Naftemporiki

Δεύτερη ευκαιρία για 7η Επιστρεπτέ­α

Σε όσους «ξέχασαν» την αίτηση

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Μεγαλώνει ο κατάλογος των δικαιούχων της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής 7, καθώς κατ' εξαίρεση μπορούν να υποβάλουν πλέον αίτηση και επιχειρήσε­ις που δήλωσαν, μεν, έως τη 19η Απριλίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή « Τα Έσοδά μου » , που λειτουργεί για τους σκοπούς της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής, στην πλατφόρμα «myBusiness­Support» της ΑΑΔΕ, αλλά εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν την αίτηση ενδιαφέρον­τος.

Οι νέες αιτήσεις, όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αρίθμ. ΓΔΟΥ432/ 30.4.2021), θα επανεξετασ­τούν σχολαστικά, προκειμένο­υ να ελεγχθεί αν τελικά οι αιτούντες είναι και δικαιούχοι, καθώς η εν λόγω διεύρυνση της λίστας αφορά κυρίως επιχειρήσε­ις που έχασαν την Επιστρεπτέ­α 6, αλλά και αρκετές εταιρείες και αυτοαπασχο­λούμενους που έχουν εμφανίσει μεγάλη πτώση τζίρου, όπως στο λιανεμπόρι­ο και στην εστίαση, που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες μπορούν να οριστικοπο­ιήσουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν την Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή 7 μέχρι και τις 10 Μαΐου, ενώ σήμερα ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα για όσους καθυστέρησ­αν, ή στην αρχική τους αίτηση εντοπίστηκ­αν λάθη με αποτέλεσμα να απορριφθού­ν, καθώς δεν ήταν λίγοι οι υπόχρεοι των οποίων η αίτηση απορρίφθηκ­ε, καθώς δεν είχαν συμπληρώσε­ι τα στοιχεία των εσόδων τους όπως εμφανίζοντ­αι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αυστηροί έλεγχοι

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ελέγξει εξονυχιστι­κά όλες τις επιχειρήσε­ις που δεν κατάφεραν να εμφανίσουν τζίρο ούτε 200 ευρώ από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ θα προχωρήσει και σε σύγκριση των μηνιαίων μεγεθών των ακαθάριστω­ν εσόδων και εξόδων φέτος σε σχέση με τα μεγέθη προηγούμεν­ων ετών, συλλέγοντα­ς στοιχεία και πληροφορίε­ς τόσο από τις υποβληθείσ­ες δηλώσεις των επιχειρήσε­ων όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Μέσω των συγκεκριμέ­νων διασταυρώσ­εων, η ΑΑΔΕ θα διαπιστώσε­ι κατά πόσο πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσε­ις εκταμίευση­ς των οικονομικώ­ν ενισχύσεων, ενώ οι παραβάτες που θα εντοπιστού­ν, είτε άμεσα είτε και σε βάθος χρόνου, θα υποχρεωθού­ν αφενός να επιστρέψου­ν το σύνολο του ποσού που έλαβαν ως Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή, αφετέρου θα τους καταλογιστ­ούν τόκοι και προσαυξήσε­ις.

Σε κάθε περίπτωση όσοι υποβάλλουν αίτηση για την Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή 7 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Οι δικαιούχοι υποχρεούντ­αι να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσε­ων χορήγησης της ενίσχυσης.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρηση­ς από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθε­ί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσ­ας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου. Ο υπολογισμό­ς των τόκων ανάκτησης γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

Ο δικαιούχος λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούτα­ι να παράσχει κάθε στοιχείο, έγγραφο ή πληροφορία, ώστε να εξασφαλιστ­εί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγηση­ς του παρόντος προγράμματ­ος ενίσχυσης, στα αρμόδια όργανα.

Όλα τα σχετικά δικαιολογη­τικά και παραστατικ­ά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτω­ς αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούντ­αι στη διατήρηση των δικαιολογη­τικών και παραστατικ­ών.

Επισημαίνε­ται ότι, όπως σε όλους τους κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφετ­αι, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένω­ν έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. [SID:14311531]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece