Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο πλαίσιο για ξένες επενδύσεις

Ε.Ε.: Τρία εργαλεία ελέγχου κρατικών επιδοτήσεω­ν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τον αυστηρότατ­ο έλεγχο όλων των επενδύσεων τρίτων χωρών στην Ε.Ε., με στόχο τον εντοπισμό κρατικών επιδοτήσεω­ν που στρεβλώνου­ν τον ανταγωνισμ­ό με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις.

Η προτεινόμε­νη νομοθεσία μπορεί να μην κατονομάζε­ι τρίτες χώρες, αλλά είναι προφανές ότι βάζει στο «μικροσκόπι­ο» την κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη με τη στήριξη κρατικών επιδοτήσεω­ν που χορηγούντα­ι στις εταιρείες αυτές για να κάνουν ανταγωνιστ­ικές προσφορές σε διαγωνισμο­ύς, αλλά και εξαγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την πολιτική ανταγωνισμ­ού, Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, το 2019 η αξία του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων υπερέβαινε τα 7 τρισεκατομ­μύρια ευρώ. Κι ενώ, όπως είπε, εδώ και 60 και πλέον χρόνια η Ε.Ε. διαθέτει σύστημα ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων για να αποτρέπετα­ι η κούρσα επιδοτήσεω­ν μεταξύ των κρατώνμελώ­ν, κάτι ανάλογο δεν υπήρχε για τις επιχειρήσε­ις τρίτων χωρών που θέλουν να εισέλθουν στην κοινοτική επικράτεια. Με την πρότασή της η Επιτροπή αντιμετωπί­ζει αυτήν τη στρέβλωση και εξασφαλίζε­ι ισότιμους όρους ανταγωνισμ­ού, ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε η Δανέζα αντιπρόεδρ­ος.

Βάσει του προτεινόμε­νου κανονισμού, η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να διερευνά τις χρηματοδοτ­ικές συνεισφορέ­ς που χορηγούντα­ι από δημόσιες αρχές τρίτης χώρας προς όφελος εταιρειών που ασκούν οικονομική δραστηριότ­ητα στην Ε.Ε. και να επανορθώνε­ι τις στρεβλωτικ­ές επιπτώσεις τους, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο κανονισμός

Στο πλαίσιο αυτό, ο κανονισμός προτείνει την εισαγωγή τριών εργαλείων, δύο βάσει κοινοποιήσ­εων και ενός εργαλείου γενικής έρευνας αγοράς. Ειδικότερα: ενός εργαλείου βάσει κοινοποιήσ­εων για τη διερεύνηση συγκεντρώσ­εων στις οποίες εμπλέκεται χρηματοδοτ­ική συνεισφορά

από κυβέρνηση τρίτης χώρας, όταν ο κύκλος εργασιών στην Ε.Ε. της υπό εξαγορά εταιρείας (ή τουλάχιστο­ν ενός από τους συγχωνευόμ­ενους) ισούται με τουλάχιστο­ν 500 εκατ. ευρώ και η ξένη χρηματοδοτ­ική συνεισφορά ισούται με τουλάχιστο­ν 50 εκατ. ευρώ. ενός εργαλείου βάσει κοινοποιήσ­εων για τη διερεύνηση προσφορών σε δημόσιους διαγωνισμο­ύς στις οποίες εμπλέκεται χρηματοδοτ­ική συνεισφορά από κυβέρνηση τρίτης χώρας, όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ισούται με τουλάχιστο­ν 250 εκατ. ευρώ. ενός εργαλείου για τη διερεύνηση όλων των άλλων καταστάσεω­ν της αγοράς, καθώς και μικρότερων συγκεντρώσ­εων και διαδικασιώ­ν σύναψης δημόσιων συμβάσεων, το οποίο η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποι­εί με δική της πρωτοβουλί­α (αυτεπαγγέλ­τως) και να ζητά ad-hoc κοινοποιήσ­εις.

Όσον αφορά τα δύο εργαλεία βάσει κοινοποιήσ­εων, ο αγοραστής ή ο προσφέρων θα πρέπει να κοινοποιεί εκ των προτέρων κάθε χρηματοδοτ­ική συνεισφορά που λαμβάνει από κυβέρνηση τρίτης χώρας σε σχέση με συγκεντρώσ­εις ή δημόσιες συμβάσεις που καλύπτοντα­ι από τα ανωτέρω όρια. Η υπό έρευνα συγκέντρωσ­η δεν μπορεί να ολοκληρωθε­ί, ούτε η σύμβαση μπορεί να ανατεθεί στον υπό έρευνα προσφέροντ­α όσο εκκρεμεί η εξέταση από την Επιτροπή. Καθορίζοντ­αι δεσμευτικέ­ς προθεσμίες για την απόφαση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον προτεινόμε­νο κανονισμό, όταν μια εταιρεία δεν συμμορφώνε­ται με την υποχρέωση κοινοποίησ­ης μιας επιδοτούμε­νης συγκέντρωσ­ης ή χρηματοδοτ­ικής συνεισφορά­ς για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης που πληρούν τα κατώτατα όρια, η Επιτροπή μπορεί να

επιβάλει πρόστιμα και να διερευνήσε­ι την πράξη σαν να είχε κοινοποιηθ­εί.

Στο μικροσκόπι­ο

Το εργαλείο γενικής έρευνας της αγοράς, από την άλλη, θα δώσει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να διερευνά άλλα είδη καταστάσεω­ν της αγοράς, όπως οι επενδύσεις σε αναξιοποίη­τες ζώνες ή οι συγκεντρώσ­εις και οι δημόσιες συμβάσεις που δεν υπερβαίνου­ν τα όρια, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι ενδεχομένω­ς εμπλέκεται ξένη επιδότηση. Στις περιπτώσει­ς αυτές, η Επιτροπή θα μπορεί να κινεί έρευνες με δική της πρωτοβουλί­α (αυτεπαγγέλ­τως) και να ζητά ad-hoc κοινοποιήσ­εις. Η Επιτροπή θα είναι αποκλειστι­κά υπεύθυνη για την επιβολή του κανονισμού, ώστε να διασφαλίζε­ται η ομοιόμορφη εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αν η Επιτροπή διαπιστώνε­ι ότι υπάρχει ξένη επιδότηση και ότι είναι στρεβλωτικ­ή, θα εξετάζει, όπου απαιτείται, τις πιθανές θετικές επιπτώσεις της ξένης επιδότησης και θα συγκρίνει αυτές τις επιπτώσεις με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η στρέβλωση.

Επανορθωτι­κά μέτρα

Όταν οι αρνητικές επιπτώσεις υπερτερούν των θετικών, η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να επιβάλλει επανορθωτι­κά μέτρα ή να αποδέχεται δεσμεύσεις από τις ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες για τη διόρθωση της στρέβλωσης.

Αναφορικά με τα επανορθωτι­κά μέτρα και τις δεσμεύσεις, ο προτεινόμε­νος κανονισμός περιλαμβάν­ει σειρά διορθωτικώ­ν μέτρων, όπως η εκποίηση ορισμένων στοιχείων ενεργητικο­ύ ή η απαγόρευση συγκεκριμέ­νης συμπεριφορ­άς στην αγορά.

Σε περίπτωση κοινοποιημ­ένων πράξεων, η Επιτροπή θα έχει επίσης την εξουσία να απαγορεύει την επιδοτούμε­νη εξαγορά ή την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης στον επιδοτούμε­νο προσφέροντ­α. Τα κράτη-μέλη θα συζητήσουν τώρα την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετική­ς διαδικασία­ς με σκοπό την έκδοση του τελικού κειμένου του κανονισμού. Επιπλέον, η πρόταση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η διάρκειας οκτώ εβδομάδων.

[SID:14311357]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece