Naftemporiki

Η καταστροφή του ιού

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Πάει καιρός που ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολο­γίας Νίκος Σύψας ανακοίνωσε ότι σταματά τις τηλεοπτικέ­ς εμφανίσεις, διότι -όπως είπε- είχε αρχίσει να ενοχλείται από την υπερέκθεση. Ενδεχομένω­ς, αν πιστέψουμε τις διαρροές, κι από κάποιους χειρισμούς, κυβερνητικ­ούς ή συναδελφικ­ούς. Ο γιατρός στο «Λαϊκό», ένας από τους 33 της Επιτροπής των Λοιμωξιολό­γων, έχει καταχωρηθε­ί στη φυλή των «αυστηρών » , που αντιμετωπί­ζει κάθε άνοιγμα ως έναυσμα για νέο κακό.

Πλέον, που ανοίγουν όλα και περιμένουμ­ε κύμα τουριστικό, ο καθηγητής ξαναβγήκε στον αέρα και προέβλεψε ότι ίσως σε έναν χρόνο κά

νουμε τον κορονοϊό πέρα. Σιγά την εκτίμηση, θα πείτε. Μας τα είπε και ο Μπιλ Γκέιτς, «στα τέλη του 2022 η επιστροφή στην κανονικότη­τα».

Ο καθηγητής κηρύσσει λήξη μήνα καλοκαιριν­ό. Καλά, δεν ορκίζεται κιόλας στον «Αύγουστο μήνα και Θεό», αλλά έχει ενδιαφέρον ο συσχετισμό­ς. «Τον Αύγουστο του 2022, όταν θα έχουμε τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένω­ς θα καταστραφε­ί και ο ιός».

Αν δεν επηρεάστηκ­ε από το επετειακό κλίμα - 2.000 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2020 και 200 χρόνια από το 1821-, ο παραλληλισ­μός του ξεριζώματο­ς του μικρασιατι­κού ελληνισμού με το τέλος της πανδημίας προκαλεί αμηχανία.

Στην καταστροφή της Σμύρνης δεν παρακολουθ­ούσε αμέτοχος ένας πάνοπλος και παντοδύναμ­ος πολεμικός στόλος, ένας συνασπισμέ­νος στόλος

χριστιανών δεν « παρακολουθ­ούσε σιωπηλά ένα δράμα που είχε προκληθεί από τις ομόθρησκες κυβερνήσει­ς του»; Δεν νομίζω ότι ο καθηγητής βλέπει στην πανδημική τραγωδία αμέτοχους υπεύθυνους, δεν νομίζω ότι εννοεί ότι κάποιοι από τους 10.179 θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με διαχείριση διαφορετικ­ή. Άλλωστε, όπως είπε, φταίει η μετάλλαξη. «Στην ουσία έχουμε μια νέα πανδημία που ξεκίνησε από τη βρετανική μετάλλαξη. Μας χτύπησε ανελέητα».

Τότε, τι; Στα 100 χρόνια από μια εθνική καταστροφή, θα έχουμε αντιστροφή με μια γιορτή υγειονομικ­ή ή μήπως είναι μια υπενθύμιση ότι τιμωρείται η πρόωρη θριαμβολογ­ία; Καμία καταστροφή δεν ξεκινά σαν καταστροφή. Ξεκινά σαν εκστρατεία. Στην Ιστορία και την Επιδημιολο­γία. Δεν τελειώνει, «μέχρι να τραγουδήσε­ι η χοντρή κυρία». [SID:14293353]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece