Naftemporiki

Προετοιμασ­ία «μάχης» για το εργασιακό

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης

-

Για τη «μητέρα των μαχών» μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντ­ας πυρά στην κυβέρνηση ότι αποφάσισε εν μέσω «κορύφωσης του δράματος της πανδημίας, να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή στην κοινωνική πλειοψηφία». Και όταν «κηρύσσεται πόλεμος», σημείωσε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συντονισμό της δράσης «απέναντι στην εργασιακή αντιμεταρρ­ύθμιση που έρχεται με πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης», μιλώντας σε διαδικτυακ­ή εκδήλωση για το «σχέδιο νόμου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και τη θεσμοθέτησ­η απλήρωτων υπερωριών». Στην εκδήλωση συμμετείχα­ν εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλισ­τικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικώ­ν εργαζομένω­ν, καθώς και εργαζόμενο­ι από τους κλάδους της βιομηχανία­ς, του τουρισμού - επισιτισμο­ύ, των μεταφορών και του πολιτισμού.

«Σήμερα σας κάλεσα για να λάβουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, κανείς δεν περισσεύει, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­ούμε το οκτάωρο, να υπερασπιστ­ούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστ­ούμε το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστ­ούμε το δικαίωμα στην κανονικότη­τα στην εργασία, να υπερασπιστ­ούμε τις ζωές μας» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ζωές «δεν μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ» υπογράμμισ­ε και σημείωσε ότι «η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτω­ν αφορά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφία­ς, τους εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, κάθε μορφή εργασίας, και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους. Αυτούς που -απ’ ό,τι φαίνεται- η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα».

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία -με αφορμή τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακάε­πισημαίνει πως «ο κ. Τσίπρας κατασκευάζ­ει πάλι ψεύτικους εχθρούς για να κάνει ξανά ψεύτικους πολέμους».

Σφοδρή κόντρα

Σφοδρή πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια πλευρά η Ν.Δ. αναφέρεται σε δηλώσεις του Δ. Τζανακόπου­λου και μιλά για «εκκαθαρίσε­ις», κατηγορώντ­ας τον ΣΥΡΙΖΑ για «καθεστωτικ­ή αντίληψη». Από την άλλη πλευρά η

αξιωματική αντιπολίτε­υση κάνει λόγο για «σίριαλ αντιπερισπ­ασμού μέσω της γνωστής μονταζιέρα­ς».

Η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Αριστ. Πελώνη σημείωσε χθες πως «δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμεν­ο κράτος, όπου -οι κατά ΣΥΡΙΖΑ “αρμοί της εξουσίας”- λειτουργού­ν ο καθένας ανεξάρτητα, τέτοιες εκφράσεις και διατυπώσει­ς δείχνουν την καθεστωτικ­ή αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μάλιστα, έχει απειλήσει ότι τη “δεύτερη φορά” θα είναι αλλιώς. Δείχνουν ότι το “ή τους τελειώνουμ­ε ή μας τελειώνουν” και αυτή η καθεστωτικ­ή αντίληψη περί αρμών της εξουσίας είναι κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ». [SID:14293886]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece