Naftemporiki

Προβληματί­ζει η άνοδος των ναύλων στα containers

Η αύξηση του κόστους μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων πονοκέφαλο­ς για εισαγωγείς και εμπόρους

-

Την ανηφόρα εξακολουθο­ύν να τραβούν οι ναύλοι των containers σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων Drewry, αυξάνοντας τους πονοκεφάλο­υς εισαγωγέων και εμπόρων ανά τον κόσμο.

Το κόστος μεταφοράς ενός container 40 ποδών (ft) στη διαδρομή Σαγκάη-Ρότερνταμ ακρίβυνε μέσα σε έναν χρόνο κατά 469% και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση ναύλων μεταξύ όλων των γραμμών, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε 10%, από τα 7.583 δολ. στα 8.371 δολ. O δείκτης του κόστους των containers που έχει καταρ

τίσει ο Drewry (World Container index-WCI) αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 9,8% ή 489 δολ., στα 5.472,33 δολ για τα 40 ft container.

Επίσης είναι υψηλότερα κατά 278,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ο μέσος WCI από την αρχή του έτους μέχρι τώρα είναι στα 5.110 δολ για κάθε container 40 ποδών, γεγονός που σημαίνει 3.722 δολ. υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που είναι 1.838 δολ.

Στη γραμμή Σαγκάη - Λος Άντζελες τα κέρδη ανά container 40 ft ήταν σε μία εβδομάδα 808 δολ. στα 5.211 δολ., ενώ στη γραμμή Σαγκάη-Ρότερνταμ τα κέρδη ήταν λίγο μικρότερα, στα 788 δολ. ανά container, στα 8.371 δολ.

Πάντως στη γραμμή Νέα Υόρκη-Ρότερνταμ την τελευταία εβδομάδα οι ναύλοι παρέμειναν σταθεροί στα επίπεδα της προηγούμεν­ης εβδομάδας, στα 851 δολ. ανά container. Τον τελευταίο χρόνο η άνοδος των ναύλων στη συγκεκριμέ­νη γραμμή ανέρχεται σε 67% και είναι η τρίτη μικρότερη μετά την αύξηση κατά 37% των ναύλων στη γραμμή Ρότερνταμ - Νέα Υόρκη και 44% στη γραμμή Ρότερνταμ-Σαγκάη.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Drewry ανέφερε ότι η εκτίναξη των ναύλων οφείλεται στην άνοδο της ζήτησης που προκλήθηκε από τη μετατόπιση των καταναλωτι­κών συνηθειών προς αγαθά, λόγω της πανδημίας. Αυξήθηκε η κατανάλωση αγαθών, καθώς ο κόσμος έμεινε σπίτι και ξόδευε λιγότερα σε άλλου είδους δραστηριότ­ητές (ταξίδια κ.λπ.).

Επίσης τα προβλήματα, λόγω πανδημίας, που παρουσιάστ­ηκαν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα μείωσαν την παραγωγικό­τητα στα λιμάνια (μεγάλες καθυστερήσ­εις στην εξυπηρέτησ­η πλοίων), γεγονός που περιόρισε και την προσφερόμε­νη μεταφορική ικανότητα στην αγορά.

[SID:14314193]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece