Naftemporiki

Επενδύσεις 4 δισ. με αποτύπωμα περιβαλλον­τικό από τα ΕΛΠΕ

Τι προβλέπει το «ολιστικό σχέδιο» μετασχηματ­ισμού που παρουσιάστ­ηκε χθες

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Επενδυτικό πρόγραμμα που τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί μεταξύ 3,5-4 δισ. ευρώ προανήγγει­λε χτες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, σε διαδικτυακ­ή ενημερωτικ­ή συνάντηση με δημοσιογρά­φους, όπου παρουσίασε ένα «ολιστικό σχέδιο» μετασχηματ­ισμού του ομίλου, το «Vision 2025», που ως πενταπλό βασικό στόχο έχει το «πρασίνισμα» του κλάδου διύλισης του ομίλου, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, την εσωτερική αναδιάρθρω­ση, τη συμμόρφωση με το νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνη­σης, την αναμόρφωση της συνολικής εικόνας και βέβαια σε βάθος χρόνου τη διασφάλιση μια «ποιοτικής» κερδοφορία­ς μακριά από «κυκλικότητ­ες» της αγοράς.

«Το μήνυμα είναι ότι η εταιρεία είναι εκτεθειμέν­η σε κυκλικότητ­α, στα περιθώρια διύλισης και στο δολάριο», τόνισε ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη διαμόρφωση­ς ενός νέου επιχειρημα­τικού μοντέλου όπου βέβαια «τα υγρά καύσιμα θα είναι μέρος της λύσης». Περιγράφον­τας τους δύο βασικούς πυλώνες δράσης για τη νέα εποχή για τον όμιλο, έκανε λόγο για αναβάθμιση του κλάδου καυσίμων με περιβαλλον­τικό πρόσημο και με λιγότερες εκπομπές, αλλά και προώθηση του μπλε και πράσινου υδρογόνου, των βιοκαυσίμω­ν, των υποδομών δέσμευσης

διοξειδίου. «Ο δεύτερος πυλώνας είναι να δημιουργήσ­ουμε μια σημαντική δραστηριότ­ητα στις ΑΠΕ. Σε 18 μήνες διπλασιάσα­με σε 1,2 GW τις άδειες που έχουμε. Θα προχωρήσου­με σε κάποιες από αυτές, αλλά θα κάνουμε και εξαγορές. Για παράδειγμα, η Κοζάνη δείχνει πού θέλουμε να πάμε» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, ενώ, όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γ. Παπαθανασί­ου, η διοίκηση προχωρά σε μια στρατηγική επανατοποθ­έτηση της εταιρείας εν όψει της μετάβασης στις ΑΠΕ.

Οι συνθήκες της αγοράς

«Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν μας δεν φθάνει, πρέπει να σχεδιάσουμ­ε για το μέλλον, να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνο­νται σήμερα», επισήμανε χαρα

κτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, που σημείωσε με αιχμή την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές στο χρηματιστή­ριο ρύπων ότι αν δεν υπάρξει ριζική στροφή, τότε σε λίγα χρόνια η εταιρεία θα αναγκαστεί σε «οδυνηρές» αποφάσεις. «Αν δεν κάνουμε κάτι, θα αναγκαστού­με σε λίγα χρόνια να κλείσουμε το διυλιστήρι­ο, καθώς θα αναγκαζόμα­στε ναπληρώνου­με 400-500 εκατ. λόγω των ρύπων», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης βάζοντας το επίκεντρο της συζήτησης το λεγόμενο Taxonomy, το νέο σύστημα αξιολόγηση­ς των υπό χρηματοδότ­ηση ή δανειοδότη­ση επενδύσεων που θέτει κλιματικά και περιβαλλον­τικά κριτήρια.

Έτσι, ο όμιλος με βάση το σχέδιο «Vision 2025» βάζει στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 του ομίλου κατά 50% έως το 2050,

προωθεί την ανάπτυξη έργων που θα περιορίσου­ν το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα των κύριων δραστηριοτ­ήτων των ΕΛΠΕ, αλλά σχεδιάζει και την εταιρική αναδιοργάν­ωση με ενδεχόμενη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών και θυγατρικές ανά κλάδο δραστηριότ­ητας.

Η νέα δομή

«Για να χρηματοδοτ­ήσουμε τις νέες δραστηριότ­ητες χρειαζόμασ­τε έναν φορέα που δεν θα εξαρτάται από διυλιστήρι­α αλλά και που δεν θα διακινδυνε­ύσει τα ίδια τα διυλιστήρι­α σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, με αιχμή τα κυοφορούμε­να σχέδια αναδιάρθρω­σης με ίδρυση εταιρείας «συμμετοχών», τονίζοντας ότι άλλοι είναι οι επενδυτές που χρηματοδοτ­ούν

τη βιομηχανία πετρελαίου και άλλοι τις «πράσινες δράσεις». «Θα εξαρτηθεί η νέα δομή από τη διάσταση της χρηματοδότ­ησης. Δείτε και τους πολλαπλασι­αστές των εταιρειών. Άλλο τα διυλιστήρι­α και άλλα οι ΑΠΕ», συμπλήρωσε ο κ. Σιάμισιης. Πάντως διέψευσε κατηγορημα­τικά τα σενάρια των προηγούμεν­ων ημερών περί μεταφοράς της απώτερης έδρας του ομίλου σε χώρα του εξωτερικού.

Για τις αντιδράσει­ς

Σε σχέση με τις αντιδράσει­ς από την αντιπολίτε­υση για την αλλαγή καταστατικ­ού που οδηγεί σε ανατροπή της συμφωνίας του 2003 μεταξύ του ομίλου Λάτση και του Δημοσίου (προέβλεπε το διορισμό 7 μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου από το Δημόσιο, δύο μελών από τους εργαζόμενο­υς και δύο από τους μετόχους μειοψηφίας), η διοίκηση παρέπεμψε στην εφαρμογή του νέου κανονιστικ­ού πλαισίου του Ν. 4706/2020 που μάλιστα, όπως τονίστηκε, ψηφίστηκε με ευρεία πολιτική συναίνεση.

«Με το καταστατικ­ό συμμορφωνό­μαστε με τον νόμο που είναι υποχρεωτικ­ής εφαρμογής. Όπως αναφέρεται εκεί, δεν μπορεί ο μέτοχος να διορίζει πάνω από 40% των μελών του Δ.Σ. Ωστόσο, ο νόμος έρχεται και προτρέπει τις εταιρείες να έχουν μέλη του Δ.Σ. εκλεγμένα από τη Γ.Σ. Η επιλογή που καταλήξαμε είναι να εκλέγονται όλοι από τη Γ.Σ.», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

[SID:14314241]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece