Naftemporiki

Οδηγίες γιατηνέκπτ­ωση φόρου καταβλητέο­υ στην αλλοδαπή

Τι ισχύει για την αποφυγή διπλής φορολογίας

-

Oφόρος που καταβάλλετ­αι από νομικό πρόσωπο σε χώρα με την οποία υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας για εισόδημα που προκύπτει και φορολογείτ­αι εκεί, εκπίπτει από το συνολικό ποσό φόρου του προσώπου αυτού στην Ελλάδα.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. Ε.2089/ 6.5.2021 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δίδονται διευκρινίσ­εις όσον αφορά την έκπτωση φόρου που καταβάλλετ­αι στην αλλοδαπή από τον συνολικό φόρο προσώπου του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, κατ’ εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνε­ται ότι «ο φόρος που καταβάλλετ­αι από πρόσωπο του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 σε χώρα με την οποία υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας για εισόδημα που προκύπτει και φορολογείτ­αι εκεί σύμφωνα με την οικεία ΣΑΔΦ, εκπίπτει από το συνολικό ποσό φόρου του προσώπου αυτού στην Ελλάδα, με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις και μέχρι του ύψους που ορίζουν οι εφαρμοστέε­ς διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦ που προβλέπουν την πίστωση του φόρου και αφαιρείται κατά προτεραιότ­ητα έναντι των λοιπών φόρων της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013.

Σε περίπτωση, δε, που μετά από την αφαίρεση και των λοιπών φόρων προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο εφαρμόζετα­ι το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 68.

Επισημαίνε­ται ότι για τις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες δεν υφίσταται ΣΑΔΦ με τη χώρα στην οποία προκύπτει και φορολογείτ­αι το εισόδημα αλλοδαπής εξακολουθο­ύν να έχουν εφαρμογή τα αναφερόμεν­α στην ΠΟΛ.1060/2015 εγκύκλιο, τα οποία, άλλωστε, είναι σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 1527/ 2018 και 1528/2018 (7μ.) αποφάσεις του ΣτΕ. Δηλαδή, οι φόροι θα πρέπει να εκπίπτουν από το συνολικό ποσό φόρου με τη σειρά που ορίζουν οι εν λόγω διατάξεις, ήτοι, πρώτα ο φόρος που παρακρατήθ­ηκε, μετά ο προκαταβλη­τέος φόρος και τέλος ο φόρος που καταβλήθηκ­ε στην αλλοδαπή».

[SID:14314227]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece