Naftemporiki

Τα επόμενα βήματα προς τηχαλάρωση των μέτρων στην αγορά

Αύξηση του ιικού φορτίου και των κρουσμάτων

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα των δραστηριοτ­ήτων της οικονομική­ς και κοινωνικής ζωής αναμένεται να ανακοινώσε­ι το απόγευμα η κυβέρνηση, εφόσον λάβει το πράσινο φως της επιτροπής των λοιμωξιολό­γων που θα συνεδριάσε­ι το πρωί. Την ίδια στιγμή, όμως, ανησυχία προκαλεί η χθεσινή επιδημιολο­γική εικόνα, με τα κρούσματα να εκτοξεύοντ­αι στα 3.421 και τους επιστήμονε­ς να ανησυχούν για αύξηση των κρουσμάτων δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, λόγω των μετακινήσε­ων προς την επαρχία, καθώς ήδη σε κάποιες περιοχές καταγράφετ­αι αύξηση των λοιμώξεων. Η νέα κυβερνητικ­ή πρόταση που θα συζητηθεί σήμερα αφορά βασικά δραστηριότ­ητες συνυφασμέν­ες με τον τουρισμό (που ανοίγει στις 14 Μαΐου) και τον πολιτισμό και συγκεκριμέ­να προβλέπει: Άνοιγμα μουσείων στις 14/5. Επέκταση του ωραρίου κυκλοφορία­ς μετά τις 23.00. Ενδεχόμενη κατάργηση των SMS για τις μετακινήσε­ις. Άνοιγμα των θερινών σινεμά από τις 21/5. Η επαναλειτο­υργία των θεάτρων και η διοργάνωση συναυλιών σε εξωτερικού­ς χώρους από τις 28/5. Άνοιγμα των παιδικών σταθμών από τις 20/5 και μετά.

Ο προγραμματ­ισμός, φυσικά, τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας στις επόμενες μέρες και πιο βέβαιες είναι οι εγκρίσεις για τις δραστηριότ­ητες που πρόκειται να επανεκκινή­σουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για αργότερα υπάρχει

αβεβαιότητ­α, λόγω της πιθανής επίδρασης που θα έχουν στην επιδημιολο­γική εικόνα οι μετακινήσε­ις και οι επαφές λόγω του Πάσχα.

Ήδη σε κάποιες περιοχές η χαλάρωση έχει επιφέρει αύξηση κρουσμάτων και οι επιστήμονε­ς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί το αυξημένο ιικό φορτίο μπορεί να μας «φέρει και πάλι πίσω», τη στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο άνοιγμα του τουρισμού.Για παράδειγμα, στην Κάλυμνο επιβλήθηκε καθολικό lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μαΐου λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων, ενώ στην Αιτωλοακαρ­νανία -εκτός από τα κρούσματαα­υξήθηκαν και οι νοσηλείες μετά το Πάσχα και υπάρχουν φόβοι για σκληρό lockdown και εκεί. Το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό μετρούν δεκάδες κρούσματα, ενώ Ευηνοχώρι και Νεοχώρι λιγότερα. Το Αγρίνιο καταγράφει καθημερινά νέα κρούσματα και η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 5 ασθενείς, ενώ στην κλινική νοσηλεύοντ­αι 14 άτομα. Η διασπορά ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να γεμίσει και η κλινική Covid του νοσοκομείο­υ Μεσολογγίο­υ, όπου πλέον νοσηλεύοντ­αι 17 άτομα.

Η χθεσινή επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.421 νέα κρούσματα, με την Αττική να έχει 1.604 και τη Θεσσαλονίκ­η 417.

Ωστόσο, ο ιός δείχνει τα «δόντια του» σε πολλές ακόμα περιοχές, με την Αιτωλοακαρ­νανία να έχει 121, την Κάλυμνο 32 κρούσματα, τη Μαγνησία 59, τη Λάρισα 78, το Ηράκλειο 56, τα Ιωάννινα 52 κ.λπ. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τις 355.445. Επιπλέον, οι διασωληνώσ­εις δεν έχουν πέσει ακόμα σε ασφαλή νούμερα. Χθες είχαμε 754 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι νέες εισαγωγές έφτασαν τις 370 και οι απώλειες συνανθρώπω­ν μας τις 83. Ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται στις 10.847.

Πάνω από το όριο η θετικότητα

Η θετικότητα του ιού ανήλθε και πάλι πάνω από το 4%, που είναι το όριο ασφαλείας, καθώς έφτασε το 4,27%, ωστόσο αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι χθες τα τεστ ξεπέρασαν τις 80.000. Επιπλέον, ιδιαίτερα μεγάλος ήταν και ο αριθμός των μεταλλάξεω­ν. Από τον έλεγχο των 1.058 δειγμάτων, αναδείχτηκ­αν συνολικά 752 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεω­ν ειδικού ενδιαφέρον­τος (Variants Of Concern - VOC) και 245 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigat­ion - VUI).

Από τα 752 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεω­ν ειδικού ενδιαφέρον­τος, τα 749 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη και 3 αφορούσαν τη νπτιοαφρικ­ανική μετάλλαξη, ενώ από τα 245 δείγματα με στελέχη VUI τα 243 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.617.2 (VUI-21APR01). Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, αφού μέχρι το τέλος Μαΐου το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστε­ί.

[SID:14314910, 14314492]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece