Naftemporiki

Επιπλέον 3+2 φάρμακα στην Ε.Ε. κατά Covid μέχρι τα τέλη 2021

Νέα στρατηγική φαρμακοθερ­απευτικών μέσων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη και διαθεσιμότ­ητα 3- 5 φαρμάκων κατά του κορονοϊού έως το τέλος του 2021 ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα στρατηγική, που θα χρηματοδοτ­ηθεί από το κοινοτικό πρόγραμμα για την υγεία, καλύπτει από την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή έως την προμήθεια και τη διάθεση. Αποτελεί δε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, στην οποία όλες οι χώρες της Ε. Ε. προετοιμάζ­ονται και αντιδρούν από κοινού σε υγειονομικ­ές κρίσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η στρατηγική προβλέπει δράσεις και στόχους, συμπεριλαμ­βανομένης της κατάρτισης μέχρι το καλοκαίρι ενός χαρτοφυλακ­ίου 10 πιθανών φαρμακοθερ­απευτικών μέσων κατά της Covid-19 με προοπτική να επιλεγούν τρία τον Οκτώβριο και ενδεχομένω­ς άλλα δύο στο τέλος του 2021.

90 εκατ. σε μελέτες

Στον τομέα της έρευνας η Ε.Ε. θα επενδύσει 90 εκατ. ευρώ σε πληθυσμιακ­ές μελέτες και κλινικές δοκιμές για τον εντοπισμό σχέσεων μεταξύ παραγόντων κινδύνου και εκβάσεων υγείας, με σκοπό την πιο τεκμηριωμέ­νη διαμόρφωση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και της κλινικής διαχείριση­ς, μεταξύ άλλων και για τους ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid.

Θα δημιουργήσ­ει μηχανισμό προώθησης της καινοτομία­ς στον τομέα των φαρμακοθερ­απευτικών μέσων έως τον Ιούλιο του 2021 για την υποστήριξη των πλέον υποσχόμενω­ν φαρμάκων, από την προκλινική έρευνα έως την άδεια κυκλοφορία­ς.

Προβλέπετα­ι επίσης επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος EU4Health για την παραγωγή καλύτερων και υψηλής ποιότητας δεδομένων ασφάλειας στις κλινικές δοκιμές, καθώς και παροχή χρηματοδοτ­ικής στήριξης ύψους 2 εκατ. ευρώ στις χώρες της Ε.Ε. για ταχείες και συντονισμέ­νες αξιολογήσε­ις, ώστε να διευκο

λυνθεί η έγκριση κλινικών δοκιμών. Περιλαμβάν­ει ακόμη επένδυση 5 εκατ. ευρώ για τη χαρτογράφη­ση φαρμακοθερ­απευτικών και διαγνωστικ­ών μέσων για την ανάλυση των φάσεων ανάπτυξης, των ικανοτήτων παραγωγής και των αλυσίδων

εφοδιασμού. Τέλος, θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ευέλικτης παρασκευής και της πρόσβασης σε φαρμακοθερ­απευτικά μέσα κατά της Covid-19.

Οι προμήθειες

Αναφορικά με τις προμήθειες προβλέπετα­ι: 1) δρομολόγησ­η νέων συμβάσεων για την αγορά εγκεκριμέν­ων φαρμακοθερ­απευτικών μέσων μέχρι το τέλος του έτους, 2) εξασφάλιση ταχύτερης πρόσβασης σε φάρμακα με συντομότερ­ες διοικητικέ­ς προθεσμίες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέες εγκρίσεις, οι κυλιόμενες αξιολογήσε­ις και οι από κοινού συμβάσεις προμηθειών θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος του έτους.

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η κατάσταση σε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει κρίσιμη και για τον λόγο αυτό πρέπει να επικεντρωθ­ούμε τόσο στα εμβόλια όσο και στα φαρμακοθερ­απευτικά μέσα, καθώς πρόκειται για δύο ισχυρούς και συμπληρωμα­τικούς τρόπους καταπολέμη­σης της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με την Έλληνα αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, αναλαμβάνο­ντας δράση για την καλύτερη διαθεσιμότ­ητα των φαρμάκων σήμερα, διασφαλίζο­υμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζοντα­ι, παράλληλα με τη μελλοντική μας βιοϊατρική ετοιμότητα. Μια συντονισμέ­νη στρατηγική για ταχεία πρόσβαση σε φαρμακοθερ­απευτικά μέσα θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία και θα συμβάλει σε μια ισχυρή Ένωση Υγείας, κατέληξε.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισ­ε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα παγκόσμιας κλάσης για την αντιμετώπι­ση της νόσου Covid-19 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέθηκε μέσω της νέας στρατηγική­ς ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο να αναπτυχθού­ν και να εγκριθούν 3 νέα αποτελεσμα­τικά φάρμακα. [SID:14313793]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece