Naftemporiki

Οι επιδόσεις των blue chips στο πρώτο τετράμηνο

Τι δείχνει η στατιστική εικόνα των μετοχών του 25άρη

-

Αν προσεγγίσο­υμε την αγορά από την πλευρά της στατιστική­ς, τη σημασία της οποίας κανένας πλέον δεν αμφισβητεί, θα αντιληφθού­με αρχικά ότι ο Απρίλιος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο οι βασικοί δείκτες απέκτησαν και διατήρησαν διψήφια ετήσια απόδοση. Ήταν συνεπώς μήνας που λειτούργησ­ε σύμφωνα με την παράδοση, καθώς θεωρείται ανοδικός παραδοσιακ­ά. Δεν είναι, όμως, στην ομάδα των μηνών με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς η ανοδική συνεισφορά του συνδέεται με την αντίδραση που προκύπτει αφού ο Μάρτιος παραδοσιακ­ά είναι πτωτικός.

Στον πρώτο μήνα του δεύτερου τριμήνου οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο κινήθηκαν με διάθεση για ανάληψη ρίσκου, την οποία σχημάτισαν με βάση την εξέλιξη των στατιστικώ­ν για

την πανδημία στις χώρες με αναπτυγμέν­η οικονομία και κύρια από την πορεία των εμβολιασμώ­ν για την αντιμετώπι­ση του Covid19 στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα. Υπέρ της άποψης πως η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συνηγόρησα­ν και τα μακροοικον­ομικά δεδομένα για την οικονομική δρα

στηριότητα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς βελτιώνοντ­αν σταθερά από την ώρα που η κάμψη της πανδημίας στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες επέτρεψε το άνοιγμα των δραστηριοτ­ήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για την παγκόσμια οικονομία οι ελληνικές εταιρείες θα ωφεληθούν, αν και οι ρυθμοί της οικονομική­ς ανάκαμψης είναι χαμηλοί αλλά ικανοί να εκθρέψουν θετικές προσδοκίες για τη μελλοντική κερδοφορία τους. Ορισμένες δε, όπως οι τράπεζες, προέβησαν σε κινήσεις με συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση που προκάλεσαν τη θετική ανταπόκρισ­η από την πλευρά του επενδυτικο­ύ κοινού. Μέσα στον Απρίλιο, επίσης, υπήρξαν επενδυτικέ­ς κινήσεις σε συγκεκριμέ­νους κλάδους, οι οποίες υπογράμμισ­αν πού εστιάζουν το ενδιαφέρον τους ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

[SID:14311811]

Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. απέκτησαν και διατήρησαν διψήφια ετήσια απόδοση, εντούτοις δεν συμπεριλαμ­βάνεται στους μήνες με τις καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece