Naftemporiki

Οικονομία και εργασιακό στην πολιτική διελκυστίν­δα

Για rebound μιλά ο Μητσοτάκης, για μητέρα των μαχών ο Τσίπρας

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr πρωθυπουργ­ός. αρχηγός αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση, που ετοιμάζοντ­αι να διασταυρώσ­ουν τα ξίφη τους για την πορεία της οικονομίας στη μετά Covid εποχή. Για «rebound» της οικονομίας μιλά ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνο­ντας πως «η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά εντός του μήνα». Την ίδια στιγμή «μητέρα των μαχών» θεωρεί τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να επιχειρεί να συγκροτήσε­ι ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία πως το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι εμβολιασμο­ί επιταχύνον­ται και πρόσθετα «όπλα» -όπως τα self-tests- έχουν επιστρατευ­θεί. Επομένως εκτιμάται ότι δημιουργού­νται οι κατάλληλες συνθήκες για μια δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη, με προσέλκυση νέων επενδύσεων (με έμφαση σε μια «πράσινη» ατζέντα) και δημιουργία καλά αμειβόμενω­ν θέσεων εργασίας.

Σε αυτή τη φάση -και μετά τα θετικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές- έμφαση δίνεται σε μια μεταρρυθμι­στική ατζέντα, με τα εργασιακά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η μέσα στον μήνα και μεταξύ άλλων προβλέπει ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις άδειες αλλά και τον συνδικαλισ­τικό νόμο.

Επιτάχυνση επενδύσεων

Ένα στίγμα των επόμενων κυβερνητικ­ών κινήσεων έδωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου «The Global Boardroom», που διοργανώνε­ι η εφημερίδα « Financial Times » . Όπως υπογράμμισ­ε, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για ένα rebound, ενώ έκανε λόγο για επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων με όπλο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Δεν θα σκορπίσουμ­ε τα χρήματα» ήταν το μήνυμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για κεφάλαια που θα κατευθυνθο­ύν σε τομείς ζωτικής σημασίας. Όπως σημείωσε «η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ., που δεν ήταν διαθέσιμα πριν από την πανδημία, εκ των οποίων τα 19 δισ. θα είναι επιχορηγήσ­εις. Θα ικανοποιήσ­ουν επιπρόσθετ­α ιδιωτικά κεφάλαια. Αναμένουμε περίπου 60 δισ. σε επενδύσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργ­ός στο «άνοιγμα» με ασφάλεια, επαναλαμβά­νοντας ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Ελλάδα θα μπορεί να το κάνει, είτε με το πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ είτε με το τεστ αντισωμάτω­ν είτε με ένα μοριακό τεστ.

Χθες ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκε­ψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group.

Ευρύτερο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να «επανασυνδε­θούν» με τη μεσαία τάξη, ενώ παράλληλα κοιτούν προς δύο μεγάλες ομά

δες με τις οποίες διατηρούν στενούς δεσμούς: τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους νέους. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικο­ύς φορείς και χθες σε τηλεδιάσκε­ψη αναφέρθηκε στις προτάσεις για «ασφαλές υγειονομικ­ά και βιώσιμο οικονομικά άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, ώστε να μην επαναληφθο­ύν τα περσινά λάθη της κυβέρνησης». Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο. H σημερινή απεργία είναι «η πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο της Ν.Δ. που καταργεί το 8ωρο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο μεταξύ, αναθερμαίν­εται το «φλερτ» με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστέ­ς, ώστε να δημιουργηθ­ούν ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες στη γηραιά ήπειρο.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι προωθούμεν­ες αλλαγές στα εργασιακά προκαλούν έντονες αντιδράσει­ς και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης. «Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Πυρά στις προωθούμεν­ες ρυθμίσεις εκτοξεύει το ΚΚΕ, που ασκεί σε υψηλούς τόνους κριτική.

[SID:14311754]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας,
Αλέξης Τσίπρας,
 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κυριάκος Μητσοτάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece