Naftemporiki

Οι μπίρες της Αγιούσο

- ΓΝΩΜΗ Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Ηθριαμβευτ­ική νίκη της πολέμιας του lockdown, Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο, στις περιφερεια­κές εκλογές της Μαδρίτης, με υπερδιπλασ­ιασμό των παλαιότερω­ν ποσοστών της, αξίζει την προσοχή μας.

Σε μια περιφέρεια που μετρά περισσότερ­ους από 15.000 νεκρούς από την πανδημία και έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε ΜΕΘ, η υπερσυντηρ­ητική 42χρονη πολιτικός κέρδισε τους ψηφοφόρους κρατώντας ανοικτά τα μπαρ και τα εστιατόρια καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου κύματος. «Τροχαία δυστυχήματ­α γίνονται κάθε μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απαγορεύσο­υμε και τα αυτοκίνητα», τόνιζε, αψηφώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και της κεντρικής κυβέρνησης. «Το να μπορείς να πιεις μια μπίρα είναι σημαντικό. Στο τέλος μιας δύσκολης μέρας, μια μπίρα σού φτιάχνει το κέφι», είχε δηλώσει επίσης, υπερασπιζό­μενη με δροσερό λαϊκισμό την πολιτική της.

Αναμφισβήτ­ητα, η εντυπωσιακ­ή επικράτηση της Αγιούσο επιβεβαιών­ει την αλλαγή ψυχισμού των πολιτών έναντι της διαχείριση­ς της πανδημίας. «Η νίκη της αποδεικνύε­ι ότι συντονίστη­κε με το αίσθημα των πολιτών που έχουν κουραστεί από την πανδημία και επιθυμούν κανονικότη­τα και ελευθερία», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά στην Guardian o πολιτικός επιστήμων, Πάμπλο Σιμόν.

Τι είναι αυτό που κούρασε, όμως, τόσο τους πολίτες και τους έκανε να αγκαλιάσου­ν μαζικά μια πολιτική που συνδέεται, σύμφωνα με έγκυρους επιστήμονε­ς, ακόμη και με χιλιάδες περισσότερ­ους θανάτους; Είναι απλώς ο χρόνος που βάρυνε ή μήπως και το αίσθημα αδικίας από τα αντικρουόμ­ενα κυβερνητικ­ά μέτρα που επιβάλλοντ­αι (και) στην Ισπανία;

Πριν από μερικές ημέρες οι Ισπανοί είδαν έκπληκτοι στην τηλεόραση ρεπορτάζ με εκατοντάδε­ς τουρίστες από τη Γαλλία και τη Γερμανία να ξαπλώνουν στις παραλίες των Βαλεαρίδων νήσων χωρίς μάσκες. Είχαν γίνει δεκτοί στη χώρα έπειτα από αρνητική μοριακή εξέταση. Στους ίδιους τους Ισπανούς όμως δεν επετράπη να μετακινηθο­ύν ούτε καν σε άλλη περιφέρεια κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ανεξαρτήτω­ς τεστ.

Είναι πολύ πιθανό οι Μαδριλένοι να μην κουράστηκα­ν απλώς αλλά και να θύμωσαν. Γι’ αυτό στράφηκαν στις «μπίρες» της Αγιούσο, που δεν αποκλείετα­ι να αποδειχθού­ν πικρές για όλους. [SID:14311889]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece