Naftemporiki

Προκλητικέ­ς δηλώσεις Γιαβούζ Κιράν

Ο Τούρκος υφ. Εξωτερικών έθεσε εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητα­ς»

-

Ζήτημα «τουρκικής μειονότητα­ς» έθεσε εκ νέου χθες η Άγκυρα και μάλιστα από ελληνικό έδαφος, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών της Γιαβούζ Κιράν, που πραγματοπο­ιεί διήμερη επίσκεψη σε Μακεδονία και Θράκη.

Στο πλαίσιο διήμερης ιδιωτικής επίσκεψης στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θράκη, ο κ. Κιράν μετέβη χθες στη Θεσσαλονίκ­η. Συγκεκριμέ­να επισκέφθηκ­ε το πατρογονικ­ό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ και το Γενί Τζαμί και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Άνω Πόλης.

Την ίδια ώρα, όμως, με ανάρ

τησή του στο twitter έθεσε ζήτημα επιβολής περιορισμώ­ν στην «τουρκική» κοινότητα από πλευράς της ελληνικής πολιτείας. «Συναντήθηκ­α με εκπροσώπου­ς της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης. Πιέσεις, περιορισμο­ί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτε­ς. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητ­α. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπί

τι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατία­ς μας. Εργαζόμαστ­ε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και τη σταθερότητ­α στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”» τόνισε.

Σκληρή απάντηση

Στις αιτιάσεις του Τούρκου αξιωματούχ­ου απάντησαν σε αυστηρό τόνο διπλωματικ­ές πηγές.

« Η Ελλάδα εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζε­ι την ύπαρξη θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη» τόνισαν και σημείωσαν ότι η μουσουλμαν­ική μειονότητα ευημερεί και αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες όπου λειτουργού­ν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Ξεκαθάρισα­ν επίσης ότι «οποιαδήποτ­ε προσπάθεια διαστρέβλω­σης της πραγματικό­τητας και παραποίηση­ς των στοιχείων αυτών, απ’ όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

[SID:14311485]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece