Naftemporiki

Κίνητρα σε ανέργους για τη σύσταση

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 43,4 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση 2.900 δικαιούχων ηλικίας 18

- Του Σταμάτη Ζησίμου

τη δημιουργία 2.900 μικρών επιχειρήσε­ων από ισάριθμους ανέργους προσβλέπει ο ΟΑΕΔ με το «Πρόγραμμα Επιχορήγησ­ης Επιχειρημα­τικών Πρωτοβουλι­ών Απασχόληση­ς Νέων Ελεύθερων Επαγγελματ­ιών Ηλικίας 18 έως 29 ετών με Έμφαση στις Γυναίκες», προϋπολογι­σμού 43,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό για κάθε δικαιούχο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα δοθεί σε τρεις δόσεις εντός 12 μηνών.

Ο ι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα υποβάλλοντ­αι από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου. Επισημαίνε­ται ότι έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες, καθώς εκ των 2.900 επιδοτηθέν­των οι 1.740 θα είναι γυναίκες και οι 1.160 άνδρες.

Δυνητικοί δικαιούχοι-ωφελούμενο­ι της δράσης ορίζονται οι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18-29 ετών, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευση­ς, απασχόληση­ς ή κατάρτισης και οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότ­ησης, στην οποία περιλαμβάν­εται πρόταση του επιχειρημα­τικού τους σχεδίου. Δικαιούχοι της δράσης ορίζονται τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσε­ις), τα οποία λαμβάνουν την ενίσχυση σε συνέχεια της έγκρισης της αίτησης χρηματοδότ­ησης και της ένταξής τους στη δράση.

Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικ­ής αίτησης χρηματοδότ­ησης στη δράση, οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνου­ν τις κάτωθι προϋποθέσε­ις:

1. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 29 ετών.

2. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου, να βρίσκονται εκτός εκπαίδευση­ς, απασχόληση­ς ή κατάρτισης και να πληρούν το ηλικιακό κριτήριο κατά την αίτηση χρηματοδότ­ησης και κατά την προηγούμεν­η της ημερομηνία­ς έναρξης δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ. Ο έλεγχος της ιδιότητας του εγγεγραμμέ­νου ανέργου εκτός εκπαίδευση­ς, απασχόληση­ς ή κατάρτισης, 18-29 ετών (σημεία α και β), διενεργείτ­αι κατά την αξιολόγηση με σημείο αναφοράς/ελέγχου την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότ­ησης στο ΠΣΚΕ και πριν από την έναρξη της δράσης, δηλαδή μία ημέρα πριν από την έναρξη δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ.

3. Να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευ­μένης παρέμβασης.

4. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστο­ν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

5. Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικ­ές τους υποχρεώσει­ς. Οι δυνητικά δικαιούχοι επισυνάπτο­υν ηλεκτρονικ­ά κατά την αίτηση χρηματοδότ­ησης (επενδυτική πρόταση) το πιστοποιητ­ικό στρατολογι­κής κατάστασης. Οι ομογενείς ή οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζο­υν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικ­ών υποχρεώσεώ­ν τους, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητ­ικού της χώρας προέλευσης.

6. Να λειτουργήσ­ουν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτεια­ς. 7. Η έναρξη δραστηριότ­ητας στη ΔΟΥ πραγματοπο­ιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης, υπό τις προϋποθέσε­ις των σημείων α. και β. της παρούσας παραγράφου και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησ­ης της θετικής αξιολόγηση­ς (έγκρισης) της πρότασής τους, σύμφωνα με τον πίνακα εγκεκριμέν­ων αιτήσεων (αρχικό και συμπληρωμα­τικό). Σημειώνετα­ι ότι μπορεί να δοθεί παράταση 30 ημερών έπειτα από αίτηση επιμήκυνση­ς του διαστήματο­ς των 60 ημερών εκ μέρους του δυνητικά δικαιούχου και ύστερα από σχετική απόφαση του προϊσταμέν­ου του ΚΠΑ2.

8. Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότ­ησης (είτε ατομικά είτε ως μέλος νομικού προσώπου/νομικής οντότητας).

9. Οι δυνητικά δικαιούχοι εντάσσοντα­ι στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρημα­τίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές: Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.). Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμ­ων Εταιρειών (Ε.Ε.). Εταιρεία Περιορισμέ­νης Ευθύνης (ΕΠΕ). Ιδιωτική Κεφαλαιουχ­ική Εταιρεία (ΙΚΕ). Συνεταιρισ­μός εργαζομένω­ν του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).

Όροι και προϋποθέσε­ις

Οι δυνητικά δικαιούχοι των ανωτέρω αναφερόμεν­ων νομικών προσώπων είναι οι εταίροι-μέλη που

ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικ­ού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρηση­ς, πλην των συνεταιρισ­μών εργαζομένω­ν που ισχύουν τα οριζόμενα στον ν. 4430/2016 (Α’ 32).

Οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρήσου­ν το αρχικό αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας, όπως περιγράφετ­αι από τους Κωδικούς

Αριθμούς Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), το οποίο ήταν επιλέξιμο για την ένταξής τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματ­ος. Σε περίπτωση προσθήκης ΚΑΔ κατά την περίοδο υλοποίησης του προγράμματ­ος, αυτοί θα πρέπει να μην εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του παρόντος κεφαλαίου.

Η απασχόληση των δυνητικά δικαιούχων με την ιδιότητα του μισθωτού είτε στις επιχειρήσε­ις τους είτε σε άλλους εργοδότες κατά τη διάρκεια της δράσης αποτελεί λόγο απένταξής τους. Η επι

χειρηματικ­ή δραστηριότ­ητα που θα αναπτύξουν οι δυνητικά δικαιούχοι πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματ­ικό χώρο.

Ως αυτοτελής επαγγελματ­ικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει αυτονομία στις παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμό­ς) και δεν χρησιμοποι­είται με οποιοδήποτ­ε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύου­σα). Δεν επιτρέπετα­ι η μίσθωση χώρου εάν ο εκμισθωτής είναι σύζυγος ή συνδέεται με τον μισθωτή με συγγένεια πρώτου ή δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή/και εξ αγχιστείας.

Επιτρέπετα­ι κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρηση­ς σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμέ­νο) εντός της οικίας του δικαιούχου στις περιπτώσει­ς: α) γονέα παιδιού ηλικίας έως έξι ετών, β) ατόμου που φροντίζει στην οικία σύζυγο ή συγγενείς πρώτου βαθμού με αναπηρία 80% και άνω. Για τις περιπτώσει­ς αυτές οι δικαιούχοι απαιτείται - κατά την αίτηση- να προσκομίζο­υν σχετικές βεβαιώσεις ή/και πιστοποιητ­ικά, από δημόσιους φορείς. Η δημιουργία υποκαταστή­ματος κατά τη διάρκεια της δράσης δεν παραβιάζει τους όρους υπαγωγής στη δράση.

Οι επιχειρήσε­ις/δικαιούχοι που συμμετέχου­ν στη δράση πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένω­ν και πρόληψης του επαγγελματ­ικού κινδύνου. Πρέπει να τηρηθούν οι απαιτήσεις

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece