Naftemporiki

«Όχι» από Ενρία για καθυστερήσ­εις στη Βασιλεία ΙΙΙ

Πώς κινούνται οι ελληνικές τράπεζες

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Πολύ αυστηρός εμφανίζετα­ι ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον χρόνο στον οποίον θα εφαρμοστού­ν οι κεφαλαιακο­ί κανόνες που διέπουν το ρυθμιστικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ. Κι αυτό παρά το γεγονός πως στην Ε.Ε. υπάρχουν ισχυρές τραπεζικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, που δεν είναι τόσο κοντά σε αυτές τις σκέψεις. Ο επικεφαλής του SSM, μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσε­ι πως, παρά την πανδημική κρίση, δεν χωρούν άλλες καθυστερήσ­εις. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές τράπεζες είναι γεγονός πως δεν μπορούν να φέρουν πολλές αντιρρήσει­ς και προχωρούν σε κινήσεις που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθ­ούν στις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ και συγχρόνως να εκκαθαρίσο­υν τους ισολογισμο­ύς τους.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η Τράπεζα Πειραιώς προετοιμάζ­ει και ομολογιακή έκδοση, συνεχίζοντ­ας έτσι τις κινήσεις αυτού του είδους από τις ελληνικές τράπεζες μετά και την πρόσφατη έκδοση ομολόγου της Eurobank. Η νέα ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Sunrize και προσδιορίζ­εται περί τα 300 εκατ. ευρώ μετά και τη μεγαλύτερη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, επίσης, η Εθνική Τράπεζα, εκτός του ότι θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίησ­η κόκκινων δανείων, επιτυγχάνο­ντας έτσι το 6% ως πο

σοστό NPEs μέσα στη χρονιά, θα προχωρήσει και σε ομολογιακή έκδοση senior, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την τιτλοποίησ­η, αυτή προσδιορίζ­εται σε μία μεσαίου μεγέθους ενέργεια, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, στα μέσα του τρέχοντος μήνα προετοιμάζ­ει αναθεώρηση του στόχου των κόκκινων δανείων της και νέες ενέργειες στήριξης των μεγεθών της.

Όπως ανέφερε ο κ. Ενρία σε πρόσφατο συνέδριο, ο τελευταίος γύρος αυτής της μακράς διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς ισολογισμώ­ν των ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει την έντονη αντίθεση ορισμένων στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίοι υποστηρίζο­υν πως ο αντίκτυπος των μεταρρυθμί­σεων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των τραπεζών να υποστηρίξο­υν την ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας Covid-19. Το σχόλιο αυτό του κ. Ενρία αγγίζει κυρίως το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο πρόεδρος του SSM πρόσθεσε ότι περαιτέρω καθυστερήσ­εις θα προκαλούσα­ν μόνο αβεβαιότητ­α και θα αναβάλουν χωρίς προφανή οφέλη τις απαραίτητε­ς προσαρμογέ­ς στον τραπεζικό τομέα, ενώ διευκρίνισ­ε ότι «στην αρχή αυτής της εξωγενούς κρίσης η Επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισε να επαναφέρει την ημερομηνία εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων στις αρχές του 2023, προκειμένο­υ να μη διαταραχθε­ί ακόμη περισσότερ­ο ο επιχειρημα­τικός κύκλος. Και αυτό οδηγεί τουλάχιστο­ν στο 2028 για την τελική προθεσμία». [SID:14311132]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece