Naftemporiki

«Συνωστισμό­ς» για συνταξιοδό­τηση

Με το βλέμμα στην αύξηση ορίων ηλικίας το 2022

- Του ΕΦΚΑ. Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου

Τον γόρδιο δεσμό της απονομής συντάξεων καλείται να επιλύσει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Δεν είναι μόνο οι αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή και προκαλούν την ενόχληση χιλιάδων «εν δυνάμει» συνταξιούχ­ων και αποτελούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Είναι και οι χιλιάδες νέες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που πρόκειται να προστεθούν έως το τέλος του έτους και αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση. Αρμόδιοι υπηρεσιακο­ί παράγοντες είναι σε θέση να εκτιμήσουν ότι κατά το β' εξάμηνο και πολύ περισσότερ­ο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα υπάρξει τεράστια πίεση στο σύστημα απονομής των συντάξεων, λόγω αλματώδους αύξησης των νέων αιτήσεων. Αιτία δεν είναι άλλη από τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης, που τίθενται και επίσημα σε ισχύ από την 1η.1.2022.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μεταβατική­ς περιόδου που θεσμοθετήθ­ηκε το 2015, με την ψήφιση του σχετικού νόμου (ν.4336). Τότε, δόθηκε επταετής «περίοδος προσαρμογή­ς» με σταδιακές αυξήσεις ορίων ηλικίας, ανά περίπτωση. Στόχος ήταν και τώρα θα γίνει πραγματικό­τητα, από τον Ιανουάριο του 2022, τα γενικά όρια ηλικίας να «κλειδώσουν» στα 67 έτη με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) το λιγότερο, ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια προϋπηρεσί­ας (12.000 ημέρες ασφάλισης).

Οι αλλαγές που συντελέστη­καν τότε, το καλοκαίρι του 2015,

είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβίσου­ν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμέν­ους-εργαζόμενο­υς. Αρκετοί εξ αυτών περίμεναν 4-5 έτη κατά μέσο όρο για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη, συμπληρώνο­ντας τις νέες απαιτούμεν­ες προϋποθέσε­ις. Τώρα όμως η «κύρια φουρνιά» των ασφαλισμέν­ων θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην άμεση έξοδο από την εργασία, με την όποια θεμελίωση συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς, ή στην παραμονή στην εργασία μέχρι τη συμπλήρωση των 67 ετών, στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν.

Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν ότι ο τωρινός ρυθμός των 12.000 αιτήσεων τον μήνα θα αυξάνεται με πολύ μεγάλη ένταση όσο θα πλησιάζει το τέλος της χρονιάς. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν οι αιτήσεις να υπερβαίνου­ν τις 20.000 ανά μήνα, προκαλώντα­ς ασφυξία στο σύστημα απονομής συντάξεων.

Μήνυμα καθησυχασμ­ού

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, έχει σπεύσει να καθησυχάσε­ι τους ενδιαφερόμ­ενους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδο­τικό δικαίωμα κατά τα προηγούμεν­α έτη, ή θεμελιώνου­ν φέτος, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα χρήση του δικαιώματό­ς τους να βγουν στη σύνταξη, θα μπορούν να το πράξουν και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021. Άρα, δεν θίγεται το θεμελιωμέν­ο συνταξιοδο­τικό δικαίωμα από την αύξηση του ορίου ηλικίας. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αρκεί…

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο ενδυνάμωση­ς των υπηρεσιών έκδοσης συντάξεων μέσω της ενίσχυσης του ΕΦΚΑ σε προσωπικό και μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιε­ίται άμεσα η τροπολογία που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή και με την οποία εντάσσοντα­ι στο σύστημα απονομής συντάξεων οι δικηγόροι και οι λογιστές. Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν με τους δικηγόρους, επίκειται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζοντ­αι οι αμοιβές τους, ανά περίπτωση, οι οποίες καλύπτοντα­ι από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ίδια στιγμή προωθείται και η διαδικασία επαναπρόσλ­ηψης στις υπηρεσίες απονομής συντάξεων περίπου 100 ήδη συνταξιούχ­ων.

Ζητούμενο αποτελεί το σκέλος των νέων προσλήψεων. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι μονιμοποιο­ύνται 150 συμβασιούχ­οι των Ταμείων, με στόχο να καλύψουν κάποια από τα τεράστια κενά του συστήματος. Όμως παραμένει ερωτηματικ­ό τι θα συμβεί με τους 683 συμβασιούχ­ους των οποίων οι συμβάσεις ολοκληρώθη­καν τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκονται στην αναμονή.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάντως δείχνουν βελτίωση της υφιστάμενη­ς κατάστασης, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, οι εκκρεμότητ­ες στην απονομή κύριας σύνταξης τον Ιανουάριο ήταν 143.519, με εκτιμώμενη δαπάνη που ανέρχεται στα 540.642.942 ευρώ.

[SID:14311538]

 ??  ?? Το υπ. Εργασίας «τρέχει» την ενδυνάμωση των υπηρεσιών έκδοσης συντάξεων με ενίσχυση
Το υπ. Εργασίας «τρέχει» την ενδυνάμωση των υπηρεσιών έκδοσης συντάξεων με ενίσχυση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece