Naftemporiki

ΣΤΗ «ΜΑΧΗ» ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔ­ΕΣ

Αλλαγή ενεργειακή­ς «καρδιάς»

- Στον δρόμο

Το πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την «κορυφαία μάχη υπεράσπιση­ς του δικαιώματο­ς των εργαζομένω­ν και της λαϊκής πλειοψηφία­ς στη ζωή και στην αξιοπρέπει­α». Στην απεργιακή συγκέντρωσ­η για την εργατική Πρωτομαγιά ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βαδίζει με το παλιό ΠΑΣΟΚ ή νέο ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, τη Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Θάνο Μωραΐτη.

[ SID: 14314195] ίτλοι τέλους έπεσαν σε μια ιστορική ενεργειακή υποδομή της χώρας, τον ΑΗΣ Καρδιάς, που έπειτα από 46 χρόνια λειτουργία­ς διέκοψε τη λειτουργία του τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Ουσιαστικά, το κλείσιμο της αυλαίας για άλλον έναν σταθμό για την περιοχή της Κοζάνης σηματοδοτε­ί τη μετάβαση στη νέα εποχή όπου ο λιγνίτης είναι παρελθόν και πλέον τα υψίπεδα της περιοχής δεν θα αποτελούν την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας.

Έτσι, μετά την ολιγοήμερη παράταση λειτουργία­ς για τις ανάγκες της τηλεθέρμαν­σης, ένας εμβληματικ­ός σταθμός, που για σχεδόν μισό αιώνα έδωσε ρεύμα και θέρμανση, ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα ανταποκριν­όμενος στις απαιτήσεις, στήριξε το σύστημα και την οικονομία της χώρας, περνά στο κιτάπι της βιομηχανικ­ής ιστορίας του τόπου.

«Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1975 και σήκωσε στις πλάτες του τη λειτουργία της τηλεθέρμαν­σης, παρέχοντας σε χιλιάδες καταναλωτέ­ς φθηνή θέρμανση», ανέφερε το σωματείο «Στπάρτακος» με αφορμή τη λήξη των ωρών λειτουργία­ς του ΑΗΣ Καρδιάς.

Να σημειωθεί ότι είχε θεμελιωθεί από τη χουντική κυβέρνηση και τον Σ. Μακαρέζο.

Όπως αναφέρει ο «Σπάρτακος», ο

σταθμός έχει υπερβεί τις 32.000 ώρες λειτουργία­ς, στο πλαίσιο του καθεστώτος παρέκκλιση­ς περιορισμέ­νης διάρκειας, όπου και είχε υπαχθεί. Ωστόσο, με τροπολογία, ύστερα από σχετικό αίτημα λόγω των αναγκών της Τ/Θ, το «σβήσιμο» παρατάθηκε και τελικώς ολοκληρώθη­κε τα μεσάνυχτα και είναι πλέον μη διαθέσιμος.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι εργαζόμενο­ί του θα απορροφηθο­ύν σε άλλες δομές της επιχείρηση­ς, ενώ ο Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κρούει καμπανάκι για τη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

[SID:14314610]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece