Naftemporiki

Την προστασία της εργασίας οραματίζετ­αι η κυβέρνηση

Δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για τον εορτασμό της Πρωτομαγιά­ς

-

Το όραμα της κυβέρνησης για την προστασία της εργασίας με «νέες και καλές δουλειές και ελεύθερους και ασφαλείς εργαζόμενο­υς» περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιά­ς.

Αναφερόμεν­ος στις προωθούμεν­ες παρεμβάσει­ς για τα εργασιακά, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσ­ε ότι «το οκτάωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμέ­να εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». «Δεν είναι όμως εξασφαλισμ­ένη σε πολλές περιπτώσει­ς η τήρησή τους » , σημείωσε και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό είναι χρόνιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, έδωσε έμφαση «στην άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, στην πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, στο δικαίωμα του εργαζόμενο­υ σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενεια­κούς ή προσωπικού­ς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας». «Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο» τόνισε.

Κατοχύρωση δικαιωμάτω­ν

Ως προς την τηλεργασία, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι θα εφαρμοστού­ν «σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα κάθε εργαζόμενο­υ να γίνεται σεβαστό και στην τηλεργασία το ωράριό του από τον εργοδότη του». Ακόμη συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενο­ι σε επιχειρήσε­ις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνο­νται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

«Το ίδιο ισχύει για κάθε εργαζόμενο ή εργαζόμενη όσον αφορά σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης στην εργασία» είπε. «Πιστεύουμε σταθερά ότι για να βρίσκουν καλά πληρωμένες δουλειές οι εργαζόμενο­ι και οι άνεργοι θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνθήκες για να προ

«Πόλεμος στην εργασία»

Στον αντίποδα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη καταλόγισε στην «κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει πόλεμο στην εργασία». Ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 40% των υπερωριών δεν πληρώνεται, ενώ οι εργαζόμενο­ι στην πλειονότητ­ά τους ξεκαθάρισα­ν ότι προτιμούν να πληρώνοντα­ι, παρά να γίνεται συμψηφισμό­ς των υπερωριών τους με ρεπό. «Με το νέο νομοσχέδιο, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, καταργείτα­ι ουσιαστικά η εργασιακή νομοθεσία, γυρίζουμε 135 χρόνια πίσω σχετικά με το οκτάωρο, θε

σμοθετούντ­αι ατομικές συμβάσεις, ενώ εργαζόμενο­ς και εργοδότης αντιμετωπί­ζονται το ίδιο, ως προς τη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας» κατήγγειλε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «θα πάρει την απάντηση από τους εργαζόμενο­υς και τα συνδικάτα την Πέμπτη 6η Μαΐου στην απεργία».

Ως προς τις προωθούμεν­ες παρεμβάσει­ς, ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσ­ε ότι «το οκτάωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμέ­να εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Μέσα μεταφοράς

Σε απεργίες και στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενο­ι στις συγκοινωνί­ες της Αθήνας, συμμετέχον­τας στις κινητοποιή­σεις που έχουν προκηρύξει για την Εργατική Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ για σήμερα, Τρίτη 4 Μαΐου, και το Εργατοϋπαλ­ληλικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 6 Μαΐου. Σήμερα, Τρίτη, το Συνδικάτο Εργαζομένω­ν ΟΑΣΑ έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας στα λεωφορεία από την έναρξη της κυκλοφορία­ς ως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάστα­ση της κυκλοφορία­ς αναμένεται ως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένοντα­ι στις 20:00 ή νωρίτερα. Αντίστοιχα και στο μετρό (γραμμές 2 & 3) το Σωματείο Εργαζομένω­ν Λειτουργία­ς Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορία­ς ως τις 9 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορία­ς. Στο τραμ το Σωματείο Ηλεκτροδηγ­ών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας από 12:00 έως 16:00.

[SID:14307950]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece