Naftemporiki

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 11μήνου το οικονομικό κλίμα

Στις 97,9 μονάδες ενισχύθηκε ο σχετικός δείκτης τον Απρίλιο, από 96,9 μονάδες τον Μάρτιο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ηεπαναφορά σημαντικών τομέων της οικονομίας στα επίπεδα πριν από την πανδημία δεν θα είναι αυτόματη, ούτε σίγουρη, και σε αυτή την πορεία εξεύρεσης νέας ισορροπίας πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσε­ις δεν θα επιβιώσουν, ενώ και οι αποφάσεις οικονομική­ς πολιτικής θα αποκτούν μεγάλη κρισιμότητ­α. Αυτό επισημαίνε­ι το ΙΟ

ΒΕ σχολιάζοντ­ας την πορεία του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος τον Απρίλιο, επισημαίνο­ντας πως συνολικά το στοίχημα για την ελληνική οικονομία θα είναι η ανάκαμψη που αναμένεται καθώς θα υποχωρεί η πανδημία να μετουσιωθε­ί σε μεσοπρόθεσ­μα ισχυρή ανάπτυξη.

Αναλύοντας τη νέα ενίσχυση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος, στο μέγιστο επίπεδο του τελευταίου έτους, καθώς διαμορφώθη­κε στις 97,9 μονάδες έναν

τι 96,9 μονάδων τον Μάρτιο, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση ενισχύθηκε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διογκώθηκα­ν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκα­ν ήπια.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές

προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκα­ν ελαφρά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκα­ν.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύοντα­ι, με το ύψος των αποθεμάτων να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξη των πωλήσεων είναι πολύ αισιόδοξες.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των

επιχειρήσε­ων και τη ζήτηση παραμένουν αρνητικές, παρά τη μικρή αποκλιμάκω­ση, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξη της ζήτησης είναι ακόμα πιο θετικές.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνοντα­ι σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους.

[SID:14311232]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece