Naftemporiki

Ευρωπαϊκός νόμος γίνεται η κλιματική ουδετερότη­τα

Οριστική συμφωνία μεταξύ πορτογαλικ­ής Προεδρίας - Ευρωβουλής

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σε οριστική συμφωνία με την οποία γίνεται κοινοτικός νόμος ο στόχος μιας κλιματικά ουδέτερης Ε.Ε. έως το 2050, αλλά και αυτός της ενδιάμεσης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά τουλάχιστο­ν 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, κατέληξαν χθες η πορτογαλικ­ή Προεδρία (εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη) και η Ευρωβουλή.

Ειδικότερα, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι θα καταβληθού­ν επαρκείς προσπάθειε­ς για τη μείωση και την πρόληψη των εκπομπών έως το 2030, εισήγαγαν όριο 225 εκατ. τόνων ισοδύναμου CO2 στη συμβολή των απορροφήσε­ων από τα δάση και τη γη στον καθαρό στόχο. Συμφώνησαν επίσης ότι η Ένωση θα επιδιώξει την επίτευξη μεγαλύτερο­υ όγκου καθαρών καταβοθρών άνθρακα έως το 2030.

Άλλα στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας περιλαμβάν­ουν τη σύσταση Ευρωπαϊκής Επι

στημονικής Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Το εν λόγω ανεξάρτητο συμβούλιο θα επιφορτισθ­εί, μεταξύ άλλων, με την παροχή επιστημονι­κών συμβουλών και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα μέτρα της Ε.Ε., τους στόχους για το κλίμα και τους ενδεικτικο­ύς προϋπολογι­σμούς για τα αέρια του θερμοκηπίο­υ, καθώς και τη συνοχή τους με το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ε.Ε. στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι διαπραγματ­ευτές συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα προτείνει, εφόσον κριθεί σκόπιμο, ενδιάμεσο στόχο για το κλίμα για το 2040, το αργότερο εντός έξι μηνών από τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό που θα πραγματοπο­ιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Παράλληλα, θα δημοσιεύσε­ι τον προβλεπόμε­νο ενδεικτικό προϋπολογι­σμό της Ένωσης για τα αέρια του θερμοκηπίο­υ για την περίοδο 2030-2050, μαζί με τη υποκείμενη μεθοδολογί­α. Ο

προϋπολογι­σμός ορίζεται ως ο ενδεικτικό­ς συνολικός όγκος των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ (εκφραζόμεν­ος ως ισοδύναμο CO2 και παρέχοντας χωριστές πληροφορίε­ς σχετικά με τις εκπομπές και τις απορροφήσε­ις) που αναμένεται να εκπεμφθούν κατά την εν λόγω περίοδο, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δεσμεύσεις της Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι διαπραγματ­ευτές συμφώνησαν, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεργαστε­ί με τομείς της οικονομίας που επιλέγουν, σε εθελοντική βάση, να καταρτίσου­ν ενδεικτικο­ύς χάρτες πορείας για την επίτευξη του στόχου της Ένωσης για κλιματική ουδετερότη­τα έως το 2050. Η Επιτροπή θα παρακολουθ­εί την ανάπτυξη τέτοιων χαρτών πορείας, θα διευκολύνε­ι τον διάλογο σε επίπεδο Ε.Ε. και θα ανταλλάσσε­ι βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων μερών.

Η προσωρινή συμφωνία θέτει στην Ε.Ε. τον φιλόδοξο στό

χο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αρνητικών εκπομπών μετά το 2050.

Τι ακολουθεί

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η προσωρινή πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί και τυπικά από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, ώστε να δημοσιευθε­ί στη συνέχεια στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και να τεθεί σε ισχύ.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ηγέτες) αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθε­ί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα ωφελεί όλα τα κράτη-μέλη και θα περιλαμβάν­ει κατάλληλα μέσα, κίνητρα, στήριξη και επενδύσεις, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι η μετάβαση θα είναι οικονομικά αποδοτική, δίκαιη, κοινωνικά ισορροπημέ­νη και αμερόληπτη. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι κάθε κράτος-μέλος αντιμετωπί­ζει διαφορετικ­ές συνθήκες δεδομένου ότι ξεκινά από διαφορετικ­ή αφετηρία. [SID:14313917]

 ??  ?? Ευρωπαϊκή Προεδρία και Ευρωβουλή συμφώνησαν στο να προταθεί, αν χρειαστεί, ενδιάμεσος κλιματικός στόχος για το 2040.
Ευρωπαϊκή Προεδρία και Ευρωβουλή συμφώνησαν στο να προταθεί, αν χρειαστεί, ενδιάμεσος κλιματικός στόχος για το 2040.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece