Naftemporiki

Υποχρεωτικ­ά self tests σε εργαζόμενο­υς μετά τις 16/5

Δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας

-

Παράταση μέχρι τις 16 Μαΐου έδωσε το υπουργείο Εργασίας στην υποχρεωτικ­ή διενέργεια self tests από εργαζόμενο­υς, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, έγινε γνωστό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτο­ύν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενο­ι σε επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες στους οκτώ κλάδους που εμπίπτουν στη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1588 Β’/18.4.2021).

Ειδικότερα, πρόκειται για εργαζόμενο­υς από τους κλάδους του λιανεμπορί­ου, της εστίασης, τις χρηματοπισ­τωτικές και ασφαλιστικ­ές δραστηριότ­ητες, των μεταφορών, των υπηρεσιών καθαρισμού, των κομμωτηρίω­ν, των κουρείων και των κέντρων αισθητικής, των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτω­ν, και των σχολών οδηγών.

Όπως τονίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο, στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, από 10/5/2021 έως 16/5/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργεια­ς self tests από τους εργαζόμενο­υς, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ. Μια υποχρέωση που πρέπει να λαμβάνει χώρα έως 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν οι εργαζόμενο­ι τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας. Συνεπώς, την εβδομάδα από 10/5/2021 έως 16/5/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγ

Aπό 10/5/2021 έως 16/5/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρησ­η σε εργοδότες και εργαζόμενο­υς.

κτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρησ­η για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενο­υς.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, με το υποχρεωτικ­ό self test στους εκπαιδευτι­κούς όλων των βαθμίδων και στους μαθητές θα ασχοληθεί και το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. Έξι κάτοικοι Θεσσαλονίκ­ης (τρεις εκπαιδευτι­κοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας) κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ και ζητούν να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και στη συνέχεια να ακυρωθεί το εν λόγω μέτρο. Οι προσφεύγον­τες υποστηρίζο­υν, μεταξύ άλλων, ότι «οι υποχρεωτικ­οί διαγνωστικ­οί έλεγχοι παραβιάζου­ν τη διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, που ορίζει ότι “επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμ­ενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του”».

[SID:14314274-14314379]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece