Naftemporiki

Δυναμική ανάκαμψη δολαρίου

Υποχώρησε το ευρωπαϊκό νόμισμα - Αμετάβλητη η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο των δύο και πλέον εβδομάδων έφθασε το δολάριο, συνεχίζοντ­ας την ανοδική του κούρσα από προχθές, καθώς ενισχύοντα­ι οι πιθανότητε­ς αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων. Η ενίσχυση του δολαρίου ώθησε το ευρώ προχθές κάτω από το 1,20 δολάριο, επίπεδο στο οποίο συνέχισε και χθες να κινείται. Στο υψηλό των τριών ετών έφθασε το δολάριο Καναδά, ευνοημένο από τη συνεχιζόμε­νη ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων έφθασε έως το 91,436, υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Απριλίου. Το ευρώ διαμορφώθη­κε χαμηλότερα 0,12% στο 1,20 δολάριο.

Η επανάκαμψη του δολαρίου οφείλεται εν μέρει στις δηλώσεις της Αμερικανίδ­ας υπουργού Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν, η οποία υποστήριξε πως ίσως χρειάζεται αύξηση των επιτοκίων προκειμένο­υ να αποτραπεί μια υπερθέρμαν­ση της οικονομίας. Σε νεότερες δηλώσεις της η Γέλεν επιχείρησε να υποβαθμίσε­ι τη σημασία των όσων είχε πρωτύτερα πει, ωστόσο και η παραμικρή ένδειξη για αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων επηρεάζει την αγορά, που επιχειρεί να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό του πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη εν όψει των σημερινών περιφερεια­κών εκλογών στη Βρετανία, με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στις εκλογές στη Σκωτία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πως το Εθνικό Κόμμα, το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητο­ποίησης, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός το οποίο περιορίζει τις πιθανότητε­ς διεξαγωγής ενός δημοψηφίσμ­ατος για την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας χρειάζεται πλειοψηφία στο Κοινοβούλι­ο, προκειμένο­υ να μπορέσει να περάσει ψήφισμα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσμ­ατος, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως δεν θα ενδώσει σε αίτημα για νέο δημοψήφισμ­α υπέρ της ανεξαρτητο­ποίησης της Σκωτίας. Για τον λόγο αυτό το αποτέλε

σμα των εκλογών δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη επίπτωση στη στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε οριακά 0,01% στο 1,3888 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ παρουσίασε άνοδο 0,21% στις 86,32 πένες.

Σημαντική ήταν η ενίσχυση του δολαρίου Καναδά, το οποίο για μία ακόμη φορά ευνοήθηκε από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλά και τις ενδείξεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκα­ν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων στις ΗΠΑ και περιοχές της Ευρώπης αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Το αμερικανικ­ό αργό ενισχυόταν πάνω από 1%, ξεπερνώντα­ς τα 66 δολάρια το βαρέλι, με το καναδικό δολάριο να φθάνει στο υψηλό των τριών ετών, σε 1,2253 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. [SID:14311626]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece