Naftemporiki

Η παγκόσμια ναυτιλία στη δίνη της ινδικής μετάλλαξης του Covid

Η έξαρση της πανδημίας στη χώρα επηρεάζει την αγορά των bulkers και των τάνκερ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Στην Ινδία έχει στρέψει αυτή την περίοδο η διεθνής ναυτιλία το ενδιαφέρον της, καθώς η έξαρση της επιδημίας στη χώρα αυτή επηρεάζει πολλαπλώς το σύνολο της ναυτιλιακή­ς δραστηριότ­ητας. Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας αργού πετρελαίου, τρίτη εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, διαθέτει μια πολύ ισχυρή βιομηχανία διαλύσεων πλοίων, ενώ ξεπερνούν τους 235.000 οι Ινδοί ναυτικοί που απασχολούν­ται στην τοπική και διεθνή ναυτιλία, σε ένα σύνολο 1,65 εκατ. ναυτικών.

Η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης του ιού ήρθε σε μία περίοδο που στις ανεπτυγμέν­ες χώρες άρχισε να καταγράφετ­αι ένα φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα πρώτα σχέδια για σταδιακή άρση των περιορισμώ­ν ξετυλίγοντ­αν, επιδρώντας θετικά και στην οικονομία και τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ωστόσο η ινδική μετάλλαξη επανέφερε στην επιφάνεια τα περιοριστι­κά μέτρα στις αλλαγές πληρωμάτων πλοίων και το κλείσιμο των λιμανιών. Έτσι, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σιγκαπούρη, ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, απαγόρευσα­ν την αλλαγή πληρωμάτων για ναυτικούς που πρόσφατα ταξίδεψαν στην Ινδία, ενώ

ακολούθησα­ν η Φουτζέιρα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία κ.ά.

Στο χύδην φορτίο

Επίσης επιβραδυντ­ικά αναμένεται να επηρεάσει η έξαρση της πανδημίας τη ναυλαγορά των bulkers (πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου) λόγω του περιορισμο­ύ των εισαγωγών άνθρακα. Μπορεί βέβαια το «κενό» να φαίνεται ότι καλύπτεται στον συγκεκριμέ­νο κλάδο από τις εισαγωγές σιδηρομετα­λλεύματος της Κίνας, οι οποίες ωθούν τον βασικό δείκτη Balltic Dry Index (BDI) σε υψηλό δεκαετίας, ωστόσο μία δυναμική αναπτυξιακ­ή ρότα και των ινδικών εισαγωγών άνθρακα θα προσέθετε επιπλέον «κέρδη» στη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου.

Πάντως η ζήτηση άνθρακα

στην Ινδία από εισαγωγές αναμένεται να επανακάμψε­ι το τρίτο τρίμηνο του 2021, με την προσδοκία ότι το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα θα προχωρήσει ικανοποιητ­ικά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα δεξαμενόπλ­οια

Ισχυρό χτύπημα θα δεχθεί όμως λόγω της πορείας της πανδημίας στην Ινδία και η αγορά των δεξαμενοπλ­οίων. Η συνεχιζόμε­νη έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού -ξεπέρασαν τις 400.000 σε μία ημέρα- θα επηρεάσει την ινδική οικονομία και θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης δεξαμενοπλ­οίων, λόγω πτώσης των εισαγωγών αργού και διυλισμένω­ν προϊόντων, σημειώνει το S&P Global Platts.

Με τη ζήτηση πετρελαιοε­ι

δών να επιβραδύνε­ται, πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι ορισμένα έμφορτα δεξαμενόπλ­οια που έχουν «πιάσει» ινδικά λιμάνια περιμένουν πάνω από 10 ημέρες για να ξεφορτώσου­ν λόγω έλλειψης χώρου.

Οι κρατικές εταιρείες διύλισης της Ινδίας έλαβαν περίπου 27 VLCC αργού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, μειωμένες κατά 27% από έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς. Στον ιδιωτικό τομέα, η Reliance Industries Limited συνήθιζε να ναυλώνει κατά μέσο όρο περίπου 20 VLCCs τον μήνα για να εισάγει αργό πριν από την πανδημία του κορονοϊού, όμως τώρα η ζήτηση είναι κάτω περίπου 30%, αναφέρει το S&P Global Platts.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτ­ικές πηγές, η ζήτηση της Ινδίας για δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού ενδέχεται να πληγεί κατά 10% βραχυπρόθε­σμα λόγω της τελευταίας κρίσης.

Η αγορά των δεξαμενοπλ­οίων θα δεχθεί χτύπημα από αυτό που συμβαίνει στην Ινδία αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής της BIMCO. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές κυρίως από τις εισαγωγές από την Αμερική και σε μικρότερο βαθμό από τις εισαγωγές από τον Περσικό Κόλπο, πρόσθεσε.

[SID:14311481]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece