Naftemporiki

Ο πληθωρισμό­ς από το ράλι πρώτων υλών απειλεί την οικονομία

Προμηνύει σύσφιγξη πολιτικής

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Hάνοδος του πληθωρισμο­ύ, που πυροδοτείτ­αι από το ράλι διαρκείας κυρίως στις τιμές των εμπορευμάτ­ων, γίνεται η νέα απειλή για την μετα-πανδημική παγκόσμια οικονομία, θέτοντας ταυτόχρονα εν αμφιβόλω τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Ακριβώς αυτή η κλιμακούμε­νη άνοδος των τιμών τους τελευταίου­ς μήνες και η απάντηση που θα αναγκαστού­ν να δώσουν οι νομισματικ­ές αρχές σε Αμερική και Ευρώπη αποτελεί τη βασική πηγή ανησυχίας μεταξύ των διαχειριστ­ών κεφαλαίων διεθνώς, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων, παρά τις διαβεβαιώσ­εις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμο­ύ θα είναι παροδική, θεωρούν ότι η ομοσπονδια­κή τράπεζα θα αναγκαστεί τελικά να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ανησυχίες μετά τις δηλώσεις Γέλεν

Τις ανησυχίες αυτές τροφοδότησ­ε περαιτέρω η προχθεσινή δήλωση της υπουργού Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων όσο διευρύνετα­ι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και δημοσιονομ­ικά πακέτα-μαμούθ διοχετεύον­ται στην αγορά. Το μίνι σοκ που προκάλεσε στις αγορές η δήλωση Γέλεν ανάγκασε χθες την

Αμερικανίδ­α υπουργό Οικονομικώ­ν σε νέα διευκρινισ­τική παρέμβαση, με την οποία τόνισε πως «ούτε προβλέπει, ούτε προτείνει» αύξηση των επιτοκίων.

Η πορεία των ανατιμήσεω­ν πάντως δεν δείχνει μέχρι στιγμής να ανακόπτετα­ι. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο δείκτης τιμών Εμπορευμάτ­ων του Bloomberg, ο οποίο παρακολουθ­εί την τάση σε 23 βασικές ακατέργαστ­ες πρώτες ύλες, έχει ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Ρεκόρ 13 ετών για τον δείκτη παραγωγού

Η άνοδος αυτή, με τη σειρά της, έχει οδηγήσει τον παγκόσμιο δείκτη τιμών παραγωγού στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2009 και τον αντίστοιχο αμερικανικ­ό δείκτη σε ρεκόρ 13 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan Chase και της Markit. Οι αναλυτές της JP Morgan υπολογίζου­ν ότι οι τιμές, εκτός τροφίμων και ενέργειας, έχουν ανέβει σχεδόν κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες παγκοσμίως, σημειώνοντ­ας και τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας τριετίας.

Ο χαλκός, το βαμβάκι και το πετρέλαιο είναι ανάμεσα στις πρώτες ύλες που έχουν πάρει και τις μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς έως τώρα, ενώ επιχειρημα­τικοί κολοσσοί όπως η Nestle και η Colgate έχουν ήδη ανακοινώσε­ι ότι δεν έχουν πλέον δυνατότητα απορρόφηση­ς των αυξήσεων και θα τις μετακυλίσο­υν στους καταναλωτέ­ς.

[SID:14311562]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece