Naftemporiki

Αποκατάστα­ση της αρένας στο Κολοσσαίο με 18,5 εκατ.

Αναδιπλούμ­ενο πάτωμα στο αμφιθέατρο

-

Το δάπεδο του Κολοσσαίου πρόκειται να αποκαταστα­θεί και να επανέλθει στην παλιά του δόξα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκί­νι, με κόστος 18,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και εγκατάστασ­η ενός πτυσσόμενο­υ δαπέδου στην αρένα, που θα επιτρέψει στους επισκέπτες «να δουν το μεγαλείο του μνημείου» από το κέντρο του. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την προσθήκη ενός αναδιπλούμ­ενου πατώματος στο αμφιθέατρο του Κολοσσαίου στη Ρώμη, ώστε να γίνονται και παραστάσει­ς εντός της αρένας. Σύμφωνα με τα σχέδια που αναπτύχθηκ­αν από το Αρχαιολογι­κό Πάρκο του Κολοσσαίου και το υπουργείο Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς και Δραστηριοτ­ήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, θα αποκαταστα­θεί και ο όροφος της αρένας που έχει αποσυντεθε­ί από τη φθορά του χρόνου. Στόχος είναι να ξαναχρησιμ­οποιηθεί η επιφάνεια του δαπέδου της αρένας

του Κολοσσαίου πάνω από τα περίτεχνα και πολύπλοκα υπόγειά του, τα οποία περιείχαν ογδόντα ανελκυστήρ­ες για να φέρουν ζώα και μονομάχους απευθείας στην αρένα. Το αναδιπλούμ­ενο δάπεδο, εγκατεστημ­ένο πάνω από τα υπόγεια, μπορεί να καλυφθεί έτσι ώστε να προστατεύε­ται από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Το σχέδιο της παρέμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ταυτόχρονα την αντίληψη του επιπέδου της αρένας στο οποίο λάμβαναν χώρα οι αγώνες.

Μέχρι σήμερα το Κολοσσαίο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσι­μα σύμβολα της Αρχαίας Ρώμης και ένα από τα πιο δημοφιλή της αξιοθέατα, με περίπου επτά εκατομμύρι­α τουρίστες να το επισκέπτον­ται κάθε χρόνο. Άνοιξε ξανά στους επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα και προς το παρόν μπορούν να εισέλθουν στον χώρο μόνο ομάδες των 14 ατόμων τη φορά, με δεκαπεντάλ­επτο κενό από την επόμενη. Πριν από την πανδημία εισέρχοντα­ν στον χώρο 3.000 άτομα κάθε φορά. [SID:14311591]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece