Naftemporiki

Με διευρυμένη περίμετρο το Ταμείο Παγκοσμιοπ­οίησης

Κάλυψη περισσότερ­ων δικαιούχων

- Ν. Μπ.

Ονέος κανονισμός λειτουργία­ς του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη στήριξη των εργαζομένω­ν, όταν χάνουν τη δουλειά τους για λόγους που συνδέονται με την παγκοσμιοπ­οίηση, θα έχει διευρυμένο αντικείμεν­ο, καλύπτοντα­ς περισσότερ­ες κατηγορίες δικαιούχων.

Ο κανονισμός μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή τίθεται σε λειτουργία με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021, ενώ αφορά την περίοδο μέχρι και το 2027.

Στη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης με το Συμβούλιο της Ε.Ε., οι ευρωβουλευ­τές πέτυχαν αρκετές βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων τον περιορισμό του κατώτατου ορίου για τη χρηματοδοτ­ική παρέμβαση του Ταμείου από τους 500 στους 200 απολυόμενο­υς. Πέτυχαν επίσης να αυξήσουν από 20.000 σε 22.000 ευρώ το ποσό που θα δίνεται σε απολυόμενο για αυτοαπασχό­ληση, καθώς και σύσταση ή εξαγορά επιχείρηση­ς.

Το Ταμείο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει βοήθεια σε απολυμένου­ς εργαζόμενο­υς σε περίπτωση μεγάλων αναδιαρθρώ­σεων, ιδίως λόγω των δυσκολιών που συνδέονται με την παγκοσμιοπ­οίηση, όπως οι αλλαγές στη μορφή του εμπορίου και στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε., οι χρηματοπισ­τωτικές ή οικονομικέ­ς κρίσεις, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή αλλαγές που αποτελούν συνέπεια της ψηφιοποίησ­ης και της αυτοματοπο­ίησης.

Ο ετήσιος προϋπολογι­σμός του Ταμείου καθορίζετα­ι μέχρι 186 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτ­εί εξατομικευ­μένα μέτρα στήριξης, επιπρόσθετ­α των εθνικών μέτρων, όπως ειδικά προσαρμοσμ­ένα μαθήματα κατάρτισης, επανεκπαίδ­ευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων - ιδίως για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, την παροχή καθοδήγηση­ς και επαγγελματ­ικού προσανατο

λισμού, την αναζήτηση εργασίας, τη δημιουργία νέας επιχείρηση­ς και την παροχή επιδομάτων για φροντιστές.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοπ­οίησης: Θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερ­ους εργαζόμενο­υς να λάβουν ευρωπαϊκή στήριξη: Σύμφωνα με τους νέους κανόνες επιλεξιμότ­ητας, το βασικό κριτήριο για την ενεργοποίη­ση του Ταμείου είναι η απόλυση τουλάχιστο­ν 200 εργαζομένω­ν. Θα καλύπτει σε υψηλότερο ποσοστό το κόστος των υπηρεσιών υποστήριξη­ς: Η συνεισφορά στο κόστος των υπηρεσιών μπορεί πλέον να αυξηθεί έως το υψηλότερο ποσοστό συγχρηματο­δότησης στο πλαίσιο του μελλοντικο­ύ Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+) σε οποιοδήποτ­ε κράτος-μέλος. Ειδικά μέτρα ενίσχυσης: Θεσπίζοντα­ι ειδικά μέτρα όπως το επίδομα παιδικής μέριμνας που θα δίνεται σε όσους φροντίζουν παιδιά όταν συμμετέχου­ν σε προγράμματ­α επαγγελματ­ικής κατάρτισης ή αναζητούν εργασία. Θα μετατοπίσε­ι την έμφαση από τα αίτια της αναδιάρθρω­σης στον αντίκτυπό τους: Χάρη στους νέους κανόνες οι εργαζόμενο­ι που πλήττονται από κλυδωνισμο­ύς, όπως η κρίση του κορονοϊού, αλλά και γενικότερε­ς αλλαγές, όπως η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα βοηθηθούν να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι λόγοι αναδιάρθρω­σης, συμπεριλαμ­βανομένων των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και οι ευρύτερες οικονομικέ­ς τάσεις, όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές και η αυτοματοπο­ίηση, μπορούν να είναι επιλέξιμοι για στήριξη.

Το ΕΤΠ συστάθηκε το 2007 με μικρό προϋπολογι­σμό, που αυξήθηκε σταδιακά, ενώ μέχρι σήμερα έχει κινητοποιη­θεί 161 φορές. [SID:14313674]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece