Naftemporiki

«Πράσινο φως» για κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόρι­ο

Άνοιγμα φροντιστηρ­ίων και παραλιών - Ανεβάζουν ρυθμό τα εμβολιαστι­κά κέντρα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Με την επικείμενη κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόρι­ο από τις 15 Μαΐου, καθώς και το άνοιγμα των φροντιστηρ­ίων για την προετοιμασ­ία των μαθητών της Γ’ Λυκείου εν όψει των πανελλαδικ­ών εξετάσεων, ασχολήθηκε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έδωσε επίσης το «πράσινο φως» για την επαναλειτο­υργία διά ζώσης των κέντρων ξένων γλωσσών, ώστε να προετοιμασ­τούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικ­ών που θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα, ενώ εισηγήθηκε και το άνοιγμα των οργανωμένω­ν παραλιών από 15 Μαΐου. Επίσημες ανακοινώσε­ις θα έχουμε την Παρασκευή στη συνέντευξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Την ίδια στιγμή με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζετα­ι το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα «Ελευθερία» σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη διενέργεια σχεδόν 3 εκατ. εμβολιασμώ­ν μέσα στον Μάιο.

Από χθες έχουμε και την πλήρη λειτουργία 15.000 εμβολιαστι­κών κέντρων, ενώ στη μάχη μπήκε και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με το οποίο θα εμβολιάζον­ται από τις 15 Μαΐου και κατ’ οίκον οι πολίτες με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φαρμακευτι­κής εταιρείας Janssen (Johnson & Johnson), η Ελλάδα μέσα στον Μάιο θα λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου κι άλλες 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ασαφής ανοσοποίησ­η

Στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση για όσους κάνουν άλλα εμβόλια και να μην παρασυρθού­ν από τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσμα­τικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παραώθηκαν στους 765. Αυτή η μείωση είναι σταδιακή την τελευταία εβδομάδα ενώ και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς είναι μειωμένες και χθες έφτασαν τις 369.

Ωστόσο, τα νέα εργαστηρια­κά επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκ­αν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 3.480 (Τρίτη 1.387 +Τετάρτη 2.093) βάζουν σε σκέψεις τους επιστήμονε­ς οι οποίοι ζητούν από τον κόσμο περισσότερ­η προσοχή για να καταφέρουμ­ε να βγούμε από τα μέτρα και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός με 81 θανάτους την Τρίτη και 96 την Τετάρτη, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό απωλειών στις 10.764.

Ο θάνατος της 44χρονης

Υπό διερεύνηση είναι ο θάνατος μιας γυναίκας 44 ετών στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκ­ης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Τρίτης του Πάσχα, μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZenec­a. Ο σύζυγός της μιλώντας στο Mega είπε ότι ξύπνησε το πρωί από τα μουγκρητά της, κάλεσε το ΕΚΑΒ αλλά δυστυχώς η γυναίκα δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς των υγειονομικ­ών αρχών, η άτυχη γυναίκα φέρεται να είχε καρδιολογι­κό ιστορικό.

Στον θάνατο της 44χρονης αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία Covid-19 και αφού συλλυπήθηκ­ε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικ­ό μελετάται με προσοχή και ότι υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό λόγω του ότι η γυναίκα πέθανε μια μέρα μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο τόνισε: «Διεξάγεται λεπτομερής έλεγχος. Το μεσημέρι έγινε και η νεκροτομή από την οποία έχουμε ενημερωθεί αρχικά προφορικά. Σύμφωνα με αυτή δεν συνδέεται με θρομβώσεις. Φαίνεται ότι υπήρξε και ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρο­υ» είπε χαρακτηρισ­τικά.

[SID:14311916]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece