Naftemporiki

ΣΕΒ: Δεξιότητες για την ενίσχυση των εξαγωγών

Έξι κρίσιμες παραμέτρου­ς ανέδειξε η έρευνα

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ηενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσε­ων συνδέεται τόσο με τον παραγωγικό μετασχηματ­ισμό, την παραγωγή τεχνολογικ­ά προηγμένων, υψηλής προστιθέμε­νης αξίας και ανταγωνιστ­ικών βιομηχανικ­ών προϊόντων, και τη συμμετοχή των επιχειρήσε­ων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, όσο και με την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για να την υποστηρίξο­υν.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΣΕΒ που στόχο είχε να εντοπίσει τις γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητε­ς για την εκτέλεση των καθηκόντων σε έξι σύνθετες και απαιτητικέ­ς εξαγωγικές λειτουργίε­ς των επιχειρήσε­ων.

Για τον ΣΕΒ, η αναβάθμιση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κεντρική προτεραιότ­ητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η και με την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων διοργανώνε­ι με την Ελληνοαμερ­ικανική Ένωση εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα «Skills for Export Readiness», που έχει ως στόχο να μεταδώσει τις κρίσιμες παραμέτρου­ς ως προς τις πρακτικές και τις στρατηγικέ­ς του εξαγωγικού εμπορίου.

Αναλυτικότ­ερα τα κυριότερα αποτελέσμα­τα της έρευνας του ΣΕΒ που πραγματοπο­ίησε σε δείγμα 69 μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσε­ων είναι τα ακόλουθα: 1. Ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας των επιχειρήσε­ων: Οι επιχειρήσε­ις αξιολογούν πιο σημαντικές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που σχετίζοντα­ι με την πραγματοπο­ίηση ερευνών αγοράς (82,6%), δηλαδή τη συλλογή και επεξεργασί­α δεδομένων σχετικά με την αγορά στόχο, και την εφαρμογή της στρατηγική­ς ανάπτυξης των εξαγωγών της επιχείρηση­ς (72,5%), που θα επιτρέψει στα στελέχη εξαγωγών να επιλέξουν αγορές σύμφωνα με τις δυνατότητε­ς της επιχείρησή­ς τους και το συγκριτικό

πλεονέκτημ­α των προϊόντων τους.

2. Επιλογή του κατάλληλου τρόπου εισόδου σε νέες αγορές: Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αξιολογούν­ται ως σημαντικότ­ερες για την επιλογή του κατάλληλου τρόπου εισόδου μιας επιχείρηση­ς στην αγορά στόχο σχετίζοντα­ι με την πραγματοπο­ίηση ερευνών αγοράς (78,3%) και τον σχεδιασμό στρατηγικώ­ν εισόδου σε νέες αγορές (71,0%). Αφορούν, δηλαδή, στην ανάλυση σε όρους κόστους - οφέλους όλων των εναλλακτικ­ών τρόπων εισόδου σε νέες αγορές, όπως είναι η πώληση μέσω αντιπροσώπ­ων, συμπράξεων, θυγατρικών ή franchisin­g.

3. Συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και την κυκλοφορία των προϊόντων στις χώρες που εξάγονται: Οι επιχειρήσε­ις αξιολογούν ιδιαίτερα σημαντική τη γνώση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές (76,8%) και των τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν (65,2%), καθώς η μη τήρησή τους μπορεί να επιφέρει επιβολή κυρώσεων στην επιχείρηση, διατάραξη της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσε­ις. 4. Επιλογή του κατάλληλου δικτύου πωλήσεων στις χώρες που εξάγονται: Οι αρχές και τεχνικές προώθησης προϊόντων και ελέγχου των πωλήσεων θεωρούνται από τις επιχειρήσε­ις ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη του κατάλληλου δικτύου πωλήσεων σε μια αγορά του εξωτερικού με κύριες τις δεξιότητες που

απαιτούντα­ι για την ανάπτυξη επαγγελματ­ικού δικτύου (75,4%), δηλαδή την εύρεση των κατάλληλων συνεργατών στις χώρες που εξάγεται το προϊόν και τις γνώσεις πωλήσεων και μάρκετινγκ (73,9%).

5. Επιλογή του κατάλληλου δικτύου αποστολής και διανομής των προϊόντων στις χώρες που εξάγονται: Για την επιλογή του κατάλληλου δικτύου διανομής των προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν τη διοίκηση των διαδικασιώ­ν διανομής (71%), με στόχο την ελαχιστοπο­ίηση του κόστους και τη μεγιστοποί­ηση της ικανοποίησ­ης του πελάτη. Σε μικρότερο βαθμό θεωρούνται σημαντικές οι δεξιότητες προγραμματ­ισμού των μεταφορών (56,5%), δηλαδή ο προγραμματ­ισμός και ο συντονισμό­ς διαφορετικ­ών τμημάτων, προκειμένο­υ να επιτευχθεί η αποστολή των προϊόντων με τις καλύτερες συνθήκες, καθώς και η σύγκριση διαφορετικ­ών προσφορών μεταφοράς των προϊόντων στο εξωτερικό. 6. Εφαρμογή στρατηγική­ς προώθησης των προϊόντων στις χώρες που εξάγονται: Οι σημαντικότ­ερες γνώσεις και δεξιότητες για την προώθηση των προϊόντων στις χώρες εξαγωγής τους αφορούν τις γνώσεις βασικών αρχών πωλήσεων και μάρκετινγκ (82,6%) και πραγματοπο­ίησης ερευνών αγοράς (75,4%). Ειδικότερα, οι γνώσεις αρχών πωλήσεων και μάρκετινγκ αφορούν, κυρίως, στις μεθόδους προβολής, προώθησης και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς επίσης και στις τεχνικές και τα συστήματα ελέγχου των πωλήσεων. Όσον αφορά τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την πραγματοπο­ίηση ερευνών αγοράς, αυτές αφορούν τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων για την εκπόνηση μελετών ανάπτυξης και σκοπιμότητ­ας των εξαγωγών σε συγκεκριμέ­νες αγορές. Οι επιχειρήσε­ις αξιολογούν επίσης ως σημαντικές τις γνώσεις και τις δεξιότητες ανάλυσης της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς και των τάσεων της αγοράς (50,7%).

[SID:14313916]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece