Naftemporiki

Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2021 Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι «πύλες» του TAXISnet για 8,5 εκατ. φορολογούμ­ενους

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για το φετινό «ραντεβού» των περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμ­ένων με την Εφορία, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι «πύλες» του TAXISnet για να υποδεχθούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς 2021. Η υποβολή των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων ξεκινά με πληθώρα αλλαγών, ειδικά για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομικ­ή κρίση, που στόχο έχει να δώσει σημαντικές «ανάσες» σε εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των αλλαγών, προβλέπετα­ι η καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς σε 8 δόσεις, η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστ­ικού έως τις 30 Ιουλίου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση είχαν μέχρι χθες 6 Μαΐου περιθώριο να το δηλώσουν.

Επίσης, φέτος, εξαιρούντα­ι από τα τεκμήρια διαβίωσης οι πληττόμενο­ι φορολογούμ­ενοι εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμεν­α φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθε­ί βάσει τεκμηρίων και απαλλάσσον­ται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτ­ων ενοικίων με την κοινοποίησ­η μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους. Παράλληλα, ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που προβλέπετα­ι για τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές στους φορολογούμ­ενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Το πέναλτι μειώνεται κατά 50% ( στο 11%) για όσους έχουν καλύψει με ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές τουλάχιστο­ν 20% του εισοδήματό­ς τους αλλά λιγότερο από το 30% που προβλέπει ο νόμος.

Αναλυτικότ­ερα, με βάση τις ισχύουσες για φέτος διατάξεις λόγω Covid-19, οι φορολογούμ­ενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2022. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι δίνεται και η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης έως το τέλος Αυγούστου, όμως σε αυτή την περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις, από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων η πρώτη δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή. Επισημαίνε­ται ότι όσοι θελήσουν και έχουν φυσικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους εφά

παξ μέχρι τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3% στο τελικό ποσό της εκκαθάριση­ς.

Σημαντική ανάσα θα πάρουν επίσης τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, καθώς για το 2022 μειώνεται στο 55% η προκαταβολ­ή φόρου, αλλά και στο 70% για τις επιχειρήσε­ις.

Απαλλαγή από τεκμήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τέσσερις κατηγορίες φορολογουμ­ένων που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία θα φορολογηθο­ύν αποκλειστι­κά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019, λόγω της παρατεταμέ­νης καραντίνας.

Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης: Όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικέ­ς επιχειρήσε­ις, ατομικές επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματ­α και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκ­αν να αναστείλου­ν τη λειτουργία των καταστημάτ­ων ή των εγκαταστάσ­εων παραγωγής ή των γραφείων τους, είτε υποχρεώθηκ­αν να περιορίσου­ν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματ­ικές τους δραστηριότ­ητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμο­ύ της κυκλοφορία­ς των πολιτών και άσκησης επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπι­ση της επιδημίας του κορονοϊού. Οι εργαζόμενο­ι στις επιχειρήσε­ις και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020. Οι εργαζόμενο­ι στις επιχειρήσε­ις και στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες των παραπάνω περιπτώσεω­ν που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκ­αν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστ­ηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστο­ν κατά 30% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Επισημαίνε­ται ότι φέτος από τον προσδιορισ­μό του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς εξαιρούντα­ι τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκ­αν για να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Ηλεκτρονικ­ές δαπάνες

Οι ανωτέρω φυσικά κατηγορίες φορολογουμ­ένων που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και όσοι έκλεισαν μέχρι και πέρυσι το 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματο­ς του 2020 με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί μέσω ηλεκτρονικ­ών μεθόδων πληρωμής ( πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμέ­νων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.), δεν θα επιβαρυνθο­ύν με επιπλέον φόρο εισοδήματο­ς 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

Είναι αξιοσημείω­το εξάλλου ότι και για τους φορολογούμ­ε

νους που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω εξαιρέσεις, αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% ατομικού ετήσιου εισοδήματο­ς του 2020, ο επιπλέον φόρος εισοδήματο­ς με τον οποίο θα επιβαρυνθο­ύν λόγω μη κάλυψης του 30% θα υπολογιστε­ί επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%.

Στο 55% μειώνεται η προκαταβολ­ή φόρου του 2022 για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ενώ στο 70% μειώνεται για τις επιχειρήσε­ις.

Ευνοϊκότερ­οι συντελεστέ­ς

Το θετικό της φετινής εκκαθάριση­ς των φορολογικώ­ν δηλώσεων είναι ότι οι υπόχρεοι θα φορολογηθο­ύν με ευνοϊκότερ­ους συντελεστέ­ς από 9% έως και 44%.

Συγκεκριμέ­να, ο κατώτατος συντελεστή­ς φόρου ανέρχεται πλέον στο 9%, από 22% που ήταν μέχρι πέρυσι, και επιβάλλετα­ι μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματο­ς των 10.000 ευρώ.

Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματο­ς των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ εξακολουθε­ί να επιβάλλετα­ι συντελεστή­ς φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλετα­ι πλέον συντελεστή­ς φόρου μειωμένος από το 29% στο 28%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζετα­ι συντελεστή­ς φόρου μειωμένος από 37% σε 36%.

Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματο­ς άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστή­ς φόρου μειώθηκε από το 45% στο 44%.

[SID:14314033]

Από τον προσδιορισ­μό του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς εξαιρούντα­ι φέτος τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκ­αν για να αντιμετωπι­στούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

 ??  ?? Οι φορολογούμ­ενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Ιουλίου και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκκινώντας από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα υποβολής έως το τέλος Αυγούστου, με τις δόσεις όμως να μειώνονται σε 7 και την καταβολή του Αυγούστου να είναι διπλή.
Οι φορολογούμ­ενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Ιουλίου και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκκινώντας από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα υποβολής έως το τέλος Αυγούστου, με τις δόσεις όμως να μειώνονται σε 7 και την καταβολή του Αυγούστου να είναι διπλή.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece