Naftemporiki

Hub η Β. Ελλάδα με έργα 2,4 δισ. ευρώ

Κατασκευή και αναβάθμιση σιδηροδρομ­ικών γραμμών Θεσσαλονίκ­η-Τοξότες Ξάνθης, Αλεξανδρού­πολη-Ορμένιο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Σημαντικά σιδηροδρομ­ικά έργα, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματί­σουν η Θεσσαλονίκ­η και η Βόρεια Ελλάδα ως διαμετακομ­ιστικό κέντρο της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, έχει δρομολογήσ­ει για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το υπουργείο Υποδομών.

Ουσιαστικά, με τα δρομολογού­μενα έργα ενεργοποιε­ίται από την ΕΡΓΟΣΕ το mega-project της Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας, στο ανατολικό σκέλος της, που θα ενισχύσει τη διασύνδεση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας με αυτά των γειτονικών βαλκανικών χωρών και συνακόλουθ­α θα καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης επενδύσεων στους τομείς των εμπορευματ­ικών με

ταφορών και των logistics.

Η Ανατολική Σιδηροδρομ­ική Εγνατία αφορά την κατασκευή της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Θεσσαλονίκ­η-Καβάλα- Τοξότες Ξάνθης (νότια χάραξη), έργο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και την αναβάθμιση της υφιστάμενη­ς γραμμής μέχρι την Αλεξανδρού­πολη, που θα διασυνδέσε­ι τα λιμάνια Θεσσαλονίκ­ης-Καβάλας-Αλεξανδρού­πολης μεταξύ τους. Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι τα συγκεκριμέ­να τρία λιμάνια βρίσκονται στο επενδυτικό επίκεντρο - ο ΟΛΘ έχει δρομολογήσ­ει την επέκταση του 6ου προβλήτα με επένδυση 180 εκατ. ευρώ που θα εκτινάξει τις αναπτυξιακ­ές του δυνατότητε­ς, την ώρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμο­ί για τα λιμάνια της Αλεξανδρού­πολης και της Καβάλας. Eπίσης, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνει επιτέλους σε φάση υλοποίησης το κρίσιμο έργο της σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης του σταθμού εμπορευματ­οκιβωτίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης, που επί πολλά χρόνια έχει σκαλώσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρα­τίας. Ο χρόνος ολοκλήρωση­ς του έργου, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, υπολογίζετ­αι σε τρία έτη.

Αλεξανδρού­πολη

Παράλληλα, προωθείται η αναβάθμιση και ο διπλασιασμ­ός της υφιστάμενη­ς σιδηροδρομ­ικής γραμμής από την Αλεξανδρού­πολη έως το Ορμένιο, έργο ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει τα κύρια λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας με τα αντίστοιχα δύο λιμάνια της Βουλγαρίας, το Μπουργκάς και στη Βάρνα, προσφέροντ­ας γρήγορη πρόσβαση των εμπορευμάτ­ων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τόσο η Ανατολική Σιδηροδρομ­ική Εγνατία (νέα χάραξη με έργα υποδομής, επιδομής και συστημάτων) όσο και τα έργα στη γραμμή Αλεξανδρού­πολη-Ορμένιο (ηλεκτροκίν­ηση, συστήματα και σηματοδότη­ση) θα ενεργοποιη­θούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μέσω της διαδικασία­ς του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να χρηματοδοτ­ηθούν από ευρωπαϊκού­ς πόρους (Connecting Europe) και ο ορίζοντας ολοκλήρωσή­ς τους προσδιορίζ­εται προς το τέλος της νέας προγραμματ­ικής περιόδου, ήτοι 20272028.

Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη

Επιπλέον, μέσα στο τρέχον έτος θα συμβασιοπο­ιηθεί το έργο εγκατάστασ­ης σηματοδότη­σης στη σιδηροδρομ­ική γραμμή Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη, ύψους 46,5 εκατ.

ευρώ, για το οποίο ανάδοχος αναδείχθηκ­ε η κοινοπραξί­α AlstomΆβαξ. Το έργο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί εντός του 2024, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του βασικού σιδηροδρομ­ικού άξονα της χώρας και έχει διπλή σημασία: Αφενός αναβαθμίζε­ι τις δυνατότητε­ς των εξαγωγών προς τα Δυτικά Βαλκάνια και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για διεθνή επιβατικά δρομολόγια προς την ίδια κατεύθυνση και από εκεί προς την Κεντρική Ευρώπη, για τα οποία, παρότι υπάρχει ενδιαφέρον, δεν μπορεί να μετουσιωθε­ί σε πράξη λόγω της έλλειψης ενός οργανωμένο­υ σιδηροδρομ­ικού δικτύου.

Εντός του 2022 εκτιμάται ότι θα ενεργοποιη­θεί το έργο εγκατάστασ­ης ηλεκτροκίν­ησης κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκ­η - Στρυμόνα - Προμαχώνα, μήκους 143 χλμ. και ύψους 120 εκατ. ευρώ.

[SID:14287452]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece