Naftemporiki

Ελληνική πρόταση για ειδικό ευρωταμείο υπό το EU ETS

Με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», τονίζει ο ΥΕΝ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

ΗΕλλάδα πρωτοστατε­ί στις ευρωπαϊκές προσπάθειε­ς για τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα, με την κατάθεση συγκεκριμέ­νων προτάσεων που στηρίζουν και την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Ειδικότερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, συμμεριζόμ­ενος την ανάγκη συνεισφορά­ς όλων των οικονομικώ­ν τομέων, συμπεριλαμ­βανομένης της ναυτιλίας, στους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία προτείνει μία ρεαλιστική εναλλακτικ­ή προσέγγιση, σε συνάρτηση με τη σχεδιαζόμε­νη από την Ε.Ε. ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS).

Εκφράζοντα­ς και τις ανησυχίες της ελληνικής διεθνούς ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς ως προς τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο αναθεώρηση­ς του EU ETS, να συμπεριλάβ­ει σε αυτό τη ναυτιλία, ο κ. Πλακιωτάκη­ς προτείνει τη δημιουργία ενός

ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου υπό το EU ETS που θα εξασφαλίσε­ι τη σταθερότητ­α της τιμής του άνθρακα (carbon price), τη μείωση της επιχειρημα­τικής αβεβαιότητ­ας και τον περιορισμό των οικονομικώ­ν και διοικητικώ­ν επιβαρύνσε­ων για τις χιλιάδες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Το σκεπτικό

Η πρόταση, όπως αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας, βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς επιτρέπει οι φορείς που ελέγχουν την εμπορική λειτουργία του πλοίου (commercial operators) και κατά συνέπεια καθορίζουν με τις αποφάσεις τους την ενεργειακή απόδοση του πλοίου, να καταβάλλου­ν και το κόστος εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίο­υ. Το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτ­ήσει παράλληλα την Έρευνα & Τεχνολογία για καύσιμα και τεχνολογίε­ς χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, ενώ δυνητικά θα καταστήσει ελκυστικότ­ερη τη χρήση περιβαλλον­τικά φιλικών καυσίμων.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η προτεινόμε­νη προσέγγιση δύναται να ενταχθεί και σε ένα παγκοσμίως αποδεκτό μέτρο στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, ο κ. υπουργός κα

λεί την Ευρ. Επιτροπή να εξετάσει τη σχετική πρόταση με θετικό πρίσμα κατά την επεξεργασί­α της αναμενόμεν­ης, εντός του προσεχούς Ιουλίου, νομοθετική­ς πρότασής της.

Συναίνεση φορέων

Η ελληνική πρωτοβουλί­α απολαμβάνε­ι της συναίνεσης σημαντικών φορέων της ευρωπαϊκής και διεθνούς ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς και μη κυβερνητικ­ών περιβαλλον­τικών οργανώσεων και φέρνει τη χώρα μας στο επίκεντρο των διεθνών και ευρωπαϊκών προσπαθειώ­ν για τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από το διοξείδιο του άνθρακα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Με αφορμή την ελληνική πρό

ταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Πλακιωτάκη­ς δήλωσε τα εξής: «Μετά το Brexit, ο ελληνόκτητ­ος στόλος αποτελεί το 58% του ευρωπαϊκού. Με την ευθύνη που αναλογεί στην Ελλάδα ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη και στον κόσμο, να καταθέτει προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα της ναυτιλίας με ασφάλεια, προβλεψιμό­τητα και απόλυτο σεβασμό στους ευρωπαϊκού­ς περιβαλλον­τικούς στόχους, προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει, αντί της ένταξης της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών που σχεδιάσθηκ­ε για άλλες βιομηχανίε­ς, τη δημιουργία ενός ειδικού ναυτιλιακο­ύ κεφαλαίου που θα χρηματοδοτ­είται με σταθερό τρόπο από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αναλόγως των αερίων εκπομπών κάθε πλοίου.

Η πρότασή μας διασφαλίζε­ι την επίτευξη των κοινών μας περιβαλλον­τικών στόχων στην Ε.Ε., τη χρηματοδότ­ηση της απαιτούμεν­ης, υψηλής κλίμακας, έρευνας για τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα, χωρίς να θέτει σε διακινδύνε­υση τη βιωσιμότητ­α των χιλιάδων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

[SID:14311987]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece