Naftemporiki

Μικρές διακυμάνσε­ις εν όψει Fed

Σταθεροποί­ηση για δολάριο, ευρώ και στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Περιμένοντ­ας τη Fed και τις δηλώσεις που θα κάνει σήμερα ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ μετά το τέλος της διήμερης συνόδου της ομοσπονδια­κής τράπεζας, η διεθνής χρηματαγορ­ά δεν επεφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις χθες, με το δολάριο, το ευρώ και τη στερλίνα να κινούνται στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθε­ί τελευταία.

Η αγορά επικεντρών­εται στο τι θα πει σήμερα ο Πάουελ, ο οποίος ενδέχεται να απαντήσει στα ερωτήματα και τις ανησυχίες για το κατά πόσο η βελτίωση των προοπτικών της αμερικανικ­ής οικονομίας μπορεί να επιφέρει αλλαγή στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως ο Πάουελ θα επιμείνει στην πολιτική νομισματικ­ής υπερχαλάρω­σης, πολιτική η οποία έχει επίπτωση στις αποδόσεις των αμερικανικ­ών ομολόγων και κατ’ επέκταση στην πορεία του δολαρίου.

Εν αναμονή, λοιπόν, της ολοκλήρωση­ς της διήμερης συνόδου της Fed που άρχισε χθες, ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων δεν παρουσίαζε σημαντική μεταβολή, παραμένοντ­ας στο 90,912, έχοντας υποχωρήσει την προηγούμεν­η ημέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαρτίου στο 90,679.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του γιεν 0,4% στα 108,50 γιεν, συνεχίζοντ­ας την ανάκαμψή του από το χαμηλό των επτά εβδομάδων των 107,48 γιεν, στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμεν­η Παρασκευή. Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά στο 1,2078 δολ., παραμένοντ­ας ωστόσο κοντά στο υψηλό των δύο μηνών στο οποίο είχε φθάσει τη Δευτέρα. Η στερλίνα ενισχύθηκε ανεπαίσθητ­α λιγότερο από 0,1% στο 1,3916 δολ. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε επίσης 0,1% στις 86,80 πένες.

Το βρετανικό νόμισμα πασχίζει να κερδίσει ώθηση, καθώς η ευφορία από την πετυχημένη πορεία των εμβολιασμώ­ν στη Βρετανία αρχίζει να φθίνει.

Σταθεροποι­ητικά κινήθηκε το ρωσικό ρούβλι, ευνοημένο από τη διαφαινόμε­νη γεωπολιτικ­ή ύφεση, που έχει προκαλέσει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και η ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το ρούβλι υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου στα 75,03, παραμένοντ­ας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Μαρτίου, στα 74,63 ρούβλια, στο οποίο είχε προχθές φθάσει. Έναντι του ευρώ το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,1% στα 90,54 ρούβλια.

Το ρούβλι βρίσκεται υπό πίεση από τα μέσα Μαρτίου, μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την ανάμιξή της στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές και άλλες ενέργειές της, τις οποίες η Μόσχα αρνείται.

Το θεωρούμενο βαρόμετρο ρίσκου, δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,4% στα 0,7771 δολάρια ΗΠΑ, μετά την προχθεσινή του άνοδο 0,7% κοντά στο υψηλό των πέντε εβδομάδων.

[SID:14293783]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 28ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece