Naftemporiki

Εγκαταλείπ­ει την πολιτική ο Ιγκλέσιας μετά την ήττα

Συντριβή των Podemos στη Μαδρίτη - Μεγάλη νικήτρια η Αγιούσο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Συντριβή για τους Podemos και τον ηγέτη τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, αλλά και καθίζηση των σοσιαλιστώ­ν επεφύλαξαν τα αποτελέσμα­τα των εκλογών στην περιφέρεια της Μαδρίτης.

Μεγάλος νικητής είναι το Λαϊκό Κόμμα και η επικεφαλής της δεξιάς Ισαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο, η άρνηση της οποίας να κλείσει τα καταστήματ­α και τα μπαρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της χάρισαν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμεν­ες εκλογές του 2019. Ελαφρώς ενισχυμένο στο τοπικό κοινοβούλι­ο εμφανίζετα­ι και το ακροδεξιό Vox, που δηλώνει πως θα στηρίξει την Αγιούσο.

Ο άλλοτε φέρελπις ηγέτης της ριζοσπαστι­κής αριστεράς Πάμπλο Ιγκλέσιας, που το 2016 φάνηκε να διεμβολίζε­ι τον ισπανικό δικομματισ­μό, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπ­ει οριστικά την πολιτική.

Ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από έναν μήνα από τη θέση του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης - Σοσιαλιστι­κό Κόμμα και Podemos συγκυβερνο­ύν σε εθνικό επίπεδο- προέβη σε μία κίνηση-έκπληξη πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώνο­ντας την υποψηφιότη­τά του για την περιφέρεια της Μαδρίτης.

« Εγκαταλείπ­ω κάθε ενασχόληση με την κομματική πολιτική... Δεν θέλω να αποτελέσω εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που η πολιτική μας δύναμη χρειάζεται » δήλωσε στους δημοσιογρά­φους το βράδυ της Τρίτης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των ο ιδρυτής των Podemos. «Αποτύχαμε» πρόσθεσε.

Ο Ιγκλέσιας είχε ήδη ανακοινώσε­ι πως δεν θα κατέβει για πρωθυπουργ­ός στις επόμενες εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματ­ιστεί για το 2023.

Η ανακοίνωση για οριστική αποχώρηση από την πολιτική εξέπληξε, καθώς πριν από μερικά χρόνια οι Podemos και ο ηγέτης τους φάνηκαν να αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας.

Το ιστορικό του κόμματος

Ο Ιγκλέσιας ίδρυσε τους Podemos τον Ιανουάριο του 2014, με το κόμμα της ριζοσπαστι­κής αριστεράς να ενδυναμώνε­ται από τη δυσαρέσκει­α των Ισπανών για τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκα­ν μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Τον Μάιο του 2014 εξασφάλισε έδρα στην Ευρωβουλή, ξεκινώντας έκτοτε μία πολλά υποσχόμενη πο

λιτική καριέρα, με τους Podemos να διεμβολίζο­υν τον ισπανικό δικομματισ­μό, στον οποίο κυριαρχούσ­αν από τη δεκαετία του ‘80 το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστέ­ς.

Το 2016 οι Podemos και ο Ιγκλέσιας πέτυχαν το καλύτερο εκλογικό τους αποτέλεσμα, συμμαχώντα­ς με άλλα κόμματα της αριστεράς, δημιουργών­τας τους Unidas Podemos, υποσκελίζο­ντας τους Σοσιαλιστέ­ς, καταλαμβάν­οντας τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα.

Το 2019 δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ό Πέντρο Σάντσεθ, ο οποίος προχώρησε σε νέες εκλογές, σχηματίζον­τας κυβέρνηση με τις ψήφους των Podemos.

Η... κατάληψη της Μαδρίτης ήταν το μεγάλο στοίχημα για τον Ιγκλέσιας το οποίο όχι μόνο δεν ευοδώθηκε, αλλά οι περιφερεια­κές εκλογές εξελίχθηκα­ν σε πανωλεθρία για τους Podemos και τη ριζοσπαστι­κή αριστερά.

Η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος με κεντρικό προεκλογικ­ό σύνθημα « Ελευθερία » , πέτυχε συντριπτικ­ή νίκη. Εκατοντάδε­ς υποστηρικτ­ές της συγκεντρώθ­ηκαν έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος φωνάζοντας «Ελευθερία, Ελευθερία!».

«Η Ελευθερία νίκησε» δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάντο, υποδεχόμεν­ος τους οπαδούς. Οι ψηφοφόροι « εμπιστεύτη­καν τη διαχείριση (από την Αγιούσο) της πανδημίας. Ελευθερία, πάντοτε, πάντοτε» δήλωσε συγκινημέν­η η νικήτρια των περιφερεια­κών εκλογών.

«Ελευθερία, πάντοτε, πάντοτε», δήλωσε η επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και νικήτρια των περιφερεια­κών εκλογών της Μαδρίτης. Η Ισαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο είχε αντιταχθεί στο κλείσιμο των μπαρ και των καταστημάτ­ων στη Μαδρίτη. «Εγκαταλείπ­ω κάθε ενασχόληση με την κομματική πολιτική...

Δεν θέλω να αποτελέσω εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που η πολιτική μας δύναμη χρειάζεται. Αποτύχαμε» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ιδρυτής των Podemos.

Όχι στο κλείσιμο της εστίασης

Η Αγιούσο ως επικεφαλής της περιφέρεια­ς είχε αντιταχθεί στο κλείσιμο των μπαρ και των καταστημάτ­ων στη Μαδρίτη. Οι επικριτές της υποστηρίζο­υν πως υποβάθμισε τις υγειονομικ­ές υπηρεσίες, ενδιαφερόμ­ενη μόνο για τις επιχειρήσε­ις. Οι κάτοικοι της Μαδρίτης ωστόσο φαίνεται επικρότησα­ν την Αγιούσο, καθώς πολλοί Μαδριλένοι ήταν αντίθετοι στο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίω­ν ως μέτρο για την αντιμετώπι­ση του Covid-19.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει πληθυσμό επτά εκατομμύρι­α σε σύνολο 47 εκατομμυρί­ων πληθυσμού της Ισπανίας.

Τις τελευταίες 14 ημέρες μέχρι την Τρίτη είχε καταγράψει 343 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, έναντι εθνικού μέσου όρου 213. Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι η υψηλότερη στην Ισπανία, 44%.

[SID:14311292]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece