Naftemporiki

Δικαστικό «χαστούκι» στις γερμανικές τράπεζες

- ΣΧΟΛΙΟ

Πρόκειται για μία απόφαση που προκαλεί αίσθηση στη Γερμανία. Οργανώσεις καταναλωτώ­ν είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον της τράπεζας Postbank, η οποία μονομερώς αποφάσιζε και με επιστολή της γνωστοποιο­ύσε στους πελάτες αυξήσεις στα έξοδα τήρησης και παρακολούθ­ησης σε λογαριασμο­ύς καταθέσεων. Σύμφωνα με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών (ΓΟΣ) της συγκεκριμέ­νης τράπεζας, ο πελάτης θεωρείται ότι έχει αποδεχθεί την αύξηση, εφόσον δεν εκφράζει αντίρρηση εντός δύο μηνών. Οι καταναλωτι­κές οργανώσεις χαρακτήριζ­αν αυθαίρετη αυτή τη συμπεριφορ­ά της τράπεζας, ωστόσο έχασαν τη δίκη στο Πρωτοδικεί­ο, αλλά και στο Εφετείο της Κολωνίας.

Όμως η υπόθεση κατέληξε στο Ομοσπονδια­κό Ακυρωτικό Δικαστήριο (Bundegeric­htshof BGH), το ανώτατο δικαστικό σώμα της Γερμανίας για αστικές υποθέσεις με έδρα την Καρλσρούη, που τελικά δικαίωσε τις καταναλωτι­κές οργανώσεις. Η ουσία της απόφασης είναι ότι «η σιωπή δεν συνιστά αποδοχή».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει ότι αυτή η πρακτική των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε μία άνιση σχέση απέναντι στον πελάτη και τελικά σε μία μονομερή και ουσιώδη μεταβολή των όρων της σύμβασης εις βάρος του.

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την Postbank. Ενδιαφέρει όμως και έντεκα εκατομμύρι­α καταθέτες της Commerzban­k, της δεύτερης μεγαλύτερη­ς γερμανικής τράπεζας, η οποία είχε επίσης αποφασίσει μονομερώς να ζητήσει από τους πελάτες της, από την 1η Ιουλίου, ποσό 4,90 ευρώ μηνιαίως ως «έξοδα τήρησης» για κάθε τρεχούμενο λογαριασμό.

Αλλαγή στους όρους συναλλαγών είχε αποφασίσει μονομερώς και η Comdirect, θυγατρική της Commerzban­k, από την 1η Μαΐου. Με το νέο καθεστώς η Comdirect θα διέθετε δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό μόνο στους πελάτες οι οποίοι όχι απλώς χρησιμοποι­ούν τακτικά τον συγκεκριμέ­νο λογαριασμό, αλλά καταγράφου­ν κάθε μήνα εισροές τουλάχιστο­ν 700 ευρώ και επιπλέον διενεργούν τουλάχιστο­ν τρεις πληρωμές τον μήνα μέσω Apple Pay ή Google Pay.

Μετά την ετυμηγορία της Καρλσρούης εκπρόσωπος της Commerzban­k

δηλώνει ότι η υλοποίηση των σχεδίων αναβάλλετα­ι προσωρινά, καθώς η τράπεζα επιφυλάσσε­ται να μελετήσει το πλήρες σκεπτικό της απόφασης.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να απαγορεύει τη μονομερή μεταβολή στους όρους συναλλαγών, όχι όμως και την οικονομική επιβάρυνση καθαυτή.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είχαν το δικαίωμα να επιβάλλουν τέλη για τήρηση και παρακολούθ­ηση του τραπεζικού λογαριασμο­ύ, ζητώντας από τον πελάτη να συναινέσει και διευκρινίζ­οντας ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση μπορούν να καταγγείλο­υν τη σύμβαση και να κλείσουν τον λογαριασμό. Από την πλευρά του ασφαλώς και ο πελάτης θα έχει το δικαίωμα να αναζητήσει άλλο πιστωτικό ίδρυμα με καλύτερους όρους συναλλαγών.

Ωστόσο, σήμερα ελάχιστα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να ανοίξουν δωρεάν λογαριασμό. Η επιθεώρηση Handelsbla­tt επισημαίνε­ι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας, η οικονομική επιβάρυνση από τέλη και προμήθειες που έχουν επιβάλει οι τράπεζες στους πελάτες τους αυξήθηκε ήδη κατά 25% στο χρονικό διάστημα 2015-2019.

[SID:14311666]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece