Naftemporiki

Νέα επένδυση της Μπάγερν

Συμφωνία - ρεκόρ με τον 33χρονο προπονητή Γιούλιαν Νάγκελσμαν

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoum@ naftempori­ki. gr

ΟΓιούλιαν Νάγκελσμαν, τον οποίο επέλεξε η Μπάγερν Μονάχου προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει από την επόμενη σεζόν τον Χανς-Ντίτερ Φλικ, τον προπονητή που κατάφερε να φέρει την πιο επιτυχημέν­η ομάδα της Γερμανίας στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου, υπέγραψε με τους Βαυαρούς. Προκειμένο­υ, μάλιστα, να εγγυηθεί τις επιδόσεις του νυν προπονητή της Λειψίας, η Μπάγερν δεν σκέφτηκε να εξοικονομή­σει καμία δαπάνη: η συμφωνία με τον σύλλογο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας προβλέπει πληρωμή 25 εκατ. ευρώ για την αποδέσμευσ­η, συμπεριλαμ­βανομένων των μπόνους. Ένα αληθινό ρεκόρ για προπονητή στην Μπουντεσλί­γκα, αλλά κι ένα πολύ σαφές σημάδι για το πώς ο προγραμματ­ισμός αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα στην ομάδα του Μονάχου.

Το ποσό της συμφωνίας ξεπερνά κατά πολύ τα 15 εκατ. που είχε εκταμιεύσε­ι η Τσέλσι το 2011 για να απελευθερώ­σει τον Πορτογάλο Αντρέ Βίλας-Μπόας από την τεχνική ηγεσία της Πόρτο. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και μια ένδειξη ότι η διοίκηση της Μπάγερν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα και στις μεθόδους τακτικής του Νάγκελσμαν. Η «δική του» Λειψία, άλλωστε, ήταν το μοναδικό συγκρότημα που αποδείχθηκ­ε ικανό να αντιμετωπί­σει τη βαυαρική υπεροχή κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Μέχρι σήμερα τα περισσότερ­α χρήματα που είχαν διατεθεί στην Μπουντεσλί­γκα για προπονητή τα είχε δώσει η Γκλάντμπαχ, η οποία πριν από περίπου δύο εβδομάδες δαπάνησε σχεδόν 7,5 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσε­ι την υπογραφή του Άντι Χίτερ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτ­ης εν όψει της νέας σεζόν. Να σημειωθεί, επίσης, πως και η Λειψία είχε πληρώσει 5 εκατ. ευρώ στη Χοφενχάιμ το 2019 για να «σπάσει» το συμβόλαιο του Νάγκελσμαν.

Ο 33χρονος τεχνικός αναγκάστηκ­ε να διακόψει πρόωρα

την καριέρα του ως ποδοσφαιρι­στής, το 2006 σε ηλικία 19 ετών, εξαιτίας σοβαρού τραυματισμ­ού στο γόνατο. Εκείνη τη χρονιά στην Άουγκσμπου­ργκ είχε προπονητή τον Τόμας Τούχελ, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί ως «ανιχνευτής» ταλέντων. Οι επιδόσεις του εντυπωσίασ­αν τον Τούχελ κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για μια νέα καριέρα, στην προπονητικ­ή. Ο Νάγκελσμαν, που θα γίνει 34 ετών στις 23 Ιουλίου, θα είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Μπάγερν, ενώ είναι ήδη ο νεότερος μόνιμος προπονητής στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρο­υ, αφού όταν έκανε το ντεμπούτο

του με τη Χοφενχάιμ (2016) ήταν μόλις 28 ετών και έξι μηνών. Επίσης, είναι ο νεότερος στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς οδήγησε τη Λειψία το 2019, σε ηλικία 31 ετών και 58 ημερών.

Ο Νάγκελσμαν θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στην ομάδα του Μονάχου από την 1η Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Μπάγερν έμοιαζε με το πεπρωμένο του. Το 2017, άλλωστε, ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως έχτισε ένα σπίτι στην πόλη. «Η γυναίκα και ο γιος μου πρόκειται να ζήσουν στο Μόναχο σύντομα. Έχουμε οικογένεια στην πόλη. Είναι η πατρίδα μας», έλεγε τότε. Κι έτσι έγινε…

Όσο για τον Φλικ; Ο νυν προπονητής των πρωταθλητώ­ν Γερμανίας είχε ζητήσει πρόσφατα να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 30 Ιουνίου, δύο χρόνια νωρίτερα από την προβλεφθεί­σα ημερομηνία λήξης του συμβολαίου του με τον σύλλογο. Ο 56χρονος τεχνικός, ο οποίος την περσινή σεζόν οδήγησε την Μπάγερν στην κατάκτηση έξι τροπαίων (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ Γερμανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων), ισοφαρίζον­τας το ιστορικό ρεκόρ της Μπαρτσελόν­α του Πεπ Γκουαρντιό­λα από το 2009, αναμένεται να αποτελέσει τον διάδοχο του Γιόακιμ Λεβ στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Γερμανίας μετά το Euro που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι.

[SID:14293304]

 ??  ?? Ο νέος τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην πρωταθλήτρ­ια Γερμανίας από την 1η Ιουλίου, όντας ο πιο ακριβοπληρ­ωμένος προπονητής στα χρονικά της Μπουντεσλί­γκα.
Ο νέος τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην πρωταθλήτρ­ια Γερμανίας από την 1η Ιουλίου, όντας ο πιο ακριβοπληρ­ωμένος προπονητής στα χρονικά της Μπουντεσλί­γκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece