τον Χρήστο Παπά, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ηλία Παναγιώταρ­ο τον Γιώργο Γερμενή και τον Αρτέμη Ματθαιόπου­λο. Ο Λαγός αναμένεται να παραμείνει για 48 ώρες υπό κράτηση στις Βρυξέλλες και κατόπιν θα παρουσιαστ­εί ενώπιον δικαστή, ο οποίος θα αποφανθεί για την έκδοσή του στην Ελλάδα. Έχει μία ακόμη καταδίκη, για επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης το 2013.

«Είμαι σε βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοι και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω η Ορθοδοξία» έγραψε σε ανάρτησή του την ώρα της σύλληψής του.

Την προηγουμέν­η είχαν υπάρξει ανησυχίες ότι θα επιχειρούσ­ε να διαφύγει στη Νορβηγία, καθώς ο ίδιος είχε ενημερώσει ευρωπαϊκές υπηρεσίες ότι προγραμμάτ­ιζε να μεταβεί εκεί.

Πλέον μένει ασύλληπτος μόνο ο υπαρχηγός του Νίκου Μιχαλολιάκ­ου Χρήστος Παππάς, ο οποίος διέφυγε από τις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο. Και στην περίπτωσή του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

[SID:14293786]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece