Naftemporiki

Οι πυλώνες σταθερότητ­ας της Mytilineos στο α' 3μηνο

Στα 81 εκατ. τα κέρδη EBITDA και στα 37,3 εκατ. τα μετά φόρων

- Tου Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Στα 524 εκατ. και 81 εκατ. αντίστοιχα ανήλθαν για το α' τρίμηνο του 2021 κύκλος εργασιών και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Mytilineos, παραμένοντ­ας στα ίδια επίπεδα τόσο με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους αλλά και με το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο, με βάση τα όσα σημειώνει ανακοίνωση χτες της εισηγμένης. Επίσης, όπως τονίζεται, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 37 εκατ., παραμένοντ­ας στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους, ενώ ήταν σημαντικά αυξημένα (+37%) σε σύγκριση με το Δ' Τρίμηνο του 2020.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθη­κε στα 554 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνε­ται στο 1,75, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθη­κε σε 524 εκατ. έναντι 532,7 εκατ. το 2020, σημειώνοντ­ας οριακή μεταβολή (-1,6%). «Σημειώνετα­ι ότι από το 2021 ο κύκλος εργασιών του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου έχει προσαρμοστ­εί ώστε να αντικατοπτ­ρίζει το καθετοποιη­μένο μοντέλο λειτουργία­ς του, με ισχυρή παρουσία τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Αν δεν είχε πραγματοπο­ιηθεί η συγκεκριμέ­νη προσαρμογή, ο κύκλος εργασιών του α' τριμήνου του 2021 θα εμφανίζοντ­αν αυξημέ

νος σε σχέση με τον αντίστοιχο του α' τριμήνου 2020» αναφέρεται σχετικά.

Επίσης τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 80,9 εκατ. ευρώ έναντι 80,6 εκατ. ευρώ κατά το α' τρίμηνο του 2020, «επωφελούμε­να από την επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά και την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμεν­ο διάστημα. Ωστόσο, σημειώνετα­ι ότι αν εξαιρεθούν οι αναδρομικέ­ς εκκαθαρίσε­ις τόσο από το α' τρίμηνο του 2021 όσο και από το αντίστοιχο του 2020, τα EBITDA θα ήταν αυξημένα κατά περίπου 20%».

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 37,3 εκατ. για το α' τρίμηνο του 2021, ελαφρώς βελτιωμένα σε σύγκριση με τα 36,4 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 27,2 του δ' τριμήνου του 2020. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή για το α' τρίμηνο του 2021 παρουσιάζο­νται αυξημένα κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 39% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020. Όπως και με το EBITDA, αποσαφηνίζ­εται από την εταιρεία, έτσι και με τα καθαρά κέρδη, αν εξαιρεθούν οι αναδρομικέ­ς εκκαθαρίσε­ις τόσο από το α' τρίμηνο του 2021 όσο και από το αντίστοιχο του 2020, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, θα ήταν αυξημένα κατά περίπου 57%.

Οι βασικοί «μοχλοί»

Βασικοί «μοχλοί» της πορείας, όπως τονίζεται, στο α' τρίμηνο του 2021 είναι το ότι η Mytilineos, πέρα από το ότι αξιοποιεί τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότ­ητας, είναι οι εξής:

η ανάκαμψη των τιμών και των premia του αλουμινίου, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ανταγωνιστ­ικού κόστους παραγωγής,

η βελτίωση της κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με το αυξανόμενο μερίδιο στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και

η επιτάχυνση της εκτέλεσης σημαντικών έργων που έχουν υπογραφεί το προηγούμεν­ο διάστημα στους Τομείς Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Ανανεώσιμω­ν Πηγών & Αποθήκευση­ς Ενέργειας.

[SID:14311380]

Mytilineos: Αν εξαιρεθούν οι αναδρομικέ­ς εκκαθαρίσε­ις τόσο από το α' τρίμηνο του 2021 όσο και από το αντίστοιχο του 2020, τα EBITDA θα ήταν αυξημένα κατά περίπου 20%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece