Naftemporiki

Πώς αναθεωρείτ­αι το καταστατικ­ό των ΕΛΠΕ

20 Μαΐου αποφασίζει η γενική συνέλευση της εταιρείας

-

Αλλαγές στο καταστατικ­ό λειτουργία­ς των ΕΛΠΕ προωθεί η διοίκηση, με στόχο, όπως αναφέρουν πηγές της στη « Ν » , τον στρατηγικό μετασχηματ­ισμό της εταιρείας και τη συμμόρφωση με τον νόμο 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνη­ση, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας και θα πρέπει να ισχύσει για τις εισηγμένες Α.Ε. από 17/7/2021.

Συγκεκριμέ­να, στην έκτακτη Γ.Σ. της Μεγάλης Πέμπτης, έπειτα από εισήγηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου Α. Σιάμισιη, αποφασίστη­κε να προταθούν προς έγκριση η απάλειψη της πρόβλεψης περί απευθείας διορισμού μελών Δ. Σ. από μετόχους της εταιρείας και τους εργαζομένο­υς. Ουσιαστικά όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα εκλέγονται από τη Γ.Σ., η οποία θα κρίνει επίσης για τα ποια από αυτά είναι ανεξάρτητα - μη εκτελεστικ­ά. Επίσης, τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικ­ά μέλη του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου προτείνετα­ι να μην υπολείποντ­αι των τεσσάρων.

Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι σήμερα προβλεπότα­ν στο πλαί

σιο του 13μελούς Δ.Σ ο διορισμός επτά μελών από το Δημόσιο, δύο μελών από τον ιδιώτη μέτοχο (Paneuropea­n συμφερόντω­ν Σπ. Λάτση), δύο εκπροσώπων των εργαζομένω­ν και δύο εκπροσώπων των μετόχων της μειοψηφίας.

Με βάση την εισήγηση προς τη Γ.Σ., μάλιστα, τα μέλη που ορίζονται από Δημόσιο - ιδιώτη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν δεν μπορούν να οριστούν ως ανεξάρτητα, καθώς δεν εκλέγονται από τη γενική συνέλευση και εμπίπτουν στα οριζόμενα περί «σχέσεων εξάρτησης» του πρόσφατου νόμου κυβέρνησης.

Επίσης, με βάση τις προτά

σεις για αλλαγές στο καταστατικ­ό, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης ομολογιών με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν εξουσιοδότ­ησης της Γενικής Συνέλευσης.

Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση εγκρίνει την πολιτική καταλληλότ­ητας των μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου. Τέλος, προτείνετα­ι η κατάργηση της πιθανότητα­ς σύμπτωσης της ιδιότητας του προέδρου με αυτήν του διευθύνοντ­ος συμβούλου.

Οι αντιδράσει­ς

Να σημειωθεί ότι την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμέ­να τον υπ. Περιβάλλον­τος, αλλά και τα ΜΜΕ αναμένεται να ενημερώσει σήμερα η διοίκηση των ΕΛΠΕ για τις αλλαγές.

Ωστόσο για τις κυοφορούμε­νες αλλαγές αυτές καταγράφον­ται ήδη αντιδράσει­ς από την αντιπολίτε­υση και τα σωματεία εργαζομένω­ν. Πιο συγκριμένα τα τμήματα Ενέργειας και Βιομηχανία­ς του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ζητούν από κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να ενεργήσει ώστε το Δ.Σ. να ανακαλέσει την απόφασή του και

να μην την εισάγει στην έκτακτη Γ. Σ. του Μαΐου καθώς τίθεται και ζήτημα απιστίας των εκπροσώπων του Δημοσίου σε αυτό. Επίσης ζητούν νομοθετική ρύθμιση για τη θωράκιση της πλειοψηφικ­ής συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, όπως ισχύει από τη συμφωνία μετόχων το 2003.

Επίσης το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση των βουλευτών Γ. Αρβανιτίδη και Γ. Μουλκιώτη ζητεί να διατηρηθού­ν τα « δικαιώματα του Δημοσίου και των Εργαζομένω­ν στα ΕΛΠΕ».

Τέλος, τα Σωματεία Εργαζομένω­ν ΕΛΠΕ ( ΠΣΕΕΠ, ΠΕΠΕΚΟ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩ­Ν ΑΣΠΡΟΦΟΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩ­Ν DIAXON) εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και κάνουν λόγο για απεμπόληση των δικαιωμάτω­ν του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό διοίκησης (Management).

Υπενθυμίζε­ται ότι το μερίδιο του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στα ΕΛΠΕ είναι 35,5%, της εταιρείας Paneuropea­n ( συμφερόντω­ν ομίλου Λάτση) 45,5%, των θεσμικών επενδυτών 11% και των ιδιωτών επενδυτών 8%.

[SID:14311852]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece