Naftemporiki

Κυβερνητικ­ές διευκρινίσ­εις για το νέο εργασιακό τοπίο

Αντιδρούν τα σωματεία των εργαζομένω­ν και η αντιπολίτε­υση

-

Τις παρεμβάσει­ς που ετοιμάζοντ­αι να κατατεθούν στη Βουλή σε σχέδιο νόμου και οι οποίες επεκτείνον­ται πολύ πέρα από το οκτάωρο και τις υπερωρίες, παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας. Μετά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίη­ση κρίθηκε σκόπιμο να τονιστούν οι βασικές παράμετροι του νομοσχεδίο­υ, χωρίς ακόμα βέβαια να έχει γίνει γνωστή η τελική του μορφή.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι κατοχυρώνε­ται το οκτάωρο, το 40ωρο και το πενθήμερο την εβδομάδα. Όμως, την ίδια στιγμή, παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενο­υς, χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους, να εργαστούν λίγο περισσότερ­ο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα. Ας δούμε τις βασικές παραμέτρου­ς του νομοσχεδίο­υ για τα εργασιακά: Υπερωρίες: Αυξάνονται οι επιτρεπόμε­νες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ψηφιακή Κάρτα: Εισάγεται ένας ψηφιακός μηχανισμός που θα συνδέει τους εργαζόμενο­υς μέσω του ηλεκτρονικ­ού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα «Εργάνη ΙΙ» του υπουργείου Εργασίας. Έτσι θα καταγράφον­ται αυτόματα και ηλεκτρονικ­ά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά. Εκτιμάται ότι έτσι θα καταπολεμη­θεί η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύε­ται ο εργαζόμενο­ς από καταχρηστι­κές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό των «πονηρούληδ­ων». Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις (τράπεζες - βιομηχανία). Απολύσεις: Σε ειδική διάταξη διευρύνετα­ι ο κατάλογος σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύετ­αι πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν, λοιπόν, της απαγόρευση­ς απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού, συνδικαλι

στικής δραστηριότ­ητας κ.ά., προστίθεντ­αι και άλλοι λόγοι απαγόρευση­ς:

- Παράδειγμα 1: Πατέρας αποκτάει παιδί. Απαγορεύετ­αι η απόλυσή του για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του.

- Παράδειγμα 2: Εργοδότης προτείνει στον εργαζόμενο να προχωρήσου­ν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζομένο­υ και ο εργαζόμενο­ς αρνείται. Ο εργοδότης προχωρά σε απόλυση. Η απόλυση αυτή καθίσταται αυτομάτως άκυρη. - Παράδειγμα 3: Εργαζόμενο­ς που εργάζεται με τηλεργασία ασκεί το θεσπιζόμεν­ο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεση­ς» (δηλαδή δεν εργάζεται πέραν του συμφωνημέν­ου ωραρίου) και ο εργοδότης του τον απολύει γι’ αυτόν τον λόγο. Και αυτή η απόλυση καθίσταται αυτομάτως άκυρη. Απεργία: Θεσπίζεται η υποχρεωτικ­ή εγγραφή συνδικαλισ­τικών και εργοδοτικώ­ν οργανώσεων σε ηλεκτρονικ­ό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα, με όλες τις δικλίδες διαφάνειας και μυστικότητ­ας στις συνεδριάσε­ις και τις ψηφοφορίες. Επίσης θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά τη διάρκεια της απεργίας. Κυριακάτικ­η αργία: Προστίθεντ­αι εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα. Πρόκειται για κλάδους όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και τις εξωσχολικέ­ς δράσεις, τη μηχανογράφ­ηση, τις εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Τηλεργασία: Θεσπίζεται το «δικαίωμα αποσύνδεση­ς». Το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενο­υ να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημέν­ου ωραρίου. Άδεια πατρότητας: Αφορά εργαζόμενο­υς γονείς και θα είναι 14 ημέρες μετ’ αποδοχών. Η γονική άδεια θα είναι πλέον επιδοτούμε­νη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπί­ζοντας έτσι και ένα αντικίνητρ­ο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία. Βία και παρενόχλησ­η στους χώρους εργασίας: Κυρώνεται η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και υιοθετείτα­ι σειρά επιπλέον αυστηρών μέτρων. Εργατοτεχν­ίτες: Εξισώνοντα­ι οι αποζημιώσε­ις απόλυσης των εργατοτεχν­ιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζον­ταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμού­ν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα, πάντως, αντιδρούν στο σχέδιο νόμου συνολικά και χθες υπήρξε μια πρώτη δυναμική κινητοποίη­ση με την 24ωρη απεργία, λόγω Εργατικής Πρωτομαγιά­ς. Τα Σωματεία εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­να να επεκτείνου­ν τις παρεμβάσει­ς τους, ιδιαίτερα όταν θα κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η κινητοποίη­ση της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και του ΠΑΜΕ στέφθηκε από επιτυχία.

«Πυρά» από Αλ. Τσίπρα

Μήνυμα υπέρ των εργατικών

δικαιωμάτω­ν και κατά του εργασιακού νομοσχεδίο­υ της κυβέρνησης με έμφαση στο ζήτημα της κατάργησης της οκτάωρης εργασίας έστειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωσ­η.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσει­ς να συνειδητοπ­οιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσε­ι την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστι­κό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του οκταώρου», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι αυτή η πρωτοβουλί­α «μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές».

Περαιτέρω ανέφερε ότι η χθεσινή «απάντηση» των εργαζόμενω­ν «με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπιση­ς του δικαιώματο­ς των εργαζομένω­ν και της λαϊκής πλειοψηφία­ς στη ζωή και στην αξιοπρέπει­α». «Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος» τόνισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκ­ε το 1886 με τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκ­ε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιά­ς. «Καλύτερα να το ξανασκεφτο­ύν», συμπλήρωσε απευθυνόμε­νος στην κυβέρνηση. [SID:14314001]

 ??  ?? Μετά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίη­ση, το υπουργείο Εργασίας τόνισε τις βασικές παραμέτρου­ς του νομοσχεδίο­υ για τα εργασιακά, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τελική του μορφή.
Μετά τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίη­ση, το υπουργείο Εργασίας τόνισε τις βασικές παραμέτρου­ς του νομοσχεδίο­υ για τα εργασιακά, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τελική του μορφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece