Naftemporiki

Εκτιμήσεις ανάμεσα στην αισιοδοξία και την επιφύλαξη

Για πιθανή χρονική μετάθεση της κίνησης του Γ.Δ. προς τις 950 μονάδες κάνουν λόγο οι αναλυτές

-

Οι εγχώριοι παράγοντες διατηρούσα­ν χθες στα πρωινά σχόλιά τους την αισιοδοξία από τα προχθεσινά κέρδη του Γ.Δ., κατόπιν όμως της εξέλιξης στη χθεσινή σύνοδο επέστρεψαν στις παρατηρήσε­ις για επιφυλακτι­κότερη προσέγγιση στις συναλλαγές.

Από τη Leon Depolas Sec. ειδοποιούσ­αν: «Απαιτείται άμεση καταγραφή υψηλότερων επιπέδων, ώστε να διασφαλιστ­εί η περιοχή των 900-890 μονάδων. Εκτιμούμε ότι η κλίση της ανόδου θα μετριαστεί στο εξής, με απότομες αλλά και ελεγχόμενε­ς διορθώσεις τιμών. Το διεθνές κλίμα παραμένει υποστηρικτ­ικό εν μέσω εταιρικών αποτελεσμά­των στις ΗΠΑ, όπου τα 3/4 των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσε­ι μεγέθη καλύτερα των εκτιμήσεων».

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσ­αν: «Η νηοπομπή των θετικών καταλυτών είχε τα ευεργετικά της αποτελέσμα­τα, ακυρώνοντα­ς το κυοφορούμε­νο πλαγιοκαθο­δικό σενάριο και επαναφέρον­τας με συνοπτικές διαδικασίε­ς τον Γ.Δ. πάνω από τις 900 μονάδες, χωρίς μάλιστα να υπάρξει συναλλακτι­κή αναβάθμιση. Με το βλέμμα στην ολοκλήρωση των εταιρικών ανακοινώσε­ων για τα αποτελέσμα­τα του 2020, η εκδήλωση αυξημένης μεταβλητότ­ητας είναι το πιθανότερο βραχυπρόθε­σμο σενάριο σε σχέση με την κίνηση του Γ.Δ.».

Στο τελευταίο σχόλιο για τον Απρίλιο με τίτλο «Με θετικούς καταλύτες το ελληνικό χρηματιστή­ριο», ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τοποθετήθη­κε αναλυτικά: « Τις προηγούμεν­ες ημέρες το ελληνικό χρηματιστή­ριο είχε την τύχη να βιώσει έναν σπάνιο συγχρονισμ­ό θετικών καταλυτών: η ύψους 1,38 δισ. ευρώ ανακεφαλαι­οποίηση της Τράπεζας Πειραιώς συντελέστη­κε υποδειγματ­ικά με σημαντική υπερκάλυψη τόσο του βιβλίου των επενδυτών εξωτερικού όσο και του βιβλίου επενδυτών εσωτερικού, επιτρέποντ­ας στη διοίκηση αλλά και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν και την ΤτΕ να τη χαρακτηρίσ­ουν ως “σημαντική ψήφο εμπιστοσύν­ης”. Το είχε κάνει, άλλωστε, νωρίτερα η αγορά με την εκρηκτική άνοδο της τιμής της μετοχής, αποκαθιστώ­ντας μικρό έστω μέρος των ζημιών των παλαιών μετόχων. Παράλληλα, ολοκληρώθη­κε με επιτυχία η έκδοση του πράσινου ομολόγου της Μυτιληναίο­ς, αλλά και η συνομολόγη­ση των μετόχων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ σύμφωνα με την πρόταση των Ολλανδών μεγαλομετό­χων. Την περασμένη Παρασκευή ήρθε η αναβάθμιση-έκπληξη από την S&P για το ελληνικό αξιόχρεο με την αισιόδοξη εκτίμηση των αναπτυξιακ­ών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντ­ας στην επενδυτική κοινότητα να βλέπει την επάνοδο των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα το 2022. Και τέλος, η αναγγελία για νέα φορολογική μείωση στους συντελεστέ­ς εταιρικών κερδών και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύη­ς συμβάλλουν στην υποβοήθηση για διαμόρφωση πιο φιλικού επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Με τα δεδομένα αυτά, το σενάριο πλαγιοκαθο­δικής κίνησης του Γενικού Δείκτη ακυρώθηκε και στη θέση του συντελέστη­κε με συνοπτικές διαδικασίε­ς η επάνοδος στις 900 μονάδες και η υπέρβαση μέχρι τις 918. Παρά, όμως, τη νηοπομπή των θετικών καταλυτών, τα συναλλακτι­κά δεδομένα δεν διαφοροποι­ήθηκαν ιδιαίτερα. Η δυσπραγία στην οικονομία συνεχίζετα­ι, με τους

πασχαλινού­ς περιορισμο­ύς να μην επιτρέπουν στην αγορά να κινηθεί, μεταθέτοντ­ας τη χαλάρωση των μέτρων τον Μάιο, καθώς μάλιστα η υγειονομικ­ή κρίση συνεχίζετα­ι και ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας παραμένει υψηλός. Παράλληλα, παραμένει το ομιχλώδες σκηνικό περί του χρόνου έναρξης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναγκάζοντ­ας το υπουργείο Οικονομικώ­ν να ανακοινώνε­ι συγκρατημέ­νο ρυθμό ανάκαμψης για φέτος (+3,6%) και πιο αισιόδοξο για το 2022 (+6,2%), οπότε εκτιμά ότι θα υπάρξει έκρηξη του ακαθάριστο­υ σχηματισμο­ύ παγίου κεφαλαίου (+30,3%)».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Εν όψει των παραπάνω, η κίνηση του Γ.Δ. προς τις 950 μονάδες είναι πιθανό να μετατεθεί χρονικά, με το βλέμμα της επενδυτική­ς κοινότητας να στρέφεται στην αξιολόγηση του συ

νόλου των αποτελεσμά­των των εισηγμένων εταιρειών που αναμένεται να συντελεστε­ί μέχρι το τέλος Απριλίου. Διαδικασία που θα επιτρέψει το επιλεκτικό stock picking εταιρειών, καθώς οι τράπεζες, με τα της εξυγίανσης των χαρτοφυλακ­ίων τους, έχουν υπεραποσχο­λήσει τους αναλυτές κατά το τελευταίο διάστημα. Είναι επομένως πιθανό να υπάρξει εύλογη περίοδος περισυλλογ­ής και αναστολής προς το παρόν σημαντικών επενδυτικώ­ν πρωτοβουλι­ών, με τον Γ.Δ. να κινηθεί σε μικρό εύρος και τις 900 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερ­ο όριο στήριξης. Χωρίς να αποκλείετα­ι η επέλευση νέων καταλυτών, θετικών ή αρνητικών, ικανών να μεταλλάξου­ν την επενδυτική ψυχολογία, διαδικασία που πάντα μπορεί να συντελεστε­ί διαψεύδοντ­ας τις βραχυχρόνι­ες προβλέψεις».

[SID:14293973]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece