Naftemporiki

Διπλή «ψήφο» έδωσαν οι αγορές στην οικονομία

Ιστορικά ρεκόρ σε 5ετές ομόλογο - 3μηνο γραμμάτιο

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Διπλό ιστορικό ρεκόρ για τους ελληνικούς τίτλους σημειώθηκε χθες. Μέσα στο ίδιο 24ωρο, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου διαμορφώθη­κε στην περιοχή του 0,17-0,2%, ενώ την ίδια ημέρα εκδόθηκε για πρώτη φορά έντοκο γραμμάτιο με αρνητικό επιτόκιο 0,4%.

Και στην τρίτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν τεράστιο: μόνο για το 5ετές εκδηλώθηκε ενδιαφέρον της τάξεως των 20 δισ., επιτρέποντ­ας για μια ακόμη φορά να περιοριστε­ί στο ελάχιστο η συμμετοχή των κερδοσκοπι­κών κεφαλαίων. Μετά και τη χθεσινή έκδοση, ουσιαστικά έχει καλυφθεί το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για φέτος. Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και σε νέες εκδόσεις, με την πρώτη -πιθανότατα την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου, για το οποίο επίσης εκδηλώθηκε πολύ μεγάλη ζήτηση- να τοποθετείτ­αι χρονικά μέσα στο καλοκαίρι. Συνολικά, ο «φρέσκος» δανεισμός του 2020 θα ξεπεράσει πλέον τα 20 δισ. αν συμπεριληφ­θούν και τα χρήματα

που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του προγράμματ­ος Sure, αλλά και φυσικά των τουλάχιστο­ν 56 εκδόσεων ομολόγων, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθε­ί οι τέσσερις.

«Μήνυμα» του ΥΠΟΙΚ

Τα βασικά στοιχεία της χθεσινής έκδοσης 5ετούς ανακοίνωσε χθες το απόγευμα -λίγο μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών- ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας: «Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές. Άντλησε, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτω­ς διάρκειας».

Το κουπόνι της χθεσινής έκδοσης ήταν μηδενικό, ενώ η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 47 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό κόστος δανεισμού περιορίστη­κε στο 0,17% περίπου. Γι’ αυτό και μίλησε για ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτω­ς διάρκειας ο υπουργός Οικονομικώ­ν. Διότι δεν έχει υπάρξει άλλη έκδοση ομολόγου που να περιορίζει το κόστος στο 0,17%. Η προηγούμεν­η έκδοση 5ετούς ομολόγου είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019 και το κό

στος δανεισμού είχε διαμορφωθε­ί στο 3,6%.

« Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύν­ης της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικώ­ν εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικ­ής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίηση­ς και η βελτίωση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος», επισήμανε επίσης ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντ­ας ότι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητ­α, η χώρα καταφέρνει να διατηρεί τα ταμειακά της διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάριση­ς του 5ετούς ομολόγου, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων αναμένεται ότι θα επανέλθει και πάλι πάνω από τα 30 δισ., επιτρέποντ­ας στο υπουργείο Οικονομικώ­ν να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες ρευστότητα­ς που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το πλάνο δανεισμού του ΟΔΔΗΧ έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί: 3 δισ. περίπου μέσω του προγράμματ­ος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. 3,5 δισ. με το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνε­ται στο 0,807%. 2,5 δισ. με το ομόλογο των 30 ετών το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνε­ται στο 1,956%. 3 δισ. με τη χθεσινή έκδοση 5ετούς διάρκειας.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η αύξηση της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια, ουσιαστικά έχουμε πιάσει με τη συμπλήρωση ενός τετραμήνου από τις αρχές του χρόνου, τον ετήσιο στόχο που προέβλεπε την άντληση συνολικά 12 δισ. ευρώ. Εκτός προγράμματ­ος θα έρθουν πλέον τα επιπλέον 2,5 δισ. που έχει διασφαλίσε­ι η χώρα μέσω του Sure, τα όποια κεφάλαια διασφαλιστ­ούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπό μορφή δανείου, αλλά και οι επόμενες μία ή δύο εκδόσεις ομολόγων που προγραμματ­ίζονται. Με το φρέσκο δανεισμό του 2021 να ανέρχεται πλέον ακόμη και πάνω από τα 20 δισ. (το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές κατά το β’ εξάμηνο) η χρονιά θα κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να ξεπερνά τα 352 δισ. ευρώ.

Πιο αρνητικό επιτόκιο

Ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων συνιστά και η χθεσινή έκδοση της τρίμηνης διάρκειας. Σπάζοντας το ρεκόρ του -0,32% που είχε καταγραφεί στις 7 Απριλίου, από χθες το επιτόκιο κατεβαίνει ακόμη περισσότερ­ο στο -0,4%. Συγκεντρώθ­ηκαν προσφορές 1,237 δισ. (από 1,3 δισ. στις 7 Απριλίου), με το συνολικό αποδεκτό ποσό να ανέρχεται στα 812,5 εκατ. ευρώ.

Το δημοπρατού­μενο ποσό διαμορφώθη­κε στα 625 εκατ., όσα και στις 7 Απριλίου. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθ­έντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστ­ικές προσφορές 187,5 εκατ. ευρώ.

[SID:14311718]

 ??  ?? «Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
«Η χώρα, σήμερα, βγήκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία, στις διεθνείς αγορές», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece