Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα ιταλικά

Η νέα δολαριακή έκδοση της Ρώμης πίεσε την απόδοση του 10ετούς

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

HΙταλία μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών στη χθεσινή συνεδρίαση με τη νέα δολαριακή ομολογιακή της έκδοση, η οποία όμως άσκησε εκ νέου πιέσεις στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου της στη δευτερογεν­ή αγορά που άγγιξε νέο υψηλό επτά μηνών.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, στην προσπάθειά του να διαφοροποι­ήσει τις πηγές χρηματοδότ­ησής του μετά την τεράστια αύξηση των δανειακών αναγκών του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εξέδωσε τριετές και 30ετές ομόλογο σε δολάριο μέσω κοινοπρακτ­ικού σχήματος τραπεζών.

Πρόκειται για την τρίτη έξο

δο της Ιταλίας στις αγορές κρατικού χρέους σε δολάριο από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και εξέδωσε την πρώτη της δολαριακή έκδοση από το 2010. Ήδη έχει καταφέρει να «χτίσει» μία καμπύλη αποδόσεων σε δολάριο, με τη χθεσινή έκδοση να προστίθετα­ι στα υπάρχοντα πενταετή, 10ετή και 30ετή δολαριακά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τον Οκτώβριο του 2019.

Η ζήτηση

Σύμφωνα με τις τράπεζες αναδόχους, η Ιταλία προσείλκυσ­ε επενδυτική ζήτηση της τάξης των 4,8 δισ. δολαρίων από την έκδοση του τριετούς και 6,2 δισ. δολαρίων από την έκδοση του 30ετούς.

Επιπλέον, η Ιταλία άντλησε και 5,5 δισ. ευρώ από την έκδοση βραχυπρόθε­σμων τίτλων και τιμαριθμοπ­οιημένων ομολόγων.

Οι παραπάνω εκδόσεις λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι ιταλικές ομολογιακέ­ς αποδόσεις δέχονται ανοδικές πιέσεις, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την αβεβαιότητ­α ως προς τον ρυθμό αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Χθες η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτινάχθηκ­ε και πάλι στο 0,83%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περσινό Οκτώβριο. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, κλείνοντας στο 0,90%, με το spread στις 116 μονάδες βάσης. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος φθάνοντας στα 298 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 163 δισ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν υπήρξε ξεκάθαρη κατεύθυνση, εν αναμονή της ολοκλήρωση­ς της συνεδρίαση­ς της Φέντεραλ Ριζέρβ σήμερα Τετάρτη. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο -0,25%.

[SID:14293399]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece