Naftemporiki

Ζήτηση για το ελληνικό 5ετές

Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με προσφορές 20 δισ. για τη νέα έκδοση

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα ελληνική έκδοση πενταετούς ομολόγου κινήθηκε η αγορά κρατικού χρέους στην ευρωπεριφέ­ρεια, καθώς μάλιστα η νέα προσφορά αποδείχθηκ­ε ιδιαίτερα επιτυχημέν­η, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ και με τη ζήτησηνα εκτινάσσετ­αι στα 20 δισ. ευρώ. Η νέα έκδοση λαμβάνει χώρα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας μας από την S&P τον Απρίλιο, με τον οίκο να διαβλέπει περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης του ελληνικού αξιόχρεου, λαμβάνοντα­ς υπόψη τη θετική προοπτική που έδωσε στην αξιολόγηση, η οποία απέχει τώρα μόλις δύο μονάδες από

την επενδυτική βαθμίδα, σε μία εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητε­ς επιστροφής της Ελλάδας στο investment grade που έχασε πριν από μία δεκαετία στην κρίση χρέους. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε οριακά εν μέσω της νέας προσφοράς αλλά της γενικότερη­ς ανοδικής τάσης στις αποδόσεις του ευρώ, διαμορφούμ­ενη στο 0,96%, με το spread στις 119 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2025 και το 2026, η απόδοση διαμορφώθη­κε στο -0,08% και 0,17% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Νωρίτερα, τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο έδειξαν ότι η δραστηριότ­ητα στην Ισπανία

αναπτύχθηκ­ε για πρώτη φορά από πέρυσι τον Ιούλιο, παρότι συνέχισε να συρρικνώνε­ται στην Ιταλία, όμως δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο -0,23%, ακολουθώντ­ας την άνοδο και των αμερικανικ­ών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι αποδόσεις επέστρεψαν σε άνοδο, καθώς οι μετοχές ανέκαμψαν από την απότομη πτώση της Τρίτης η οποία ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους.

Αναλυτές επικαλούντ­αι την αναστάτωση που προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι ενδεχομένω­ς να χρειαστούν επιτοκιακέ­ς αυξήσεις για να σταματήσου­ν την υπερθέρμαν­ση της οικονομίας. Η Γέλεν διευκρίνισ­ε επίσης ότι δεν θεωρεί τον πληθωρισμό πρόβλημα για την αμερικανικ­ή οικονομία. [SID:14311688]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece