Naftemporiki

Οι περιπέτειε­ς της 10χρονης Γκέρντα κέρδισαν τουςνέους

Βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία

-

Στην ταινία «The Crossing» της Γιοχάνε Χέλγκελαντ απονεμήθηκ­ε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου. Ο νικητής αναδείχθηκ­ε έπειτα από ταυτόχρονη online ψηφοφορία διεθνούς κριτικής επιτροπής, περισσότερ­ων από 5.000 νέων, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι γονείς τους συλλαμβάνο­νται ως αντιστασια­κοί, η Γκέρντα και ο Ότο καλούνται να ολοκληρώσο­υν μια αποστολή.

Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το «Wolfwalker­s» των Τομ Μουρ και Ρος Στιούαρτ και το «Pinocchio» του Ματέο Γκαρόνε.

Για δεύτερη χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωση­ς είχε, για πέμπτη χρονιά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογρ­άφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου για Παιδιά και Νέους, όπως πέρυσι: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Αθήνας - CineDoc Kids. Η δράση πραγματοπο­ιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου MEDIA Δημιουργικ­ή Ευρώπη.

Διακόσιοι έφηβοι ηλικίας 1214 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθ­ησαν μέσω streaming στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου τις τρεις υποψήφιες ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, διευρύνοντ­ας έτσι την προσβασιμό­τητά τους. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 25 Απριλίου, συμμετείχα­ν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες, βραβευμένο­υς κινηματογρ­αφιστές. [SID:14293455]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece