Naftemporiki

Πού θα κριθεί η μάχη της επιστροφής στη δημοσιονομ­ική κανονικότη­τα Η ρήτρα διαφυγής και η προσαρμογή των 11 δισ.

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Μια από τις πιο σημαντικές μάχες που θα κληθεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών επιστροφής στη μετά Covid κανονικότη­τα είναι και αυτή των δημοσιονομ­ικών στόχων που θα τεθούν για την «επόμενη μέρα».

Με δεδομένη την απόφαση ότι η ρήτρα διαφυγής θα εφαρμοστεί και για το 2021 αλλά και για το 2022, το θέμα θα επανέλθει στο προσκήνιο και κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματ­ισμένη για την Παρασκευή 21 Μαΐου. Η συζήτηση προφανώς δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς η πανδημία προκάλεσε δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό και αύξηση του δημοσίου χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ελλάδα, με δεδομένη τη συμφωνία για τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία και την παραγωγή συγκεκριμέ­νων πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά αυξημένο.

Οι προθέσεις και το «βασικό σενάριο»

Η ελληνική πλευρά έδωσε από

τώρα σαφή δείγματα προθέσεων και για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να συντάξει τον προϋπολογι­σμό του 2022, αλλά και για το πώς σκοπεύει να κινηθεί μεσοπρόθεσ­μα, δηλαδή μέχρι το 2024. Το βασικό σενάριο που ενσωματώθη­κε στο σχέδιο δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς για την περίοδο 20212024 αποτυπώνει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς: μια τεράστια δημοσιονομ­ική προσαρμογή μέσα στο 2022, με την οποία ουσιαστικά θα εξαλειφθεί το πρωτογενές έλλειμμα των 7 ποσοστιαίω­ν μονάδων που αναμένεται να εμφανιστεί φέτος, αλλά επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματ­α -και μάλιστα πολύ κοντά στα όρια που ορίζει η μεταμνημον­ιακή συμφωνία με τους θεσμούς- από το 2023 και μετά. Για το 2023 ο πήχης τοποθετείτ­αι στο 2% και για το 2024 στο 2,9%.

Η οριστικοπο­ίηση των δημοσιονομ­ικών στόχων θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για τον προγραμματ­ισμό των επόμενων κινήσεων στο «μέτωπο» της μείωσης των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και των ασφαλιστικ­ών εισφορών που θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά για να τονώσει ακόμη περισσότερ­ο την ανάπτυξη.

Οι στόχοι που έχουν μπει από ελληνικής πλευράς στο σχέδιο δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς δεν είναι ούτε δεσμευτικο­ί, ούτε συμφωνημέν­οι, ούτε και περιέχουν τα μέτρα φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά, το σχέδιο που δόθηκε στην Κομισιόν τη Μεγάλη Παρασκευή αποτυπώνει το «βασικό σενάριο» για την πορεία των δημοσιονομ­ικών μεγεθών όπως αυτά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν λόγω των επιπτώσεων από την ανοδική αντίδραση του ΑΕΠ, αλλά και τη σταδιακή εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το 2022, η ελληνική πλευρά θέλει να επιτύχει ταυτόχρονα δύο στόχους. Από τη μια να εκμεταλλευ­τεί τη «ρήτρα διαφυγής» για να προωθήσει νέες φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς (ήδη έχει ανακοινωθε­ί για του χρόνου η πρόταση να παραμείνει παγωμένη η εισφορά αλληλεγγύη­ς, να μην αυξηθούν οι μειωμένοι κατά τρεις μονάδες συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και να μειωθούν κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες οι συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων), αλλά ταυτόχρονα να «εξαλείψει» πρωτογενή ελλείμματα άνω των 12 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανιστού­ν κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού.

Χωρίς τη ρήτρα διαφυγής, ουσιαστικά η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμέν­η να μετατρέψει το έλλειμμα του 7% μέσα στο 2021 σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%, κά

νοντας δηλαδή μια απίστευτη δημοσιονομ­ική προσαρμογή της τάξεως των 18 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, «επίτευγμα» που δεν κατέστη εφικτό ούτε μέσα στα μνημόνια. Έτσι, επιλέγεται ο «ενδιάμεσος δρόμος». Δηλαδή, ναι μεν να γίνει δημοσιονομ­ική προσαρμογή, αλλά χωρίς ακραία άλματα τα οποία θα μπορούν να γίνουν μόνο με αυστηρά περιοριστι­κά μέτρα, που με τη σειρά τους θα «χτυπούσαν» την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.

Δύσκολη αλλά εφικτή η προσαρμογή των 11 δισ.

Από μόνη της η δημοσιονομ­ική προσαρμογή των περίπου 11 δισ. ευρώ, που θα επιχειρηθε­ί από το νέο έτος, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά από τη στιγμή που στον προ

ϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς έχουν ήδη προστεθεί και μέτρα δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης (εισφορά αλληλεγγύη­ς, φόρος νομικών προσώπων, ασφαλιστικ­ές εισφορές). Θεωρείται όμως «εφικτή» για τρεις λόγους:

Το 2022 εκτιμάται ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα lockdowns. Αυτό σημαίνει και περισσότερ­α έσοδα, ειδικά από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι και φέτος έχουν πληγεί, λόγω της μείωσης της κατανάλωση­ς αλλά και του περιορισμο­ύ των μετακινήσε­ων. Ο προϋπολογι­σμός του 2022 δεν θα κουβαλάει μέτρα στήριξης 15 δισ. ευρώ. Από μόνο της η αφαίρεση των μέτρων στήριξης προκαλεί και το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Γα την επόμενη χρονιά προβλέπετα­ι ο ισχυρότερο­ς ρυθμός ανάπτυξης της επόμενης τετραετίας, με το ποσοστό να διαμορφώνε­ται στο 6,2%. Αυτό θα ανεβάσει και τα φορολογικά έσοδα, καθώς για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξάνονται κατά 4 ευρώ τα φορολογικά έσοδα.

Από την ανάπτυξη προγραμματ­ίζεται να παραχθούν τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματ­α (της τάξεως του 2% για το 2023 και 2,9% για το 2024) και για τη διετία 2023- 2024. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να κλειδώσει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους σε αυτό το επίπεδο (ή και λίγο χαμηλότερο) προκειμένο­υ να υπάρξει το περιθώριο ενσωμάτωση­ς και άλλων μέτρων φορολογική­ς ελάφρυνσης κατά τη συγκεκριμέ­νη διετία.

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί χώρος ώστε και να μειωθεί ο συντελεστή­ς ΦΠΑ, αλλά και να περιοριστε­ί ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων στο 20%, όπως προβλέπει και το προεκλογικ­ό πρόγραμμα της κυβέρνησης. [SID:14314208]

Χωρίς τη ρήτρα διαφυγής, ουσιαστικά η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει μια απίστευτη δημοσιονομ­ική προσαρμογή, της τάξεως των 18 δισ. ευρώ, μέσα σε έναν χρόνο.

 ??  ?? Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να βρεθεί χώρος ώστε και να μειωθεί ο συντελεστή­ς ΦΠΑ, αλλά και να περιοριστε­ί ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων στο 20%.
Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να βρεθεί χώρος ώστε και να μειωθεί ο συντελεστή­ς ΦΠΑ, αλλά και να περιοριστε­ί ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων στο 20%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece