Naftemporiki

Αισιοδοξία για βελτίωση της επισκεψιμό­τητας στο λιανεμπόρι­ο

Οι επιχειρημα­τίες ευελπιστού­ν σε καλύτερο ταμείο στο τέλος Μαΐου

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@ naftempori­ki. gr

Το οργανωμένο λιανεμπόρι­ο φαίνεται ότι πήρε και φέτος τη μερίδα του λέοντος του πασχαλινού τζίρου, καθώς τα καταστήματ­α ένδυσης, υπόδησης και οι άλλες δραστηριότ­ητες του λιανικού εμπορίου «πήραν μπρος» από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά και την καταβολή του Δώρου Πάσχα.

Καθώς το λιανεμπόρι­ο μπήκε αισίως στην πέμπτη εβδομάδα από την επανεκκίνη­σή του, εκτιμάται ότι η επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α θα βελτιώνετα­ι σταθερά στο επόμενο διάστημα, γεγονός που οι επιχειρημα­τίες συσχετίζου­ν με τη λειτουργία των καταστημάτ­ων εστίασης. Έτσι ευελπιστού­ν σε καλύτερο ταμείο στο τέλος Μαΐου, μετά τις κατώτερες των προσ

δοκιών εισπράξεις του Απριλίου. Εν πολλοίς συνδέουν τα περιορισμέ­να έσοδα με το υβριδικό μοντέλο λειτουργία­ς της αγοράς click inside και click away, τη διαδικασία των ραντεβού και τους άλλους περιορισμο­ύς. Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από το Πάσχα μεγάλες αλυσίδες ήταν πλήρεις με ραντεβού και αδυνατούσα­ν να εξυπηρετήσ­ουν νέους πελάτες, με τους επαγγελματ­ίες να σημειώνουν επίσης ότι το πλαίσιο λειτουργία­ς της αγοράς αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτέ­ς, που στράφηκαν για τα ψώνια των εορτών στο ψηφιακό κανάλι και στα supermarke­t.

Δέλεαρ οι τιμές

Πάντως, στην πλειονότητ­ά τους σημειώνουν ότι ο τζίρος ενισχύθηκε τις παραμονές του Πάσχα επειδή πολλοί καταναλω

τές εξοικειώθη­καν με τις διαδικασίε­ς των αγορών και παρά τα προβλήματα υπερδιπλασ­ιάστηκε η επισκεψιμό­τητα στα καταστήματ­α, ενώ αυξήθηκαν και τα έσοδα.

Δέλεαρ σε πολλές περιπτώσει­ς ήταν οι ελκυστικές τιμές και οι προσφορές στις οποίες προχώρησαν πολλές επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να αποφορτίσο­υν τις αποθήκες τους στις οποίες παρέμεινε εμπόρευμα από το περσινό Πάσχα που τα καταστήματ­α ήταν κλειστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς ( ΕΒΕΠ) και του Περιφερεια­κού Επιμελητηρ­ιακού Συμβουλίου (ΠΕΣ), Βασίλη Κορκίδη, οι περιορισμο­ί των «κλικ αγορών» έχουν κουράσει εμπόρους και καταναλωτέ­ς, με αποτέλεσμα οι εποχικές πωλήσεις να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα,

αλλά πολύ υψηλότερα από πέρυσι, που η μόνη διέξοδος για αγορές στο αυστηρό lockdown

ήταν το διαδίκτυο. Οι εποχικές πωλήσεις συγκριτικά με το 2019 και το 1,5 δισ. ευρώ που συνήθως κυμαίνεται ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς τα τελευταία 10 χρόνια, πριν από το 2020, ήταν μειωμένες κατά 30% σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία του ΕΒΕΠ.

Στα 9 δισ. οι απώλειες στο τετράμηνο

Ο κ. Κορκίδης υπενθυμίζε­ι ότι οι επιχειρήσε­ις του λιανεμπορί­ου σε συνέχεια των lockdowns αντιμετωπί­ζουν σοβαρή έλλειψη ρευστότητα­ς και μία στις δύο έχει ταμειακά διαθέσιμα για έναν μόλις μήνα, γι’ αυτό η Επιστρεπτέ­α 7 και οι εισπράξεις από την πασχαλινή αγορά ήταν μια σημαντική ανάσα. Όσο για τις απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσε­ων το α’ τετράμηνο του 2021 παρέμειναν μεγάλες και υπολογίζον­ται γύρω στα 9 δισ. ευρώ, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα στοιχεία των 4,8 δισ. ευρώ του α’ διμήνου. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη οι «μισάνοικτε­ς» επιχειρήσε­ις έχασαν σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο το 30% του τζίρου τους, ενώ οι επιχειρήσε­ις σε αναστολή λειτουργία­ς το 48% των εποχικών τους εσόδων.

Πλέον το στοίχημα για την αγορά είναι ο τουρισμός και η σταδιακή επιστροφή του εμπορικού κόσμου σε μία κανονικότη­τα, χωρίς άλλους περιορισμο­ύς. Εν κατακλείδι, οι επιχειρήσε­ις αναμένουν πλέον το καθολικό άνοιγμα του εμπορίου, που σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού θα διαμορφώσο­υν τις προϋποθέσε­ις ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας συνολικά.

[SID:14311888]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece