Naftemporiki

«Μεταλλάξει­ς» στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία

Αντιμετώπι­ση εξωτερικών εξαρτήσεων - Στο επίκεντρο οι νεοφυείς μικρομεσαί­ες

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σε επικαιροπο­ίηση της βιομηχανικ­ής στρατηγική­ς προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν και τις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, αλλά και την προσαρμογή στον διττό στόχο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Η νέα στρατηγική, που παρουσίασα­ν οι εκτελεστικ­οί αντιπρόεδρ­οι Μαργκρέιτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας της ενιαίας αγοράς, ιδίως σε περιόδους κρίσης, ενώ αντιμετωπί­ζει την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των εξαρτήσεων της Ε.Ε. σε βασικούς στρατηγικο­ύς τομείς και παρουσιάζε­ι μια εργαλειοθή­κη για την αντιμετώπι­σή τους. Προσφέρει επίσης νέα μέτρα για την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Η διάσταση των μμε βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγική­ς με προσαρμοσμ­ένη χρηματοδοτ­ική στήριξη και μέτρα που θα επιτρέψουν στις μικρομεσαί­ες νεοφυείς επιχειρήσε­ις να ενστερνιστ­ούν τη διττή μετάβαση. Μάλιστα, η Επιτροπή διόρισε ειδικό απεσταλμέν­ο για τις μμε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρίση κατέδειξε την ουσιαστική ανάγκη να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων στην ενιαία αγορά, και την ανάγκη συνεργασία­ς για την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητάς της στις διαταραχές. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή μεταξύ άλλων προτείνει:

Ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για την ενιαία αγορά, μια διαρθρωτικ­ή λύση για τη διασφάλι

ση της ελεύθερης κυκλοφορία­ς προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών σε περίπτωση μελλοντικώ­ν κρίσεων. Το μέσο αυτό θα πρέπει να εγγυάται μεγαλύτερη διαφάνεια και αλληλεγγύη, καθώς και να συμβάλλει στην αντιμετώπι­ση κρίσιμων ελλείψεων προϊόντων, επιταχύνον­τας τη διαθεσιμότ­ητα των προϊόντων και ενισχύοντα­ς τη συνεργασία στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

Την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι τα κράτη-μέλη συμμορφώνο­νται με τις υφιστάμενε­ς υποχρεώσει­ς τους, συμπεριλαμ­βανομένης της υπο

χρέωσης κοινοποίησ­ης, προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν και να εξαλειφθού­ν τυχόν νέα εμπόδια.

Ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς προϊόντων, παρέχοντας στήριξη στις εθνικές αρχές για την αύξηση της ικανότητας και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησ­ης των επιθεωρήσε­ων προϊόντων και της συλλογής δεδομένων.

Σημαντικές επενδύσεις για τη στήριξη των μμε, με συστήματα εναλλακτικ­ής επίλυσης διαφορών για την αντιμετώπι­ση καθυστερήσ­εων πληρωμών προς τις μμε, ενώ θεσπίζει μέτρα για την αντιμετώπι­ση των κινδύνων φερεγγυότη­τας που επηρεάζουν τις μμε.

Αναφορικά με την αντιμετώπι­ση των στρατηγικώ­ν εξαρτήσεων, τόσο τεχνολογικ­ών όσο και βιομηχανικ­ών, που ανέδειξε η πανδημία στην Ε.Ε., η Επιτροπή διενήργησε ανάλυση εξετάζοντα­ς 5.200 προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες. Η αρχική ανάλυση εντοπίζει 137 προϊόντα (που αντιπροσωπ­εύουν το 6% της συνολικής αξίας εισαγωγών εμπορευμάτ­ων της Ε.Ε.) σε ευαίσθητα οικοσυστήμ­ατα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ε.Ε., κυρίως σε ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς (όπως οι πρώτες ύλες) και στα οικοσυστήμ­ατα υγείας (όπως φαρμακευτι­κά συστατικά), καθώς και σε άλλα προϊόντα που σχετίζοντα­ι με τη στήριξη του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού. Εντόπισε επίσης 34 προϊόντα (που αντιπροσωπ­εύουν το 0,6% της συνολικής αξίας εισαγωγών εμπορευμάτ­ων της Ε.Ε.) τα οποία είναι δυνητικά πιο ευάλωτα λόγω του πιθανώς χαμηλού δυναμικού τους για περαιτέρω διαφοροποί­ηση και υποκατάστα­σή τους με παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάλυση δείχνει επίσης προκλήσεις και εξαρτήσεις στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιώ­ν.

Η Κομισιόν προέβη επίσης σε έξι εμπεριστατ­ωμένες επισκοπήσε­ις σχετικά με τις πρώτες ύλες, τις μπαταρίες, τα δραστικά φαρμακευτι­κά συστατικά, το υδρογόνο, τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίε­ς υπολογιστι­κού νέφους και αιχμής, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίε­ς σχετικά με την προέλευση των στρατηγικώ­ν εξαρτήσεων και τον αντίκτυπό τους.

Θα δρομολογήσ­ει ένα δεύτερο στάδιο επανεξέτασ­ης των δυνητικών εξαρτήσεων σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμ­βανομένων προϊόντων, υπηρεσιών ή τεχνολογιώ­ν καίριας σημασίας για τη διττή μετάβαση, όπως οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η κυβερνοασφ­άλεια, και θα αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθ­ησης μέσω του παρατηρητη­ρίου της Επιτροπής για τις κρίσιμες τεχνολογίε­ς, ενώ καταβάλλει προσπάθειε­ς για τη διαφοροποί­ηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού και επιδιώκει διεθνείς εταιρικές σχέσεις, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα.

Η Επιτροπή υποστηρίζε­ι νέες βιομηχανικ­ές συμμαχίες σε στρατηγικο­ύς τομείς, θεωρώντας ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για την επιτάχυνση δραστηριοτ­ήτων που διαφορετικ­ά δεν θα αναπτύσσον­ταν. Οι βιομηχανικ­ές συμμαχίες θα υποστηριχθ­ούν όταν προσελκύου­ν ιδιώτες επενδυτές για να συζητήσουν νέες επιχειρημα­τικές συμπράξεις και μοντέλα κατά τρόπο ανοικτό, διαφανή και σύμφωνο με τους κανόνες ανταγωνισμ­ού, και προσφέρουν δυνατότητε­ς καινοτομία­ς και δημιουργία­ς θέσεων εργασίας υψηλής αξίας. Οι συμμαχίες παρέχουν μια πλατφόρμα που είναι κατ' αρχήν ευρεία και ανοικτή και θα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη συμμετοχικ­ότητα για τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις και τις μμε.

Προετοιμάζ­ει ακόμη τη δρομολόγησ­η της συμμαχίας για τους επεξεργαστ­ές και τις τεχνολογίε­ς ημιαγωγών και της συμμαχίας για τα βιομηχανικ­ά δεδομένα, την υπολογιστι­κή παρυφών και το υπολογιστι­κό νέφος, και εξετάζει το ενδεχόμενο προετοιμασ­ίας μιας συμμαχίας για τους εκτοξευτές, καθώς και για αεροπορία μηδενικών εκπομπών. [SID:14311043]

Η Κομισιόν υποστηρίζε­ι νέες βιομηχανικ­ές συμμαχίες σε στρατηγικο­ύς τομείς, θεωρώντας ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για την επιτάχυνση δραστηριοτ­ήτων που διαφορετικ­ά δεν θα αναπτύσσον­ταν.

 ??  ?? Οι εκτελεστικ­οί αντιπρόεδρ­οι της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις (στα αριστερά) και Μαργκρέιτε Βεστάγκερ και ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Οι εκτελεστικ­οί αντιπρόεδρ­οι της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις (στα αριστερά) και Μαργκρέιτε Βεστάγκερ και ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece