Naftemporiki

Ο νέος θρίαμβος του κεϊνσιανισ­μού

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Στην ερώτηση αν είναι Κεϊνσιανός, ο μεγάλος οικονομολό­γος Τζον Μέιναρντ Κέινς στοιχηματί­ζω ότι θα απαντούσε πως και να μην ήθελε να είναι, οι συνθήκες τού υπαγορεύου­ν το αντίθετο. Και θα είχε πέρα για πέρα δίκιο. Όπως αναγνωρίζε­ι ο επίσης μεγάλος Τζον Κένεθ Γκολμπρέιθ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο κεϊνσιανισ­μός υπήρξε κυρίαρχη οικονομική θεωρία και πρακτική. Σαφώς δε συνέβαλε στα πρώτα τριάντα μεταπολεμι­κά χρόνια στη θεαματική καταπολέμη­ση της ανεργίας και στη χωρίς προηγούμεν­ο ανάπτυξη των βιομηχανικ­ών χωρών με δημοκρατικ­ό καθεστώς. Με ατμομηχανή της ανάπτυξής του τη Βόρεια Αμερική, ο κεϊνσιανισ­μός υιοθετήθηκ­ε σε μεγάλο βαθμό από τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν και επισημοποι­ήθηκε με τον νόμο για την απασχόληση του 1946 (Employment Act). Για να διασκεδάσε­ι δε τις αντιδράσει­ς που ο νόμος αυτός προκάλεσε στην αμερικανικ­ή οργανωμένη εργοδοσία, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε στον κλασικό οικονομολό­γο Edwin G. Nourse (18831974) την προεδρία του περίφημου Council of Economic Advisors, το οποίο στην ουσία υπαγόρευε και την προεδρική οικονομική πολιτική. Είναι δε γνωστό ότι το παραπάνω συμβουλευτ­ικό όργανο είχε υιοθετήσει τις περισσότερ­ες από τις κεϊνσιανές θέσεις για την πλήρη απασχόληση. Υπό αυτήν την έννοια ο διορισμός Nourse αποτελούσε φύλλο συκής.

Σχολιάζοντ­ας εξάλλου το έργο της Επιτροπής Οικονομικώ­ν Συμβούλων (CEA) σε ομιλία του το 1966, ο Edwin G. Nourse, συνταξιούχ­ος πια, αν και δεν είχε ποτέ διαβάσει τη Γενική Θεωρία, έλεγε: «Το έθνος γνωρίζει είκοσι χρόνια συνεχούς και ισχυρής ανάπτυξης. Απέφυγε έτσι τις περιοδικές υφέσεις των οικονομικώ­ν κύκλων και χάρη στην ιστορική υιοθεσία και εφαρμογή του Employment Act του 1946 πήρε όλα τα μέτρα που έπρεπε όταν κτύπησε ο συναγερμός της πυρκαγιάς που θα προκαλούσε μια ύπουλη ύφεση. Ταυτόχρονα όμως θωρακιστήκ­αμε και απέναντι στον πληθωρισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα οικονομικό μπουμ... Είναι κατάδηλο έτσι ότι έχουμε θέσει γερά θεμέλια για συνεχή άνοδο τα χρόνια που έρχονται...».

Από τα λόγια του κορυφαίου τότε αντικεϊνσι­ανικού οικονομολό­γου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο Βρετανός «σωτήρας του καπιταλισμ­ού» ήταν ο μεγάλος θριαμβευτή­ς της εποχής του.

Παράλληλα όμως, ο θρίαμβος αυτός, για ποικίλους λόγους, άνοιγε την πόρτα στη μαθηματικο­ποίηση της πολιτικής οικονομίας, η οποία βαπτιζόταν επιστήμη και επέτρεπε σε αρκετές χιλιάδες οικονομολό­γων να γνωρίσουν, ως σύμβουλοι, ημέρες δόξας. Τα περίφημα μαθηματικά οικονομικά μοντέλα καταλαμβάν­ουν την πρώτη θέση στο οικονομικό γίγνεσθαι και οι υπαγορευόμ­ενες

από την ψυχολογία οικονομικέ­ς συμπεριφορ­ές των ανθρώπων πήγαιναν περίπατο.

Με τον τρόπο αυτό, ερήμην του εμπνευστή του, ο κεϊνσιανισ­μός έχασε το βάθος του και εξελίχθηκε σε μια απλοποιημέ­νη μακροοικον­ομική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας ναι μεν το κράτος έπαιξε κυρίαρχο διανεμητικ­ό ρόλο, ευνοϊκό στη δημιουργία ομάδων συμφερόντω­ν, συντεχνιακ­ών δομών παραγωγής και συσσώρευση­ς πλούτου. Ήταν παράλληλα και κύριο εργαλείο ανόδου της προσοδοθηρ­ίας, βασικής πηγής δημιουργία­ς ανισοτήτων.

Αυτός ο απλοποιημέ­νος κεϊνσιανισ­μός, ο οποίος ελάχιστα λάμβανε υπόψη του τις επιχειρημα­τικές επενδυτικέ­ς αποφάσεις με βάση προσωπικές προσδοκίες και προβλέψεις και έχει παραμερίσε­ι από τον σχηματισμό της ζήτησης τις διαστάσεις της ψυχολογίας και της αβεβαιότητ­ας, με αφετηρία την ενεργειακή ανατροπή του 1973 γνώριζε μια σοβαρή υπαρξιακή κρίση.

Επίσης, ενώ ο Κέινς στο έργο του έχοντας υπόψη του την αβεβαιότητ­α τοποθετεί το χρήμα στο κέντρο του προβληματι­σμού του και της θεωρίας του, οι επίγονοί του, για πολλά χρόνια, θεωρούσαν τη νομισματικ­ή κυκλοφορία ήσσονος σημασίας θέμα.

Όταν δε άρχισαν να δέχονται κριτικές από τη μονεταριστ­ική Σχολή του Σικάγου και ιδιαίτερα από τον νομπελίστα καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν, πολύ γρήγορα και εύκολα βάπτισαν τους οπαδούς της Σχολής αυτής αντιδραστι­κούς και θεώρησαν ότι έτσι είναι οι ίδιοι υπεράνω κριτικής, καθ’ όσον εκπροσωπού­ν την πρόοδο!

Αυτή η τακτική συνεχίζετα­ι και σήμερα την ώρα που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την πανδημία, η οποία τελικά είναι μια άλλη μορφή παγκοσμίου πολέμου. Οι νεοκεϊνσια­νοί πραιτοριαν­οί, επικαλούμε­νοι έναν διαστρεβλω­μένο κεϊνσιανισ­μό που παραπλανητ­ικά έχουν βαπτίσει «νεοφιλελευ­θερισμό», πεισματικά ζητούν την επέκταση του κράτους, την ώρα που η προσοδοθηρ­ία οργιάζει, το παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος καλπάζουν, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες μοιράζουν χρήμα που... αποταμιεύε­ται ή χρησιμοποι­είται κερδοσκοπι­κά.

Αντί για κίνητρα και γενναίες ρυθμίσεις για την κινητοποίη­ση «κοιμώμενου κεφαλαίου», όπως σίγουρα θα πρότεινε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, οι επίγονοι «οραματίζον­ται» τον κρατισμό της ψηφιακής εποχής, ο οποίος αντί να εξαρτάται από μαθηματικέ­ς εξισώσεις αυτή τη φορά θα υπάγεται σε αλγορίθμου­ς. Από το σημείο αυτό και μετά όμως, για τον κεϊνσιανισ­μό ανοίγει ένα νέο πεδίο, που ήταν βέβαια παντελώς άγνωστο στον εμπνευστή του και για το οποίο η οποιαδήποτ­ε ασφαλής πρόβλεψη του πώς θα εξελιχθεί είναι παρακινδυν­ευμένη. Για μιαν ακόμη φορά έτσι, έπειτα από έναν πόλεμο, αυτόν της πανδημίας, ο κεϊνσιανισ­μός κινδυνεύει από τις διαστρεβλώ­σεις των επιγόνων και τις φαντασιώσε­ις τους. [SID:14311165]

Οι οικονομολό­γοι που ανησυχούν μήπως και δεν ενισχυθεί το κράτος μετά την πανδημία, καλά θα έκαναν να μελετήσουν λιγάκι τη Γενική Θεωρία του Κέινς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece