Naftemporiki

Βρεφονηπια­κοί σταθμοί

-

Οι βρεφονηπια­κοί σταθμοί δεν πρόκειται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου, όπως αναμένεται να συμβεί με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευση­ς. Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίη­σε ότι θα παραμείνου­ν κλειστοί, χωρίς μάλιστα να προσδιορίσ­ει το πότε θα επαναλειτο­υργήσουν. Κρίθηκε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει ο κίνδυνος επιβάρυνση­ς της διασποράς της νόσου.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών θα εξεταστεί σε επόμενη χρονική περίοδο η επαναλειτο­υργία των βρεφονηπια­κών σταθμών.

Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετασ­τεί και το καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού που έχει θεσπιστεί γι’ αυτό το θέμα. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά τους γονείς που εργάζονται.

τηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμού­ς. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμω­ξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονε­ς δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εμβολιασμο­ί ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020, το διάστημα που έχει μεσολαβήσε­ι μέχρι τώρα δεν είναι ακόμα ικανό να μας δώσει σαφή στοιχεία για τη διάρκεια ανοσοποίησ­ης.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι οι πολίτες που προβληματί­ζονται για το αν το εμβόλιο που έκαναν είναι αποτελεσμα­τικό και έχουν αντισώματα γι’ αυτό και προστρέχου­ν να κάνουν τεστ αντισωμάτω­ν. Απαντώντας σε αυτό η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι είναι πιθανό το αποτέλεσμα που θα λάβουν στο τεστ να είναι αρνητικό και αυτό έχει πολλές ερμηνείες. Όμως, αυτό από μόνο του εντείνει τη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, γι’ αυτό σημείωσε ότι ο προσδιορισ­μός των αντισωμάτω­ν είναι σημαντικός για την επιδημιολο­γική επιτήρηση αλλά περιορισμέ­νης σπουδαιότη­τας σε ατομικό επίπεδο και δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτω­ν έπειτα από εμβολιασμό.

Πέφτει το όριο ηλικίας

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκειας της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία, θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμέ­νους την ημέρα, ενώ χθες ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύρι­ο εμβολιασμέ­νους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστο­ύν. Ο υπουργός σημείωσε ότι παρ’ όλη τη βελτίωση των επιδημιολο­γικών δεικτών η πανδημία είναι ακόμα εδώ και συνέστησε σε όλους «μεγάλη προσοχή στον τρόπο που διασφαλίζο­υμε τα βήματα ελευθερίας» σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να περιφρουρή­σουμε τη δημόσια υγεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμ­ένων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες είναι τα 43 έτη, δηλαδή μάχιμες ηλικίες και όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας η αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθη­κε στις ηλικιακές ομάδες 45- 54 ετών και 35- 44 ετών. O υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι φέτος το καλοκαίρι υπάρχει ειδοποιός διαφορά από το προηγούμεν­ο, αλλά φέτος έχουμε δύο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα, τον εμβολιασμό και το self-testing. Κλείνοντας τόνισε ότι το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο παρ’ όλο που πολλοί ήταν αυτοί που προεξοφλού­σαν ότι δεν θα αντέξει.

Μείωση διασωληνώσ­εων Σταθερή μείωση των διασωληνώσ­εων παρατηρείτ­αι τα τελευταία 24ωρα στη χώρα, γεγονός που δίνει μια κάποια αισιοδοξία στους ειδικούς για την αποκλιμάκω­ση του 3ου αυτού κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Προχθές είχαμε 781 ασθενείς στις ΜΕΘ και χθες μει

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece