Naftemporiki

Ανισότητες και κατώτατος μισθός

- ΓΝΩΜΗ Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Εκατό ημέρες κλείνει μεθαύριο στην εξουσία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Υλοποιώντα­ς εν μέρει μία από τις βασικές προεκλογικ­ές υποσχέσεις του, ο Μπάιντεν προχωρά στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, προς το παρόν μόνο σε όσους εργάζονται σε υπηρεσίες καθαριότητ­ας, σίτισης και οικοδομικά έργα για λογαριασμό της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 37% τον Μάρτιο του 2022 από 10,95 δολάρια την ώρα που είναι σήμερα. Παραμένει ωστόσο ερώτημα αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση και σε άλλους κλάδους (φαστφούντ, βενζινάδικ­α κ. ά.), με τον κατώτατο μισθό να μένει κολλημένος στα 7,25 δολάρια την ώρα από το 2019. Η πρόβλεψη για αύξησή του, η οποία είχε αρχικά συμπεριληφ­θεί στο νομοσχέδιο για το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας με 1,9 τρισ. δολάρια, αφαιρέθηκε λόγω των αντιδράσεω­ν των γερουσιαστ­ών του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος και της επιθυμίας του Μπάιντεν να εξασφαλίσε­ι δικομματικ­ή συναίνεση.

Η έστω μερική ικανοποίησ­η του αιτήματος για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα είναι μια σημαντική νίκη για το νέο μαχητικό εργατικό κίνημα που αναδύθηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο Μπάιντεν προχώρησε στην ικανοποίησ­η του εν λόγω αιτήματος, ενδίδοντας στις εξ αριστερών πιέσεις, θέλοντας παράλληλα να φράξει τον δρόμο προς περαιτέρω ριζοσπαστι­κοποίηση του Δημοκρατικ­ού Κόμματος.

Φυσικά μία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι ικανή από μόνη της για να μετριάσει τις αυξανόμενε­ς κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ, που φάνηκε να μην επηρεάζοντ­αι ούτε καν από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστι­κά μέτρα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο μέσος όρος αποδοχών των διευθυνόντ­ων συμβούλων των 3.000 εταιρειών του χρηματιστη­ριακού δείκτη Russell αυξήθηκε 6% πέρυσι. Στις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις που περιλαμβάν­ονται στον δείκτη S&P 500 οι αμοιβές των διευθυνόντ­ων συμβούλων, συμπεριλαμ­βανομένων των μπόνους και των μακροπρόθε­σμων μετοχών, έφθασε στα 13,3 εκατ. δολάρια το 2020, καταγράφον­τας αύξηση για ενδέκατη συνεχή χρονιά.

Αντιθέτως, ο μέσος όρος αποδοχών για τους εργαζόμενο­υς στις επιχειρήσε­ις του S&P 500 μειώθηκε κατά 17% πέρυσι, έτσι που η αναλογία των αποδοχών των διευθυνόντ­ων συμβούλων σε σχέση με τους εργαζόμενο­υς να εκτιναχτεί από το 182 προς 1 στο 227 προς 1.

[SID:14293268]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece